Dolar 32,3769
Euro 34,9712
Altın 2.325,70
BİST 9.060,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Temmuz Ayında Sermaye Girişi Kurtarıcı Olmuş

Temmuz Ayında Sermaye Girişi Kurtarıcı Olmuş
10 Eylül 2015 17:40 | Son Güncellenme: 10 Eylül 2015 17:43
A+
A-

Türk sermayesi

Cari işlemler açığı Temmuz ayında 3.356 milyon $ düzeyinde gerçekleşti. Beklentiler 3.5 milyar $ seviyesinde yoğunlaşmıştı. Geçen yıl aynı aya göre ise cari açıkta 768 mn $’lık bir artış var. Ayrıca geçen ayki 3.356 mn $ olan açık verisinin de 3.278 mn $ seviyesine aşağı yönlü revize edildiğini görüyoruz. Ocak-Temmuz arası 7 aylık cari açık rakamı ise 25.431 milyon $ seviyesine gelmiş durumda. Bu veri geçen yıl aynı döneme göre yine %5.56’lık bir azalışa işaret ediyor. Geçen ay gerileme hızı daha yüksekti.

Yıllıklandırılmış açık 6 aydır düşmüyor

Bununla birlikte yıllıklandırılmış cari açık verisi ise 45.027 mn $ düzeyine yükselmiş durumda. Geçen ay 44.259 mn $ seviyesindeydi. Yıllıklandırılmış açık son altı aydır 44 milyar $ seviyesinin altına gerilemiyor. Merkez Bankası beklenti anketinde cari açığın yılsonunda 38.600 milyon $ seviyesinde oluşması bekleniyor. Buna göre bu beklentinin her geçen ay gerçekleşmesi daha zor görünüyor.

Detaylara bakıldığında, cari açık verisindeki azalışta en önemli faktör sürekli belirttiğim gibi dış ticaret açığındaki azalma. Ancak bu azalma bir şeyler doğru yapıldığını için değil, ekonomimiz yavaşladığı için oluşan bir durum. Diğer yandan geçen yıl sıkça konuşulan ve bu yılın ilk dört ayında da çokça konuştuğumuz Altın ticareti son üç aydır oldukça düşük seviyelerde seyrini sürdürüyor. Başka deyişle yılın ilk dört ayında sağladığı 4.5 milyar $’lık net ihracat gelirinin etkisi azalarak da olsa yıllık bazda devam ediyor. Turizm’den 2.813 mn $ gelir elde edilirken, geçen yıl aynı aya göre çok düşük bir artış var.

Doğrudan yatırımlarda sürpriz artış olurken portföy çıkışı sürüyor

Finansman tarafında bakıldığında ise en dikkat çeken rakam doğrudan yatırımlar kaleminden kaynaklanan 2.515 milyon $ tutarında oluşan giriş. Burada 3 milyar $ tutarında sermaye yatırımı göze çarpıyor. Bu yatırımın büyük bölümü Garanti Bankasında BBVA’nın %14.76’lık hisse alımı olabilir. İşlemin bankalar ilgili gerçekleştiği verilerde görünüyor.

Buna karşın portföy hesabında 3.260 mn $ çıkış görülüyor. Bunun içinde, yine hisse senedinden 474 milyon $ ve tahvillerden 1.131 milyon $’lık çıkışlar görülüyor. Ayrıca bankaların yurtdışı bankalara 847 milyon $ ödeme yaptığını görüyoruz.

Yurtdışından sağlanan uzun vadeli krediler yine güçlü finansman kalemi

Finansman tarafında en önemli girişlerden birisi ise diğer yatırımlar kaleminden kaynaklanan 5.845 milyon $ tutarındaki net giriş. Bunda en büyük faktör 3.533 milyon $ tutarında oluşan bankaların ve diğer sektörlerin yurtdışından sağladığı krediler olarak görünüyor. Özellikle bankalar Temmuz ayında kısa vadeli kredi ödemeleri yaparken yeni uzun vadeli kredi kullanımı gerçekleştirmiş.

Bu sefer Merkez Bankası rezervlerine katkı yapmışız

Bilindiği gibi yılbaşından bu yana 4.5 milyar $ rezerv kullanarak cari açığı finanse ettiğimizi sürekli belirtiyorum. Bu ay rezervlere 2 milyar $ döviz koymayı başarmışız. Finansman tarafında doğrudan yatırım ve kredi kullanımları sayesinde girişlerin güçlü olması nedeni ile rezervlere katkı sağlamayı başarmışız. Bu veri ile birlikte yılın ilk yedi ayında rezervlerden kullanımımız 2.5 milyar $ düzeyine gerilemiş bulunuyor.

Net hata noksan ise bu ay 105 milyon $ pozitif bölgede bulunuyor.

Genel Resim halen zayıf

Gelen veri finansman açısından TL’yi çok güçlü olmasa da destekleyebilir. Nitekim veri sonrasında USDTRY kuru 3.0457 seviyelerinde bulunurken 3.0330 seviyesine doğru geri çekilme oluştu. Ancak bu geri çekilme TL’de büyük resmi etkileyecek bir hareket değil. Yıllık cari açık halen 45 milyar $ civarında ve yıllık GDP’nin %5.5 gibi bir seviyesine karşılık geliyor. Yıl sonu 38 milyar $ açık ve %4.8 hedefleri zor görünüyor. Ayrıca portföy çıkışları ise devam ediyor. Finansman her zaman olduğu gibi bankacılık sektörünün yurtdışında bulduğu krediler ve bu ay sürpriz yapan doğrudan yatırımlar kalemi ile sağlanmış durumda.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu

 

REKLAM ALANI