Dolar 34,1100
Euro 38,1101
Altın 2.856,99
BİST 9.965,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
21°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C

TEMMUZ AYINDA EN ÇOK KONUT ARANAN İLLER FİYAT DEĞİŞİMLERİ

TEMMUZ AYINDA EN ÇOK KONUT ARANAN İLLER FİYAT DEĞİŞİMLERİ
13 Ağustos 2024 16:07 | Son Güncellenme: 13 Ağustos 2024 16:38
A+
A-

Temmuz ayında En Çok Konut Aranan İller & Türkiye İçindeki Arama Payı & Fiyat Değişimleri

Her ay 60 milyon sayfa görüntülenme ve 15 milyon ziyaretçi ile emlak sektörünün lider markalarından Emlakjet, Temmuz 2024’e dair gayrimenkul raporunu paylaştı. Kullanıcı davranışları ve aylık verilere dayalı hazırlanan rapor, Türkiye genelinde satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki değişimleri ortaya koyuyor.

Raporda öne çıkan verilere göre, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerde satılık konut fiyatları %3 ila %4 arasında artış gösterirken, Antalya ve Aydın’da %2 oranında bir düşüş yaşandı. Kiralık konut piyasasında ise İstanbul’da %19, Ankara’da %8 oranında belirgin artışlar gözlemlenirken, İzmir’de fiyatların sabit kaldığı görüldü.

Konut arama oranlarına bakıldığında ise tüketicilerin %52’sinin satılık, %48’inin ise kiralık konut arayışında olduğu görülüyor.

Temmuz ayında En Çok Konut Aranan İller & Türkiye İçindeki Arama Payı & Fiyat Değişimleri

İl Satılık konut aylık fiyat değişimi Kiralık konut aylık fiyat değişimi
İstanbul 3% 19%
Ankara 2% 8%
İzmir 3% 0%
Antalya -2% 3%
Bursa 4% 7%
Aydın -2% 0%
Mersin 1% 3%
Konya 0% 7%
Balıkesir 1% 0%
Muğla 4% 4%

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde Temmuz ayında 127 bin 88 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,0 artarak 127 bin 88 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 19 bin 47 ile İstanbul, 11 bin 364 ile Ankara ve 6 bin 659 ile Antalya olurken, en az olduğu iller sırasıyla 61 ile Ardahan, 64 ile Hakkari ve 77 ile Bayburt oldu.

Yabancılara Temmuz ayında sadece 2 bin 350 konut satışı gerçekleştiYabancılara yapılan konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,1 azalarak 2 bin 350 oldu. Temmuz ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,8 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 878 ile Antalya, 752 ile İstanbul ve 218 ile Mersin oldu.

Anket Sonuçları: Tüketici Tercihleri ve Eğilimler

Emlakjet‘in gerçekleştirdiği anket, tüketicilerin konut satın alma tercihlerinde dikkat çektikleri önemli unsurları ortaya koyuyor. Ankete katılanların %57’si ikinci el konutları tercih ederken, %78’i konut alımını oturum amacıyla yaptığını belirtiyor. İkinci el konutlarda en önemli kriter %56 ile fiyat, %25 ile depreme dayanıklılık olarak öne çıkarken, sıfır projelerde ise %63 oranında fiyat ve ödeme koşulları öncelikli faktör olarak belirlendi.

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, anket sonuçlarına dair şu değerlendirmede bulundu:

Emlakjet olarak konut satın alma tercihlerinin tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerini yansıttığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Anket sonuçları, konut alıcılarının büyük bir kısmının ikinci el konutlara yöneldiğini ve satın alma amacının çoğunlukla oturum olduğunu gösteriyor. Hem ikinci el hem de sıfır projelerde fiyat ve ödeme koşulları en kritik faktörler olarak öne çıkıyor. Özellikle ikinci el konutlarda %25’lik bir kesimin depreme dayanıklılığı öncelikli bir kriter olarak değerlendirmesi, sektördeki güvenlik endişelerini ve talebi gösteriyor. Bu veriler, sektördeki trendleri ve tüketici davranışlarını daha iyi anlamamıza yardımcı olurken, hizmetlerimizi geliştirme konusunda bize önemli ipuçları sunuyor.”

 

REKLAM ALANI