Dolar 32,3656
Euro 34,9702
Altın 2.326,16
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

TCMB’nin elindeki değnek

TCMB’nin elindeki değnek
22 Mayıs 2014 11:56
A+
A-

BesteNazSüllü

TCMB’nin bugün yapılacak olan Para Piyasası Kurulu toplantısında faizlere ilişkin değişiklik kararı beklenmezken, aynı zamanda koridorda veya Rezerv Opsiyon Mekanizması’nda (ROM) da bir değişiklik yapılmayacağını düşünmekteyiz. Fakat yine de bugün gelebilecek sürpriz bir değişiklik, tamamen beklenti dışı olmamakla birlikte, piyasalarda da anormal bir fiyatlamaya sebep olmayabilir. Önceki günlerde kurdaki 2,12’ye yaklaşan hareket ve Borsa İstanbul’da 74,500 desteğinin test edilmesi ile artık sürpriz olmayan bir olası faiz indirimini fiyatlamıştık.

TCMB Ocak ayındaki olağanüstü toplantısında önden yüklemeli parasal sıkılaştırma kararı ile politika faizini yüzde 4,5’tan yüzde 10’a kadar çıkarmıştı. Ancak TCMB’nin yeteri kadar sıkı olan ortamı yumuşatmak için faiz frenine basması durumunda kurlardaki hassas dengeyi bozmamak ve volatiliteye sebebiyet vermemek amacıyla önümüzdeki izleyen toplantılarda kademeli olarak faiz indimi beklemekteyiz. TCMB Başkanı Erdem Başçı, mayıs ayında enflasyon görünümünde düşüş beklediklerini ve düşüşün görülmeye başlanmasının ardından faiz indirimine gidebileceklerinin sinyallerini bir önceki toplantıda yaptığı konuşmasında vermişti. Fakat henüz enflasyon görünümünde bir düzelme olmazken, TCMB’nin beklentilere göre erken bir adım atması da söz konusu olabilir. Buna göre Merkez Bankası’nın bugün için önünde iki yol bulunuyor;

TCMB bugün PPK toplantısında faiz indirimi kararı almazsa:

Beklentiler dâhilinde bir karar olmakla birlikte, TCMB’nin bu durumda kredibilitesi zarar görmemiş olacak ki bu da yüzde 63’ünü oluşturan Borsa İstanbul’da yukarı yönde hareketlilik yaratabilir. Diğer yandan ise haziran ayı beklentilerini daha da kuvvetlendirip, piyasalarda bir erken fiyatlanma görülmesine sebep olabilir. TCMB’nin bu kararı almasındaki en önemli etken ‘Bekle-Gör’ politikası olacaktır. Bu durumda Erdem Başçı’nın elinde fazlasıyla durumu açıklayacak neden olacaktır. Bunlardan en önemlisi tüketici ve üretici enflasyonunda görünümün aşağı yöne çevrilmediğini görmekteyiz. Diğer bir neden ise yurt dışı piyasalarda Avrupa Merkez Bankası’nın haziran ayı içerisinde ek bir parasal genişleme adımı atması, merkezin elini daha da güçlendirir ve erken bir karar oldu yorumlamasının önüne geçebilir.

TCMB PPK toplantısında faiz kararı alırsa:

Erdem Başçı 30 Nisan’da yaptığı konuşmasında risk primlerinin aşağı yönde hareket etmesi sebebiyle faizlerde olası bir indirim alanı olduğu vurgusu yapmıştı. Dolayısıyla PPK’nın böyle bir adım atması çok sürpriz olmayacağı gibi, PPK’dan eğer bugün faiz indirimi konusunda bir adım atılırsa, bunun kademeli olarak ve piyasaları sarsmadan bir adım olabileceğini düşünmekteyiz.

Türkiye için yapılan bu yılki büyüme tahminlerinin neredeyse hepsi yüzde 3’ün altında bulunuyor. Ancak bu durumda sürpriz olabilecek bir durum var, o da ihracat rakamlarına yönelik destekleme ile 2014 yılı için güçlü bir büyüme politikası olacak. TCMB böyle bir politikaya yönelirse eğer bunun ilk adımı faiz indirimi olacak. Fakat yine tekrar edecek olursak, piyasaları sarsmamak amacıyla olası bir faiz indiriminin 50bp-75bp arasında olabileceğini düşünebiliriz.

Beste Naz Süllü / Analist, İntegral Menkul Değerler

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI
ETİKETLER: