Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Taksit yasağı kalktım kredi kartının payı yüzde 13 arttı

Taksit yasağı kalktım kredi kartının payı yüzde 13 arttı
17 Kasım 2014 10:44
A+
A-

Norayr İşlerİstanbul Kuyumcular Odası ve Boğaziçi Araştırma ve Yönetim Danışmanlık iş birlikteliğiyle hazırlanan Mücevher Sektör Endeksi, sektörün nabzını tutmaya devam ediyor.

Ekim ayı Mücevher Sektör Endeksi’ne göre yeni düzenlemeyle kuyumla ilgili harcamalara 4 taksit getirilmesi satışlara yansıdı. Ekim ayı cirosun kredi kartına payı, eylül ayına göre yüzde 13,6 artarak yüzde 36,7 oldu.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) ve Boğaziçi Araştırma ve Yönetim Danışmanlık iş birliğiyle hazırlanan Mücevher Sektör Endeksi, son zamanlardaki en dinamik sektörlerden bir tanesi olan kuyumculuk alanında çarpıcı verileri ortaya koyuyor. Ekim ayı Mücevher Sektör Endeksi, tüketicilerin ürün ve marka profilinin yanı sıra kuyumcuların geleceğe ilişkin beklentileri de ortaya koyuyor.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, Mücevher Sektör Endeksi ekim ayı verileriyle ilgili yaptığı açıklamada, kuyumculukta kredi kartında taksit yasağının kaldırılmasının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen ciroda meydana gelen artışın çok önemli olduğunu belirterek, yılbaşı ve Sevgililer Günü’nde kredi kartı satışlarının daha üst seviyelere ulaşacağını inandığını söyledi. İKO Başkanı İşler, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “BDDK’nın yeni düzenlemesiyle kuyumculuk sektöründe kredi kartında 4 taksit imkanının yeniden başlaması, ilk olumlu sonuçlarını verdi. 1 Şubat 2014 tarihinde başlayan kredi kartı taksit yasağı, satışlarda yüzde 50’lilere varan oranlarda düşüşlere neden olmuştu. Ekim ayı sonunda taksitli satışlar yeniden başladı ve daha ilk haftalarda cirolara etkisi yüzde 13,6 oldu. Sektörde satış trendlerinin zirve yaptığı yılbaşı ve Sevgililer Günü’nde bu artışın yüzde 30’ları kolaylıkla aşacağına inanıyorum.”

Taksit yasağı kalktı, kredi kartının payı arttı

BDDK’nın kısa bir süre önce kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyumla ilgili harcamalarda taksit uygulanamayacağına yönelik mevzuat hükmünü kaldırması ve yeni düzenlemeyle kuyumla ilgili harcamalara 4 taksit getirilmesi, satışlara yansıdı. Endekse göre Kredi Kartı Ciro Endeksi %124 olurken; ekim ayı cirosun kredi kartına payı, eylül ayına göre yüzde 13,6 artarak yüzde 36,7 olarak gözlemleniyor. Ekim ayında Asya yakası perakende mağazalarını en yoğun günde ortalama 65 kişi ziyaret ederken, Kapalıçarşı-Fatih perakende mağazaları ortalama 57 kişi, Avrupa yakası perakende mağazaları ortalama 56 kişiyi ağırladı. Harcamaya dönüş oranı; Asya yakası perakende mağazalarında yüzde 41,1, Kapalıçarşı-Fatih perakende mağazalarında yüzde 36,7, Avrupa yakası perakende mağazalarında yüzde 34,4 olarak endekse yansıyor.

Altın ve döviz yükselecek

Endekse göre ekim ayı sonu ve kasım ayında yatırım araçlarından beklentiler; ağırlıklı olarak altın ve doların yükseleceği, gümüş ve Euro’nun aynı seviyelerde seyredeceği yönünde. Buna göre, ankete katılanların yüzde 34,3’ü altının kasım ayında yükseleceğini söylerken; doların yükseleceğini öngörenlerin oranı ise yüzde 46,7 olarak karşımıza çıkıyor. Katılımcıların yüzde 51,5’i ise Euro’nun aynı seviyelerde kalacağı yönünde görüş belirtiyor.

Üreticilerde istihdam arttı

Yüzde 124,4 olan Sektör İstihdam Endeksi, üreticilerde yüzde 149,1, perakendecilerde ise yüzde 90,0 olarak gözlemleniyor. Bir önceki ayla karşılaştırıldığında perakende sektörü istihdamında pek fazla değişiklik yaşanmazken; üreticilerde artış gözlemleniyor. Endekse göre Kapı Giriş Endeksi yüzde 91,9, harcamaya dönüş endeksi ise yüzde 97,6 oranında. En yoğun günde ortalama ziyaret 54 kişi olurken, harcamaya dönüş oranı ise yüzde 34,7 olarak endekse yansıyor.

Güven ve Beklenti Endeksi

İstanbul Kuyumcular Odası üyelerinin; işlerin gelişimi, mevcut yatırımı yapma ortamı ve mevcut stok seviyeleri konularında değerlendirmesine göre yüzde 124,4 olarak hesaplanan Mücevher Sektörü Güven Endeksi, ekim ayında bir önceki aya göre iyimser bir tablo sergiliyor. Güven ve beklenti endeksi bulgularına göre sektörde faaliyet gösterenlerin güven ortamlarının iyimser bir hava içinde olduğu görülüyor. Bu iyimser havanın daha da geliştirilmesinin yanı sıra yeni girişimlerin teşvik edilmesi, girişimcilerin önündeki engellerin azaltılması, AB ülkeleri ile rekabet şansımızın olduğu alanlara yönlendirilmesi ve diğer alanların da geliştirilmesi beklentiler açısından önem taşıyor.

Ekim ayının trend ürünleri…

  • Set, yüzük, kolye, küpe, gerdanlık için atom taşlı modeller tercih edilirken, bileklik, bilezik ve zincir için taşsız modeller daha çok tercih edildi.
  • Set, Yüzük, Kolye, Küpe, Gerdanlık, Bileklik için daha çok beyaz renk tercih edilirken, bilezik için sarı renk ön plana çıktı. Zincir için ise sarı ve beyaz renk tercihi hemen hemen aynı seviyelerde olduğu görülüyor. Ayrıca çok sayıda kişi, karışık renkli ürünleri tercih etti.
  • Genel olarak parlak ürünlere olan talep daha yüksek oranda iken, bileklik, bilezik ve zincirlerde karışık diye tabir edilen hem mat hem parlak ürünler tercih edildi.
  • Tüketici tercihlerinde bilezik 22 ayar, diğer ürünler ise genellikle 14 ayar tercih edildi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI