Dolar 32,4942
Euro 34,5714
Altın 2.480,80
BİST 9.552,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Sürekli indirime yeni standartlar geliyor

Sürekli indirime yeni standartlar geliyor
26 Mayıs 2014 09:02
A+
A-

avmYeni Perakende Yasa Taslağı ile tüm ürünlerin ‘outlet, sezon sonu, indirimli’ satılmasının önüne geçilecek. Taslakla outlet olarak satılabilecek mallar belirlenecek ve yalnızca bu satış türünde faaliyette bulunan işletmeler satışı yapabilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Başbakanlığa gönderdiği Perakende Yasa taslağı, tüketicinin aldatılmasına neden olan ‘outlet’, ‘seri sonu’, ‘ihraç fazlası’ ve ‘fabrika fiyatından satışlara’ yeni standartlar getiriyor. Düzenlemeyle seri, sonu, ihraç fazlası ve kusurlu malların satışları yalnızca bu satış türünde faaliyette bulunulması kaydıyla yapılabilecek. Sürekli indirimli satış yapan perakende işletmelerin ön cephesinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde bu satış türünü gösterecek ibarelere yer verilmesi gerekecek. Alışveriş merkezlerinin bu ibareleri kullanabilmeleri, içinde yer alan perakende işletmelerin tamamının bu şekilde faaliyette bulunmasına bağlı olacak. Sürekli indirimli satışlarla satılan mallarla ilgili esaslar yönetmelikle belirlenecek. Bakanlık taslakta bu düzenlemenin gerekçesini ise şu ifadelerle açıkladı:

Sezon ürünü de var

“Halihazırda perakende işletmeler seri sonu, sezon sonu, ihraç fazlası malları outlet mağaza veya fabrika satış mağazası adı altında sürekli olarak indirimli fiyattan satabilmektedir. Ancak bu tür işletmelerde outlet veya fabrika çıkış fiyatıyla satılan ürünler olduğu gibi piyasa fiyatıyla satılan diğer nitelikteki ürünler de bulunmaktadır. Bu durum hem outlet veya fabrika fiyatından satış algısıyla hareket eden tüketicinin aldatılmasına hem de işletmeler arasında haksız rekabete neden olmaktadır. Bu tür olumsuzlukların giderilmesi amacıyla outlet veya fabrika çıkış fiyatı adı altında sürekli olarak indirimli satışa konu olabilecek malların belirlenmesine ve söz konusu satışların yalnızca bu satış türünde faaliyette bulunulması kaydıyla yapılabilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır. Ayrıca alışveriş merkezlerinin bu satış türünü  belirten ibareleri kullanabilmeleri, içinde yer alan perakende  işletmelerin tamamının bu satış türünde   faaliyette bulunmasına  bağlı kılınmaktadır.”

Festivallere yasal dayanak

Düzenlemeyle yılın belli dönemlerinde sektörü canlandırmak için düzenlenen alışveriş festivalleri de yasal dayanağa kavuşturuluyor. Buna göre kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, festivalleri belirli kurallar içinde yapabilecek ve kurumların ayıracağı ödenek miktarı bütçelerinin yüzde 5’ini geçemeyecek.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI