Dolar 32,5673
Euro 34,8813
Altın 2.434,81
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Ticari kredi faizlerinde yılın en hızlı düşüşü yaşandı

Ticari kredi faizlerinde yılın en hızlı düşüşü yaşandı
26 Eylül 2017 10:05
A+
A-

15 Eylül haftası itibariyle ticari kredi faizlerinde son bir yılın en hızlı düşüşü yaşandı.

Geçtiğimiz haftalarda 8 yılın zirvesini gören ticari kredi faizleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanların dikkat çekmesi sonrasında gevşeme eğilimi gösteriyor.

Merkez Bankası’nın verilerine göre Türk Lirası olarak açılan ticari kredi faizlerinin ağırlıklı ortalaması 15 Eylül haftası itibariyle yüzde 15’e geriledi. Bir önceki hafta bu oran yüzde 17,15 olarak kaydedilmişti. Böylelikle 15 Eylül haftasında ticari kredi faizlerinde bir önceki haftaya göre 2,15 baz puanlık bir gerileme görüldü. Bu gerileme son bir yıldaki en hızlı gerileme oldu.

Ticari kredi faizleri bu yılın Ağustos ayının sonunda yüzde 17,29 ile 8 yılın zirvesini görmüştü. Ticari kredi faizlerinde görülen bu yükselişin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bazı bakanların faizlerle ilgili açıklamalar gelmişti.

Eylül ayının ortasında yaptığı açıklamalarda Erdoğan, “Bankaların kredi olayındaki tutuculuğunu kesinlikle aşacağız. Devlet bankaları başta olmak üzere üzerine gideceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

“Bankaların kredi olayındaki tutuculuğunu kesinlikle aşacağız. Devlet bankaları başta olmak üzere üzerine gideceğiz. Özellikle yatırımcımız krediye rahat erişebilmeli. Önünü devlet olarak açalım dedik ama yeterli değil. Bankaların da bu işi kolaylaştırması lazım; böyle yüzde 15-16’lara varan faizlerle olmaz. İnanıyorum ki Türkiye farklı bir kalkınma performansını elde edecek.

Mesela Merkez Bankası Döviz rezervi 106’ya düştü bir ara, şimdi 112 milyar dolara ulaştı. Biz Döviz rezervini 27,5 milyar dolardan teslim aldık 15 yıl önce. O zaman IMF’ye olan borcumuz 23,5 milyar dolardı. IMF 2013’te bitti. Merkez 135’e kadar bir ara çıktı. Tam o Gezi noktasında oldu, faiz 4,6’ydı. Zaten orada çılgına döndüler ve darbeyi vurdular. Bu ülkelerin adını vermeyeceğim, mercilerin adını siz de biliyorsunuz.”

ZEYBEKCİ: BANKALARLA KONUŞACAĞIZ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yüksek kredi faizlerinin indirilmesi konusunda tüm taraflarla birlikte bir çalışma yapılması gerektiğini, bu konuda bankalarla da görüşeceklerini belirtti ve “Kaynak, imkan sıkıntıları eyvallah. Bir de sen bu piyasaların talebi karşısında bunu fırsat olarak görüp kar maksimizasyonu için mi kullanıyorsun? Buna da bakmamız lazım” dedi. Zeybekci, döviz kuru konusunda da “Şu anda bizim kabul edebileceğimiz bir seyir izliyor” diye konuştu.

REKLAM ALANI