Dolar 32,6005
Euro 34,8189
Altın 2.493,24
BİST 9.473,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Teknoloji bağımlılığı çocukları olumsuz etkiliyor

Teknoloji bağımlılığı çocukları olumsuz etkiliyor
03 Şubat 2016 10:27
A+
A-

Teknoloji Bağımlılığı Çocukları Olumsuz Etkiliyor

Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte teknolojik cihazlara olan bağımlılık da arttı.

Bu durumun yetişkinleri etkilediği gibi çocukları da etkilediği bir gerçek. Çocukların eğlenmesi ve oyalanması için aileler tarafından başvurulan bu cihazlar, çocukların bedensel ve zihinsel gelişimi olumsuz etkiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk yanlış oturma pozisyonu ile sabit kalarak uzun süre video ve çizgi film izleyen çocukların omurgalarında bozuklukların oluşmasının olası olduğunun altını çiziyor.

Vücudumuzun temel taşı olan omurga, çocukluk döneminde gelişiyor ve asıl pozisyonuna oturuyor. Bu nedenle özellikle gelişim dönemlerinde çocuklara doğru oturuş pozisyonlarının gösterilmesi çok önemli. Çünkü çocukların yanlış oturma pozisyonları, önlem alınmazsa ileride bel, sırt ve omurga gibi vücudun önemli bölümlerinde bozulmalara sebep olabilir.

Özellikle çocukluk döneminde omurga için doğru oturuş pozisyonunun çok önemli olduğunu vurgulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, çocukların uzun süre aynı pozisyonda kalmamasını söyleyerek son yıllarda gelişen akıllı cihazlara olan bağımlılığın omurga üzerine olan etkilerini değerlendiriyor; “Çocukların teknolojiyi ve iletişim araçlarını erişkinlerden daha farklı kullandığı bir gerçek.. Çocukların uzun saatler boyu bir ekrana kilitli kalmasına yol açan  bu durum, onların zihinsel gelişimini etkilediği gibi aynı zamanda fiziksel gelişimini de etkiliyor. Son yıllarda 1 yaşındaki çocukların bile dokunmatik ekranları kullanmayı bildiği düşünüldüğünde 5-6 yaşındaki çocukların bu tehlikeyle daha yakın olduğunu görebiliyoruz. Akıllı cihazları belirli bir sürenin üzerinde kullanan çocukların yanlış oturma pozisyonunda uzun süre kalması, bel, boyun, omuz ve kolları dahil olmak üzere omurgayı da olumsuz etkiliyor. Buradaki en önemli görev ise ailelere düşüyor.”

Ailelerin bu konuya çok dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Öztürk, son zamanlarda çocuklarda bağımlılığın artığını da ifade ederek: “Bu aletleri hayatımızdan tamamen çıkaramayız ancak onlarla yaşamayı çocuklarımıza öğretmeliyiz. Çocuklara belirli saatler koymalıyız ve en önemlisi uygun bir ortam hazırlamalıyız. Çocuklar oyun oynarken ya da video izlerken yerde ya da koltuk tepesinde değil masa üzerinde vakit geçirmeliler. İdeal oturma pozisyonu ile çocuklarda da baş dik, bel ve kalçaların arka kısmı destekli ve köprücük kemikleri yere paralel olmalı ”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI