Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Taşıt ve gıda sektörü kayba uğrayacak

Taşıt ve gıda sektörü kayba uğrayacak
20 Mayıs 2016 10:40
A+
A-

 

TPPfoto

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Okan Üniversitesi işbirliğinde hazırladığı ve 2018’de yürürlüğe girecek Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) Anlaşması’nın Türkiye ekonomisine etkilerini analiz eden rapor sektörel bazda en yüksek ihracat kaybına maruz kalacak sektörün, motorlu kara taşıtları ve römorklar sektörü olacağını ortaya koyuyor. İkinci sırada ise gıda ürünleri sektörü var.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) için, Okan Üniversitesi tarafından hazırlanan “Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) Anlaşması’nın Türkiye Ekonomisine Etkileri” araştırmasının sonuçları TİM tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Araştırmaya göre ABD, Japonya ve Kanada’nın aralarında bulunduğu 12 ülke arasındaki dış ticaretteki engellerin anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle azalacak olması sebebiyle Türkiye’den ihraç edilen bazı ürünlere olan talebin azalması bekleniyor. Rapor, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye’nin toplam ihracatında on yıllık düşüş miktarının 12 milyar dolara ulaşma ihtimali bulunduğunu ortaya koyuyor.

Rapora göre, sektörel bazda en yüksek ihracat kaybına motorlu kara taşıtları ve römorklar sektörünün maruz kalabileceği tahmin ediliyor. Bu sektörün kaybının olası senaryolara göre 1,69-3,21 milyar dolar aralığında olacağı bekleniyor. En fazla ihracat kaybına uğraması beklenen ikinci sektör ise gıda ürünleri sektörü. Bu sektörde 10 yılın sonunda kısıtlı serbestleşme durumunda ihracatta 1,38 milyar, geniş kapsamlı serbestleşme durumunda ise 2,56 milyar dolar azalma bekleniyor. Hazır giyim sektörü ihracatı ele alındığında ise 10 yıl boyunca meydana gelen kaybın toplamının gerçekleşecek senaryoya göre 1,07 ile 1,39 milyar dolar arasında olması bekleniyor.

En çok ihracat artışı makine ve teçhizat sektöründe olacak

Araştırma sonuçları, TPP anlaşmasının yürürlüğe girmesinden sonra en çok ihracat artışının makine ve techizat sektöründe gerçekleşmesinin beklendiğini gösteriyor. Bu sektörün ihracatının 10 yıllık dönem boyunca toplam olarak 423 milyon dolar ile 912 milyon dolar arasında artacağı tahmin ediliyor.

Araştırmada ayrıca başka yerde sınıflandırılmayan makine ve teçhizat, elektrikli makine ve cihazlar, tıbbi aletler, hassas optik aletler ve saat sektörlerinin on yıllık dönemde toplam ihracatının 1,38 milyar dolar ile 2,68 milyar dolar artabileceği hesaplandı. Anlaşma dolayısıyla ihracatının artacağı tahmin edilen sektörlerden biri de, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü oldu. Bu sektörün ihracatının 10 yıllık dönem boyunca toplam olarak 423 milyon dolar ile 912 milyon dolar arasında artması bekleniyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI