Dolar 32,3849
Euro 35,0576
Altın 2.326,64
BİST 9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Şirketler esnek çalışma modeline geçiyor

Şirketler esnek çalışma modeline geçiyor
22 Ekim 2015 12:28
A+
A-

Young Woman On Laptop In Airport Cafe

Küresel eğilimlerden biri olan esnek çalışma, ülkemizde de hızla yaygınlaşmaya başladı. Kurumlar, esnek çalışma uygulamalarıyla çalışan verimliliğini, motivasyonunu ve çalışan bağlılığını artırmayı hedefliyor. Unify’ın “Yeni Çalışma Şekli” (NW2W) araştırması, çalışanların esnek çalışma şartlarına önem verdiğini ortaya çıkartıyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, direktörlerin yüzde 34’ü ve yöneticilerin yüzde 38’i, esnek çalışma şartlarını sağlayan işler için şirketlerinden ayrılabileceklerini ifade ediyor. İş dünyasında yükselmeye başlayan ve özgürlüklerine düşkün olan milenyum kuşağının yüzde 43’ü esnek çalışma koşulları için iş değiştirebileceklerini söylüyor.

Mobilite, esnek ve her yerden çalışma gibi kavramlar, çalışma şekillerini dönüştürmeye başladı. Unify tarafından yayımlanan araştırmaya göre, 2015 yılında 1,3 milyar olan dünyadaki toplam çalışan sayısının yüzde 37,2’sini mobil çalışanlar oluşturuyor. Bu sayının 2020 yılında, Y ve gelecekte Z kuşağı ile birlikte yüzde 50 oranına ulaşması bekleniyor. Küresel çapta tümleşik iletişim hizmetleri sunan Unify, çalışanların yeni çalışma kavramını ve esnek çalışma saatlerini nasıl değerlendirdiklerini gözler önüne seren bir araştırma yaptı. Farklı eğitim kariyerine sahip ve değişik sektörlerdeki 900 çalışanın katılımcı olduğu araştırma sonuçları, işe alım süreçleri ve kariyer planlama adımlarını da değiştirecek nitelikte. Araştırmaya katılan çalışanların yüzde 47’si esnek çalışma şeklinin istedikleri yerde, yüzde 43’ü ise istedikleri an çalışabilmek anlamına geldiğini ifade ediyor.

Çalışanlar mobil çalışma olanağı ile daha mutlu

Unify’in yaptığı araştırma, mobil hayat tarzını benimseyen milenyum kuşağının yüzde 89’unun 09:00-18:00 zamanlı bir iş yerinden daha çok esnek çalışma saatleri sunan firmaları tercih edeceğini gösteriyor. Katılımcılar, mobil çalışma planlaması yapabilecekleri iş yerlerinde daha mutlu olacaklarını belirtiyor. Çalışanların akıllı cihaz, bireysel bulut ve mobil uygulamaları kullanmaları, organizasyonlar için de yeniliklerin ve dönüşümün kapısını aralıyor.

Değişim İK bölümlerinden başlayacak

Milenyum kuşağının beklentilerinin farklı olduğunu dile getiren Unify Türkiye Ülke Müdürü Erda Tütüncüoğlu, esnek çalışma saatlerinin teknoloji alanında yaşanan gelişmelerle birlikte hızla yaygınlaşacağına dikkat çekti: “Kurumlar, yeni neslin beklentilerini anlamak ve çalışan verimliliğini artırmak için çeşitli çalışmalar yaptırıyor. Unify olarak bu konuda düzenli şekilde araştırmalar yapıyor, anketler düzenliyoruz ve sonuçlardan elde ettiğimiz geri beslemeleri iş süreçlerimize yansıtıyoruz. Küresel çapta hizmet veren firmalar, esnek çalışma uygulamasına geçip çalışanlarına yenilikçi bir çalışma ortamı sunuyor. Bu eğilimin ülkemizde de hızlı bir şekilde yaygınlaşacağını, özellikle İK departmanlarında hızlı bir dönüşüm yaşanacağını öngörüyorum. Çalışan taleplerini doğru analiz edip, değişime ayak uyduran firmaların çalışanları daha motivasyonlu, mutlu, iş süreçleri ise daha verimli olacaktır.”

Esnek çalışma modeli hızla yaygınlaşacak

Kurumların ve bireylerin iletişim alışkanlıklarının da değiştiğini belirten Tütüncüoğlu, “Çalışanlar, daha fazla hareket halinde. Artık fiziki olarak belirli mekânlarda bulunma zorunluluğu olmadan da iş süreçleri kesintisiz devam edebiliyor. Kullanımı iyice artan akıllı telefonlar, tabletler, video konferans olanağı ve tümleşik iletişimin sağladığı avantajlar, bu eğilimin hızla yaygınlaşmasını kolaylaştırıyor. Ses, chat, video gibi farklı kanallardan gerçekleştirilebilen iletişim olanakları; satış, pazarlama, iş geliştirme, içerik ve tasarım gibi çalışma alanlarında yoğun olarak kullanılıyor. Unify olarak sağladığımız tümleşik iletişim çözümlerimizi geliştirirken bu gelişmeleri göz önünde bulunduruyoruz. Çözümlerimizin odağını kuruluşların verimliliklerini artırmak oluşturuyor. Böylece çalışanlar işi organize etmekten çok, iş yapmaya odaklanabiliyorlar.” dedi.

 

REKLAM ALANI