Dolar 32,5967
Euro 34,8303
Altın 2.503,68
BİST 9.460,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Terör saldırısı piyasalara da yansıdı

Terör saldırısı piyasalara da yansıdı
18 Şubat 2016 10:31
A+
A-

Terör saldırısı piyasalara da yansıdı

Fed’in faiz artışlarının ötelenebileceği beklentileri ve petrol fiyatlarındaki yükselişin risk iştahını artırmasına paralel global piyasalarda yükselişler görülürken, Ankara’da dün akşam düzenlenen bombalı saldırıyla artan güvenlik endişeleri yurtiçi piyasalarda negatif ayrışma yarattı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 95 puan düşüşle 72.709 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,13 oranında değer kaybetti.

Dün güne 2.98’i aşarak başlayan dolar/TL gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde yaşanan iyimserliğin desteğiyle yönünü aşağı çevirse de hafta boyunca izlenen benzer para birimlerinden negatif ayrışma trendi dün de devam etti. Dün akşam patlamadan önce 2.9450 civarında işlem gören ve patlamanın ardından 2.9550’ye yükselen dolar/TL, bu sabah 2.9560/2.9575 seviyesinde işlem görüyor. Dün akşam saatlerinde 3.1150 civarında işlem gören sepet bazında TL, 3.1261/3.1274; 3.28 civarında olan euro/TL ise 3.2956/3.2972 seviyesinde işlem görüyor.

Suriye’ye ilişkin hafta sonundan itibaren artan gerilime dün Ankara’da yaşanan ve 28 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın da eklenmesi ile jeopolitik riskler belirginleşirken, bu risklerin piyasaya yansıması ise ABD Merkez Bankası’nın faiz artışlarının ötelenebileceği beklentileriyle yaşanan iyimserlik nedeniyle sınırlı kaldı.

Oyak Yatırım’ın notunda, “Ankara’daki dünkü saldırının ardından hisse senetlerinde hafif negatif seyir bekliyoruz” denildi.

Diğer yandan ham petrol fiyatları dünya piyasalarında ana yön belirleyici olmayı sürdürürken; Asya borsaları petrol üreticilerinin üretime tavan getireceği beklentileriyle petrol fiyatlarındaki yükselişin risk iştahını artırmasına paralel olarak geniş bantta yükseldi.

Fed tutanaklarının ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımından uzaklaştığı sinyallerini vermesi de, hisse senetlerindeki iyimserliği artırıyor.

Fed tutanaklarına göre, ABD Merkez Bankası üyeleri geçen ayki toplantılarında küresel ekonomideki yavaşlama ve piyasalardaki sert düşüşler nedeniyle ABD ekonomisinin zarar görebileceğinden endişelenerek faizlerin bu yıl izlemesi öngörülen seyrini değiştirmeyi değerlendirdi.

Global piyasalarda son durum

Küresel piyasalar dün akşam açıklanan Fed toplantı tutanakları ve yükselen petrol fiyatlarından bulduğu destekle pozitif seyrini sürdürüyor.

Asya borsaları risk iştahındaki artışa paralel olarak geniş bantta yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.8 yükselişle geçen hafta gördüğü üç haftanın dip seviyelerinden uzaklaşmayı sürdürdü. Japonya’nın Nikkei endeksi ise ihracatta 2009’dan bu yana en sert düşüşün kaydedilmesine rağmen yüzde 2’nin üzerinde yükseldi.

Shanghai bileşik endeksi ise Çin’de Ocak ayı enflasyonunun yüzde 1.8’e yükselmesine tepki vermeyerek yüzde 0.6 artıda seyrediyor.

ABD’de dün Dow Jones endeksi yüzde 1,59, S&P 500 endeksi yüzde 1,65 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,21 değer kazanırken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise yükselişini 3’üncü güne taşıyarak yüzde 1,85’e çıktı.

Bu sabah itibariyle ABD vadelilerinde yükseliş devam ediyor.

Avrupa borsalarının karışık bir seyirle açılmaları bekleniyor. ABD ve Asya piyasalarında yaşanan yükselişlerin Avrupa borsalarına olumlu etki yapmaları beklenirken, global finansal sisteme yönelik endişelerin devam etmesinin kâr satışlarını da getireceği tahmin ediliyor.

REKLAM ALANI