Dolar 32,5715
Euro 34,9803
Altın 2.418,92
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Sigarayı bırakmak neredeyse boşanma süreci kadar stresli

Sigarayı bırakmak neredeyse boşanma süreci kadar stresli
27 Ekim 2017 16:44
A+
A-
Türkiye’deki bağımlılar için sigarayı bırakmak neredeyse boşanma süreci kadar stresli
 Sigarayı bırakmak, boşanmak kadar stresli bir süreç Türkiye’deki bağımlılar en çok boşanırken, sonra sigarayı bırakırken strese giriyor
Pfizer’in Birleşik Krallık, Danimarka, İspanya, İsrail, Avusturya, Hollanda, Türkiye, Belçika ve İsviçre olmak üzere dokuz ülkede, 18 yaşını aşan yetişkinler üzerinde yürüttüğü araştırmaya her ülkeden 1.000 kişi katıldı. Araştırmadaki Türkiye sonuçlarına göre; bağımlıların çoğu sigarayı bırakmaya çalışmanın neredeyse boşanmak kadar stresli olduğunu düşünüyor!
Dokuz ülkede toplam 9.000 kişinin katıldığı ve her katılımcıya yirmi farklı çoktan seçmeli sorunun sorulduğu araştırmada, hala sigara içenler ve eskiden sigara içmiş olanlar “sigara içen” kategorisinde değerlendirildi. Hayatında hiç sigara içmemiş olanlar ise “sigara içmeyenler” kategorisine alındı. E-posta yoluyla gerçekleşen araştırma sonuçlarına göre Türkiye’deki katılımcılar sigara bırakma sürecinde genel anlamda stresli. Katılımcıların %84’ü ise kendini en azından “biraz stresli” olarak tanımlıyor.

Sigara bağımlıları ise, sigara içmeyenlere göre günlük hayatlarında en azından biraz stresli olmaya daha yatkın.
Türkiye’deki sigara içen katılımcıların belirttiği en stresli olaylar sırasıyla şöyle:

  • Boşanmak (%73)
  • Sigarayı bırakmak (%67)

Katılımcılar arasındaki sigara bağımlıları ise sigarayı bırakmayı, boşanmaktan sonraki en stresli olay olarak nitelendiriyor.

Sigarayı bırakırken bu işin eğitimini almış sağlık uzmanlarından destek almak çok önemli!
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki katılımcılar arasındaki sigara bağımlılarının yaklaşık 4’te 3’ü, sigarayı bırakmak isteme nedenlerinin kendi sağlıklarını korumak olduğunu belirtiyor. Her 10 sigara bağımlısının dokuzu hayatında en az bir kere sigarayı bırakmayı denemiş.

Türkiye’deki katılımcılar arasındaki sigara bağımlılarının yarısı sigara bırakmanın tıbbi destek gerektiren bir konu olduğunu düşünüyor olsa da, şu anda sigarayı bırakmış olan eski bağımlıların yalnızca %8’i medikal destek almış. Diğer yarısı ise, sigarayı bırakmayı kolaylaştıracak, etkinliği kanıtlanmış herhangi bir tedavinin olduğunu bilmiyor. Bu durum Türkiye’de, sigara bağımlılığı tedavisinin varlığı konusunda yeterli toplumsal farkındalığın olmadığını gösteriyor. Ancak bu noktada, sigara bırakma yardımı konusunda eğitim almış sağlık çalışanlarının, sigara bağımlılarına gereken desteği verebilecek donanıma sahip olduğunu hatırlatmak gerekir. Bilimselliği kanıtlanmış, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve uluslararası sağlık otoriteleri tarafından kabul edilen yöntemlerin, sigara bırakma yardımı eğitimi alan sağlık çalışanları tarafından uygulanmasıyla sigarayı bırakmak isteyenlerin başarı şansı artacaktır.

REKLAM ALANI