Dolar 32,3835
Euro 35,0525
Altın 2.326,19
BİST 9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Taksit sınırlaması mobilya satışlarını yüzde 25 düşürür

Taksit sınırlaması mobilya satışlarını yüzde 25 düşürür
15 Şubat 2014 09:32
A+
A-

Abdullah Tever

 İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı Abdullah Tever, kredi kartında taksit sınırı uygulamasının, mobilya satışlarını olumsuz etkileyeceği görüşünde. Tever, “Satıcılar senet sistemine dönecek. Bu da büyük risk” dedi.

 Reel sektör, kredi kartında taksit sınırlaması uygulamasının satışları olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı Abdullah Tever, yeni uygulamanın mobilya satışlarını yüzde 25 oranında düşüreceğini söyledi. Tever, “Bu uygulama şüphesiz mobilya sektörünü olumsuz etkileyecek. Satışların yüzde 25 oranında düşeceğini tahmin ediyoruz. Satıcılar bu açığı senetle satışla kapatmak isteyecek. Ancak bu da çok büyük bir risk” dedi.

 Afrika, sektör için potansiyel Pazar

 İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı Abdullah Tever, sektörün 2013’te 190 ülkeye ihracat yaptığını söyledi. Mobilya sektörünün yurt dışında yeni pazarlar bulması gerektiğini altını çizen Tever, şöyle devam etti: “İhracat yaptığımız ilke 5 ülke şöyle; Irak, Azerbaycan, Libya, Gürcistan ve Almanya. Ancak daha fazla ihracat için doğal olarak yeni pazarlara açılmamız gerekiyor. Afrika bu kapsamda kritik öneme sahip. Fas, Tunus, Cezayir. Gana, Togo ve Benin bizler için yeni ticaret ülkeleri olabilir. İran’da da bir hareketlilik söz konusu.” Sektör rakamlarıyla ilgili bilgi veren Abdullah Tever, konuyla ilgili şunları söyledi: “2013 Ocak ayı ihracatımız 309 milyon dolardı.  2014 Ocak ayında ise bu rakamın 363 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. Bu yıl için ihracat hedefimiz 5 milyar 200 milyon dolar. Bu hedefi yakalayacağımızdan şüphem yok. Ağaç ve orman ürünleri sektörünün büyümesi hız kesmeden devam edecek. 2023 için, hedefimiz yıllık bazda yüzde 13,7 ihracat artışını yakalamak. Bu durumda, sektör olarak 2023’te 16 milyar dolar ihracat gerçekleştirmemiz hayal olmaz.”

Dünya mobilya sektörü Çin’de buluşacak

 Abdullah Tever, Çin’de bu yıl 5’incisi düzenlenecek CIFF 2014 Uluslar arası Mobilya Fuarı’nın, Türk mobilya sektörü için çok önemli olduğunu söyledi. Tever, “ 18-22 Mart 2014 tarihleri arasındaki fuara 22 firmamız ile katılıyoruz. Bu yıl buradaki 5’inci fuarımız olacak” dedi.Dünya mobilya sektörünün ihracat rakamlarına dikkat çeken Abdullah Tever, “ 2012 verilerine göre Çin’in mobilya üretimi 181 milyar dolar. İhracatı 48 milyar dolar. İkicisi sırada 21,7 milyar dolar üretim hacmiyle Almanya geliyor. Bu ülkenin ihracatı 10,6 milyar dolar. İtalya’nın üretimi 19,7 milyar dolar, ihracatı 10,2 milyar dolar. Polonya’da 9,1 milyar dolar üretim, 7,7 milyar dolar da ihracat var. Türkiye’de üretim 5 milyar 630 milyon dolar. Biz bu rakamın yüzde 28’ini ihraç ediyoruz. Yani yaklaşık 2 milyar dolar” şeklinde konuştu.

 Bir İtalya olamasak da tasarımda başarılı olabiliriz

 Türk mobilya sektörü için tasarımın olmazsa olmaz olduğunu söyleyen İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı, “Tasarımda eğitim çok önemli. Ancak bu işte çok başarılı ülkeler var. Biraz baka baka da öğrenebiliriz, üzerinde geliştirmeler yapabiliriz. Bir İtalya olamasak da, Fransa’nın, Almanya’nın ardından gelebiliriz. Biz de tasarım adına Karton Ambalaj tasarım yarışması yapıyoruz. Bu yıl 3’üncüsünü yapacağız. Yarışmada kategorilerde dereceye giren son sınıf lisans öğrencilerine ve lisans üstü öğrencilerini yüzde 100 bursla Avrupa’ya eğitime gönderiyoruz. Bu yıl ayrıca hangi okuldan en fazla müracaat varsa, bu okula bir plotter cihazı hediye edeceğiz” dedi.

REKLAM ALANI