Dolar 32,3334
Euro 35,1194
Altın 2.302,36
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

TL Varlıkları İçin Olumlu Hafta

TL Varlıkları İçin Olumlu Hafta
09 Mart 2016 11:11
A+
A-

turk_lirasi_tl_para

Avrupa Birliği Merkez Bankası yarın toplanıyor. Ek teşvik kararı vermesi beklenen ECB’nin atacağı adımların, TL’nin güçlenmesine neden olabileceğpi belirtiliyor. Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, BİST100’ün 80.000 seviyesine yükselebileceğini, Dolar’ın ise 2.88 TL seviyesine inebileceğini kaydetti.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Bölgesi enflasyon oranının % -0,2 seviyesine gerilemesi sonrası yeniden deflasyona girdi. Bölge’nin yeniden deflasyona girmesi sonrası gözler Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yarın 15:30’da( Perşembe) yapacağı basın toplantısına çevrildi. ECB’nin düşük enflasyon ve zayıf büyüme süreciyle mücadele edebilmek için gerçekleştireceği toplantıda yeni parasal ek teşvikler açıklaması bekleniliyor. Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, ECB’nin atacağı adımların Türk varlıkları üzerinde etkili olabileceğini kaydetti.

BİST 100 80.000 Seviyesine Yükselebilir

ECB’nin, 2015 yılının Ocak ayında 2017 yılının Mart ayına kadar devam edecek olan aylık 60 milyar Euro’luk parasal genişleme programını başlattığını hatırlatan Gözgör,

“ECB’nin uyguladığı parasal genişleme programı küresel anlamda risk iştahını arttırdığı için başta endeksler olmak üzere birçok gelişmekte olan ülke para birimine olumlu yansıyabilir. Bu para birimlerinin başında Türk Lirası da geliyor. ECB’nin Perşembe günü yapacağı toplantıda varlık alım programının aylık 60 milyar Euro’dan 80 milyar Euro’ya yükseltilmesi bekleniliyor. Böyle bir senaryo olması halinde küresel borsalarla birlikte BİST 100 endeksinin de yükselişlerine devam ettiğini görebiliriz. Teknik görüntüye baktığımızda ise BİST 100 endeksi yükselişlerini kademi olarak 80.000 seviyesine doğru taşıyabilir.80000 seviyesi ise, 2015 yılının Ocak ayından itibaren başlayan düşen trendin direnci konumunda yer alıyor. Bu seviyenin yukarı yönlü kırılıp kırılmayacağını ECB’nin atacağı genişleyici adımların büyüklüğü ve Amerika Merkez Bankasının(FED) para politikaları belirleyebilir.” dedi.

“Dolar 2.88 TL’ye inebilir”

ECB’nin Varlık alım programını açıklaması sonrası Lira’yla birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kazanımları görüldüğünü kaydeden Gözgör, “Ancak, gerek FED’in faiz artışı sürecinin başlaması gerekse de artan politik risk değer kazanımlarını sınırlandırmıştı. Yeni yıla daha pozitif başlayan Lira, ECB’nin genişleyici adımlar atması halinde Dolar karşısında değer kazanımlarını 2,88 seviyesine doğru sürdürebilir.” dedi.

“ECB’nin 2015 yılının Aralık ayında gerçekleştirdiği toplantıda beklenenden daha az teşvikler açıklaması sonrası borsalar sert değer kayıpları yaşarken Euro’nun değer kazandığını görmüştük.” diyen Gözgör, Aralık ayında olduğu gibi ECB’nin piyasaları yeniden hayal kırıklığına uğratma ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

Gözgör, “Bu durumu senaryo bazlı olarak düşünürsek, Lira’ya ve gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansıyacak senaryonun ECB’nin varlık alım programını 20 milyar Euro arttırması olacaktır. Bu durum aynı zamanda Euro’nun küresel olarak değer kaybetmesine de neden olabilir. ECB, sadece mevduat faiz oranında indirime yönelir, varlık alım programında değişiklik yapmazsa Euro’nun sert değer kazandığını görebiliriz. Piyasaların ECB’nin olası bir 10 baz puanlık mevcut faiz indirimini fiyatladığını söyleyebiliriz. Bu yüzden Perşembe günü yapılacak olan toplantı sadece Avrupa Bölgesinin geleceğini değil, diğer ülke para birimlerini de yakından ilgilendirecektir.” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI