Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Trafik sigortalarında fiyat nasıl düşer?

Trafik sigortalarında fiyat nasıl düşer?
11 Şubat 2016 13:15
A+
A-
UgurGulen-Aksigorta

Fiyatları yükselen trafik ve kasko sigortaları gündemdeki yerini koruyor. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen sektörde serbest tarifenin “en doğru uygulama” olacağını öne sürerek “Serbest tarife sisteminden taviz verilmemeli, azami limit uygulamasından vazgeçilmeli” dedi.

 Trafik ve kasko sigortalarındaki fiyat artışları tüketicileri zorlamaya devam ediyor. İstatistikleer göre Türkiye’de 19,9 milyon trafiğe kayıtlı aracın yaklaşık 19 milyonu zorunlu trafik sigortası güvencesi altında. Zorunlu trafik sigortası ülkemizde penetrasyonu en yüksek sigorta ürünü. Ayrıca yaklaşık 5,5 milyon aracın da  kaskosu bulunuyor.

 FİYATLAR NİYE ARTTI?

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen ile  trafik sigortalarındaki son durumu görüştük. Avrupa ülkelerine oranla primlerin düşük olduğu trafik sigortasında hasar frekansının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Gülen şunları kaydetti:

“Bunun yanı sıra teminat tanımlarında netlik olmamasından doğan farklı yorumlar, hesaplamalarda bir standardın olmayışı, döviz kurundaki dalgalanmalar ve bunun sonucu olarak yedek parça maliyetlerinde kontrol edilemeyen artışlar, geriye dönük uygulanan kararlar sektörün bu üründe çok ciddi miktarda zarar etmesine neden oldu. Son 10 yıllık süreçte şirketler bu üründen her dönem zarar açıkladılar ve bu 10 yıllık sürecin zarar toplamı 7 milyar TL’ye ulaştı. Bu yönetilemez hale gelen durum, sistemin sürdürülebilirliğinin yanı sıra şirketlerin varlığının da sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Son döneme kadar şirketler bu zararı diğer karlı ürünleri ile dengelemeye, özsermayeleriyle karşılamaya çalıştılar. Ancak, sadece 2015 yılının ilk 9 ayı itibarıyla trafik sigortası nedeniyle şirketlerin özsermaye karlılığı yüzde 1.5 azalmayla negatife döndü ve prim artışı kaçınılmaz oldu.”

AVRUPA’NIN  HASAR FREKANSI AZ

Türkiye’de trafiğe kayıtlı 19,9 milyon adet aracın sadece yaklaşık 5,5 milyonunun kasko güvencesinde olduğunu belirten Gülen bu alandaki sigortalılık oranının son derece düşük olduğunu ifade etti. AB ‘de hasar frekansının ülkemizin %35 daha altında ve primlerinin bizim neredeyse 3 katımıza yaklaştığını söyleyen Gülen  yüksek hasar frekansı ile mevcut ortalama primlerimizin AB’nin çok gerisinde olduğunu dile getirdi.

HASAR YAPMAYANLARIN AVANTAJI YOK OLUYOR

Sektördeki tarife uygulamalarının, doğru fiyatlandırmanın önündeki en büyük engel olduğunu savunan Gülen şöyle devam etti:

“Trafik sigortasında maliyetler, hızla tırmanan bedeni hasar tazminat ödemeleri, değer düşüklüğü tazminatlarının artması, kusurlu sürücü yakınlarının tazminat talepleri, asgari ücretin ani artışı nedeniyle bedeni hasar ödemelerinde baz alınan rakamın yükselmesi ve yedek parça fiyatlarının artması nedeniyle yükseldi.  Trafik sigortalarına gelen tavan fiyat uygulamasıyla da trafik sigortaları yönetilemez duruma geldi.  Sigorta şirketleri tarafında zorunluluk haline gelen prim artışı kamuoyunda tepkiye yol açınca tavan fiyat uygulaması getirildi. Bu uygulama, sadece sektörde faaliyet gösteren şirketlere değil, sigortalılara da olumsuz yansıdı, yansımaya da devam ediyor. Hiç kaza yapmayan araç ile bir yıl içinde 10 kez kaza yapan aracın farkı ortadan kalktı.  İyi ve kötü sürücünün ayırt edilmesini engelleyerek iyi sürücülerin aleyhine bir prim artışı yaşanmasına neden oluyor. Hasar frekansı yüksek sürücülerin maliyeti, hasar yapmayan iyi sürücüler tarafından karşılanıyor. Yüksek hasar frekansı olan araçlar ise bu uygulama ile yüksek hasar yapmaya devam ediyor. Sektörde serbest tarife uygulaması sektör için en doğru uygulamadır. Serbest tarife sisteminden taviz verilmemeli, azami limit uygulamasından vazgeçilmeli.”

 BİRLEŞTİRMENİN YARARI OLMAZ

Kasko ile Trafik sigortasının birleştirilmesi bir öneri olarak sunulduĞUNA değinen  Gülen bu önerinin yaşanan duruma çözüm getirecek bir formül olmadığını belirtti. Gülen, “Bu çalışma fiyatları aşağıya çekmeyecektir. Ana çözüm sigorta sektörünün maliyetlerini belirgin hale getirmekte yatıyor. Bu da Trafik Kanunu’nda değişiklikler yapılmasıyla olabilir” dedi.

REKLAM ALANI