Dolar 32,3658
Euro 34,9484
Altın 2.325,25
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Tarım dışı istihdam verisi altın’ı nasıl etkileyebilir?

Tarım dışı istihdam verisi altın’ı nasıl etkileyebilir?
03 Nisan 2013 18:38 | Son Güncellenme: 13 Mayıs 2013 21:17
A+
A-

altın

DestekFX analiz Departmanı analizine göre, Bu hafta piyasalarda gözler Cuma günü saat 14:30’da açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verilerinde. Tarımdışı İstihdam verisinde bu ay beklenen artış 200.000 kişi. Bu rakamın üstünde bir veri açıklanması, ABD’de son 6 aydır işgücü piyasasında yaşanan iyileşmelerin istikrarı açısından önemli. İşgücü piyasasındaki iyileşmelere bağlı olarak işsizlik oranındaki düşüş, Fed’in bir sonraki toplantıda Varlık Alım Programı’nın çıkış planı üzerindeki tartışmaları daha da hararetlendirecektir. Ancak Fed Başkanı Bernanke, işsizlik oranı %6.5 seviyelerine düşene kadar parasal genişlemeye devam edileceğini defalarca dile getirmişti. İşgücü Piyasası Fed için 2008’den sonra en büyük ekonomik hedef haline geldiği açıkça ortada. İşgücü piyasasının da en büyük göstergesi Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisi. İstihdam verisi, geçtiğimiz ay beklentilerin yaklaşık 1.5 kat üstünde açıklanarak, 236.000 artışla son 1 yılki en yüksek seviyesinde gelmişti. Yeni yılla birlikte İyi ABD – Kötü Avrupa paradoksunda kalan Altın’ın açıklanacak verilere nasıl tepki vereceği merak konusu.

Piyasalarda yüksek volatiliteye sebep olan istihdam verisini Altın fiyatları ile birlikte incelediğimizde ilginç sonuçlara ulaşıyoruz. Öncelikle son 12 ayın istihdam verilerini ele alalım. (Tablo 1)

TABLO 1 – ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİLERİ (NİSAN 2012 – MART 2013)

http://i.imgur.com/p5y10vz.png

5 Ekim 2012 tarihine kadar 6 aylık dilimde sadece Ağustos ayında açıklanan istihdam verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu çerçevede, olumsuz gelen istihdam verileri Altın’daki yükseliş hareketini destekler nitelikteydi.

GRAFİK 1 – XAUUSD VE  ABD TARIMDIŞI İSTİHDAM VERİLERİ ( HAZİRAN 2012 – EKİM 2012)

http://i.imgur.com/rZIHONh.png

 Grafik 1’de gördüğümüz dikey çizgiler Tarım Dışı istihdam verisinin geldiği günleri gösteriyor. Altının 1528 seviyelerinden başlayan yukarı yönlü hareketi beklentilerin altında gerçekleşen istihdam verileri ile ivmelenerek 1792 seviyesinde bir zirve yaptı. 1792 zirvesinin oluştuğu gün ise yine 5 Ekim tarihinde açıklanan istihdam verisi ile gerçekleşmişti.

GRAFİK 2 – XAUUSD VE ABD TARIMDIŞI İSTİHDAM VERİLERİ (EKİM 2012 – MART 2013)

http://i.imgur.com/zOkcOaz.png

Grafik 2’de ise, 2012 Ekim ayından sonra açıklanan istihdam verileri Şubat ayı dışında beklentilerin çok üstünde gerçekleşti. Bu durum ise Altın’da aşağı yönlü trendi beraberinde getirdi. Fakat verilerin açıklanacağı günden önceki ve sonraki fiyat hareketlerini incelediğimizde ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Kasım ayının başında açıklanan ve beklentilerin çok üstünde gerçekleşen veri ile Altın 1672 seviyelerinde bir dip yaptı ve ilk ciddi tepki hareketini bir gün sonra başlatarak yaklaşık %4’lük yukarı hareket gerçekleştirdi. Yine Aralık ayı istihdam verisi öncesi üstüste 8 gün düşüş yapan Altın, beklentilerin çok üstündeki olumlu veri ile yukarı yönlü bir hareket gerçekleştirdi ve çok kısa vadede yaklaşık %1.2’lik bir yükseliş yaptı. Ocak ayında ise beklentilerin hemen üstünde gelen olumlu veri ile altın 1624 seviyesinde dip yapıp %4.5 civarı bir yükseliş gerçekleştirdi. Şubat’ta ise beklentilerin altında bir istihdam verisi açıklandı ve Altın veriden sonra %1.5 yükseliş yaptı. Son olarak Mart ayında açıklanan istihdam verisi ile 1561 seviyelerine kadar gerileyen Altın, 1616 seviyelerine kadar yukarı tepki vererek %3.2’lik bir yükseliş gerçekleştirdi.

Geçmiş verilere baktığımızda, istihdam verileri öncesi şu anda olduğu gibi satışlar yaşandığını gözlemliyoruz. Bu satışların ardından Altın her zaman bir düzeltme hareketi gerçekleştirdi. Cuma günkü veriler sonrasında benzer bir hareket yaşanacak mı, hep birlikte göreceğiz.

 

 

REKLAM ALANI