Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Siyasi belirsizlik doları nereye kadar yükseltebilir?

Siyasi belirsizlik doları nereye kadar yükseltebilir?
06 Mayıs 2016 10:31
A+
A-

Goldman Sachs: Dolar 3,15 olur

Siyasi cephede yaşanan gerginlikler nedeniyle dün Dolar-TL’de sert bir yükseliş kaydedildi. 2.98 seviyelerini test eden Dolar -TL açılışın ardından bir düzeltme ile 2.92 seviyesine kadar gevşedi. siyasi gerginliğin devam etmesi durumunda kurda ve BİST-100’de neler bekleniyor? Dolar-TL ‘de en yüksek hangi seviyeler öngörülüyor? Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen değerlendirdi.

SİYASİ BELİRSİZLİK DOLARI ATEŞLEDİ

Hafta başında internette yayınlanan bir yazı ile siyasi cephedeki ayrışmaya ilişkin iddialar ortaya atıldı ve istikrara ilişkin kaygılarla TL varlıkları, son zamanların en sert kaybını yaşadı. Ak Parti’de teşkilatlara atama görevinin Başbakanlık’tan Merkez Karar ve Yönetim Kuruluna (MKYK) devredilmesi sonrası dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasında Cumhurbaşkanlığı tarafından olağan olduğu açıklanan görüşme gerçekleşti. Görüşmenin ardından piyasaları sarsan açıklama geldi ve Ak Parti olağanüstü kongre kararı kaldı. 2015 yılında yaşanan seçim belirsizliği kadar sarsıcı olmasa da Davutoğlu’nun aday olmayacağının açıklanması ile TL varlıklarındaki satışları derinleşti.

Şimdi Ne Olacak?

Piyasalar için öngörülemeyen ancak hafta başından bu yana yavaş yavaş fiyatlanan siyasi belirsizlik sonrası gözler artık Mayıs sonunda yapılacak Ak Parti olağanüstü kongresinde olacak. Mayıs’ın son haftası yapılacak kongrede Başbakan Davutoğlu’nun aday olmayacağını biliyoruz. Kongre tarihine kadar Davutoğlu başbakanlığını sürdürecek. Yeni ekonomi kurmaylarının kim olacağı belirsizliği piyasaları etkileyebilir. Özellikle piyasanın benimsediği isim Mehmet Şimşek’in kabinede yer almama ihtimali ne kadar çok artarsa piyasalarda tedirginlik de o kadar yükselebilir. Yine de 2015 yılında yaşanan seçim belirsizliği kadar büyük bir dalgalanma beklenmiyor. Fakat kongre sonrası erken seçim ihtimali gündeme gelirse yine TL varlıklarındaki kayıpların arttığını görebiliriz.

Faiz İndirimlerine Ara Verilebilir

Dolardaki sert yükseliş veya TL varlıklarındaki kayıplar sonrası TCMB’nin para politikaları elbette bu süreçten etkilenecek. Hem iç piyasada hem dış piyasada oynaklığın azalmasından dolayı TCMB faiz indirimlerine hız kazandırmıştı. Ancak geldiğimiz noktada ülke risk priminde %1.78 artış (5 yıllık ülke CDS’i) olduğunu görüyoruz. TL varlıklarında ise kayıplar sürüyor. TL, Dolara karşı haftalık bazda %5, Euro’ya karşı %6’lara varan değer kaybına uğradı. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın son açıklamasında belirttiği üzere oynaklık azaldığı sürece faiz indirimleri sürecek. Dolayısıyla 24 Mayıs’ta yapılacak TCMB toplantısına kadar piyasalarda oynaklığın artması beklendiği için TCMB faiz indirimini birkaç toplantı erteleyebilir.

Dolarda Oynaklık Devam Eder Mi?

TL şu an itibariyle dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Haftalık kayıp %5’i aşmış durumda. Ancak şu süreçte 2015 yılı kadar yüksek bir belirsizlik durumu yaşanmıyor. Yani dolar açısından 2.99-3.00 seviyelerinin aşılması beklenmiyor. Başbakan Davutoğlu’nun bugün yapacağı açıklama önemli olacak ancak kurun ilk etapta 2.92-2.90 seviyelerinde dengelenmesi daha ihtimal dahilinde. 2.90’nın altında fiyatlama görürsek geri çekilmeler devam edebilir. Piyasalarda bu denli belirsizliğin yüksek olduğu dönemlerde, teknik seviyeler çok sağlıklı değerlendirmeler yapmaya müsaade etmeyebilir. Siyasi cepheden gelebilecek her açıklama, kurdaki oynaklığı arttırabilir.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI