Dolar 32,3693
Euro 35,0908
Altın 2.324,13
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Şirketlerin ciddi döviz açığı var

Şirketlerin ciddi döviz açığı var
28 Aralık 2016 11:15
A+
A-
Şirketlerin ciddi döviz açığı var

Kurdaki artışın çok boyutlu etkileri olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Şirketlerin, reel sektörün çok ciddi bir döviz açığı var. Bunun etkileri daha önemli” dedi

Kurdaki artışın çok boyutlu etkileri olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Şirketlerin, reel sektörün çok ciddi bir döviz açığı var. Bunun etkileri daha önemli” dedi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bir televizyon kanalında ekonomi gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Şimşek şunları söyledi:

2016 zor bir yıldı ama Türkiye büyük direnç gösterdi. 2017 bundan daha kötü olmaz. Rusya’yla normalleşme sürecimiz var, bu çok olumlu. Yılın ikinci yarısında reformlarda bir momentum kazandık. Yılın son çeyreğine bakınca hafif bir kıpırdanma var. Açıkladığımız önlemler 2017’nin ikinci çeyreğinde etkisini gösterir. Yakın coğrafyamızda riskler varsa da 2016’ya göre daha yönetilebilir olduğu kanaatindeyim.

“DÖVİZ BORÇLANMASI BİR SORUN”

Kurun çok boyutlu etkisi var. Şirketlerin, reel sektörün çok ciddi bir döviz açığı var. Bunun etkileri daha önemli. İthalatı sınırlama anlamında kur bir miktar etkili olmuştur. Kur enflasyonu gecikmeli de olsa bir miktaretkiler, cari açığı bir miktar sınırlar. Liranın değer kazanmasıyla insanlar zamanında dövizle borçlanıp cazip bulmuşlardı. Şu anda bu bir sorun. Şirketlere dönük de döviz borçlanmada bazı sınırlamalar var, bunları da çalışıyoruz. Yarın öbür gün finansal istikrar kurulu toplanacak, yeterli mi tartışacağız. Şu anda kurda mevcut risk açık pozisyonun yönetilmesi, özel sektöre nasıl yardımcı oluruz çalışıyoruz.

“TÜRKİYE ALEYHİNDE BÜYÜK ÇABALAR VAR”

Dışarıda Türkiye aleyhinde büyük çabalar var. Son iki yıldır küresel ölçekte gelişmekte olan ülkelere yönelik ciddi fon çıkışı var. 2017’de bunun yavaşlaması bekleniyor. Reel sektöre yönelik destek paketi büyük resmin bir parçası olarak görülmeli.

“SERMAYE KONTROLÜ DÜŞÜNÜLMÜYOR”

Hiçbir şekilde sermaye kontrolü düşünülmüyor. Ciddi fon ihtiyacı olan bir ülkeyiz. Küresel piyasa ekonomisi normlarına uyarak bu sorunları aşarız. AB’ye entegrasyonu devam ettirerek sorunları aşarız.

“BATIDAN KOPUŞ GÖRMÜYORUM”

AB bizim için önemli bir çıpa, bunu kaybetmeyeceğiz. Ben batıdan bir kopuş görmüyorum.

“YATIRIM YAPILABİLİR NOTA DÖNECEĞİZ”

Kredi notunda 2017’de yükseliş mümkün ama şartlara bağlı. Anayasa değişikliği sükunet içinde geçer, sisteme ilişkin taşlar oturur, güçlü bir reform ivmesiyle mümkün. Kısa vadede hızlı dönüşler olmuyor. Yatırım yapılabilir notumuza geri döneceğiz, sadece biraz zaman alacak.

REKLAM ALANI