Dolar 32,5488
Euro 34,8567
Altın 2.427,70
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

TL tatilden kayıpla döndü

TL tatilden kayıpla döndü
31 Temmuz 2014 10:12
A+
A-

paraTL, cuma günü tatil öncesi seviyesine göre yüzde 1.5’in üzerinde değer kaybı ile iki haftanın en yüksek seviyesinden güne başladı.

Haftanın ilk üç işlem günündeki resmi tatilin ardından TL, cuma günü tatil öncesi seviyesine göre yüzde 1.5’in üzerinde değer kaybı ile iki haftanın en yüksek seviyesinden güne başladı.

Türkiye piyasalarının tatilinde, Arjantin’in saatlerle ifade edilecek kadar kısa zamanda temerrüde yaklaşması, Ukrayna ile yaşanan gerginlik sonrası Batı ülkelerinin yaptırımlarını artırdığı Rusya’ya ilişkin jeopolitik riske ABD’de dün açıklanan güçlü büyüme verisinin doların değer kazanmasına neden olması ile gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybetti.

Tatil öncesi 25 Temmuz’da günü 2.0920’li seviyelerde tamamlayan dolar/TL bu sabah 2.1325/2.1344 seviyesindeydi. Bankacılar değer kayıplarının bir bölümünün tatil nedeniyle piyasada gerçekleşen hacimsiz işlemlerden kaynaklanmış olabileceğini belirtseler de bu verilere göre TL’nin geçen hafta Cuma gününe göre değer kaybı yüzde 1.78 oldu.

ABD’de açıklanan veriye göre gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yılın ikinci çeyreğinde kaydettiği büyüme yüzde 4 oldu. Beklentiler büyümenin yüzde 3 seviyesinde kalacağı yönündeydi. Veri sonrası ülke ekonomisindeki toparlanmanın düşünülenden daha güçlü olacağı öngörüleri dolarda değer kazancına gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden oldu.

Dolar para birimleri sepeti karşısında daha önce gördüğü 10 ayın en yüksek seviyesinin hemen altında işlem görüyor. ABD’de yarın açıklanacak verilerin de ülke ekonomisine ilişkin parlak bir tablo çizmeye devam etmesi halinde doların yükselişini sürdürebileceği belirtildi. Piyasa ABD’de yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisiyle Çin ve euro bölgesinde açıklanacak imalat verilerine odaklanmış bulunuyor.

Dolar karşısında 1.3366 ile yaklaşık dokuz ayın en düşük seviyesine gerileyen euro daha sonra kayıpların büyük bölümünün toparlanmasıyla bugün son olarak 1.3397 seviyesinde işlem gördü. Öte yandan dün beklendiği üzere faizleri sabit tutan ve varlık alımını 25 milyar dolara düşüren ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri artırmakta acele etmeyeceğini teyit etti. Ancak Fed açıklamaları doların değer kazancını durduramadı.

Dış piyasada yarın açıklanacak ISM ve istihdam verileri öncesi bugün ABD’de 15:30 işsizlik maaş başvuruları, 16:45’te Temmuz ayı ABD Chicago PMI verileri izlenecek.

Tahvil faizlerinde de yükseliş bekleniyor

ABD Hazine tahvillerinin getirileri dün güçlü büyüme verisinin ardından yükselirken, iki ve üç yıllık tahvillerin getirisi üç yılın en yüksek seviyesini gördü. ABD’nin gösterge 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi dün yüzde 2.57’ye kadar yükselerek 16 Temmuz’dan beri en yüksek seviyeyi gördü.

Bankacılar özellikle 10 yıllık faizlerde piyasa açılışı ile birlikte yükseliş yaşanabileceğini belirttiler.

Tahvil/bono piyasasında ise 13 Temmuz 2016 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 25 Temmuz Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik yüzde 8.16 seviyesindeydi. 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 25 Temmuz Cuma günü spot kapanışta yüzde 8.73, valörde yüzde 8.75 seviyesindeydi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI