Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Sektörün önceliği vergiler ve hurda

Sektörün önceliği vergiler ve hurda
17 Mart 2014 07:26
A+
A-

sektorun-onceligi-vergiler-ve-hurda--4167243Denetim ve danışmanlık şirketi KPMG’nin, otomotiv yöneticileri arasında yaptığı araştırmaya göre Türkiye’ye yabancı yatırım beklentisi yüzde 26’dan 23’e düşerken, gelecek 4 yıl için sektörün gündemindeki en önemli konunun “vergi düzenlemeleri” olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’de ikinci kez düzenlenen ve Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ile Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) üyelerinin destekleriyle gerçekleştirilen araştırma, sektördeki beklentileri ortaya koydu. KPMG Türkiye Otomotiv Sektörü Lideri ve Denetim Bölümü Şirket Ortağı Ergün Kış, “Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilir Büyüme” temasıyla düzenlenen araştırmaya katılan yöneticilerin, Türkiye otomotiv sektörüne pazar ve sanayi açısından olumlu baktığını, ancak beklentilerin bir önceki yıla göre olumsuz yönde değiştiğini belirtti.

Hurda beklentisi var

Araştırma, Türkiye otomotiv sektörünün 2018’e kadar en önemli konusunun başta ÖTV olmak üzere araçlar üzerindeki vergi yükü olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Araştırmaya göre bir önceki yıl katılımcıların yüzde 21’i öncelikli konunun vergilerin düzenlenmesi olduğunu söylerken, son araştırmada bu oran yüzde 26’ya çıktı.

İkinci sıradaysa hurda indirimi ve benzer destekler bulunuyor. Bu konunun önemli olduğunu söyleyenler önceki yıl yüzde 7’yken, son araştırmada yüzde 13’e çıkmış.

Ergün Kış, sonuçları değerlendirirken “Otomotiv yöneticileri, ÖTV ve KDV gibi vergi yüklerinin dengeye oturtulması, hatta azaltılmasının sektör gelişimi için kritik olduğunu düşünüyor. ÖTV’nin sıkça artırılması, yeni araç talebini daraltmakta, yerli ve yabancı yatırımcıların kararlarını olumsuz yönde etkilemekte, sektörün geleceğine dair orta ve uzun vadeli planlama yapmayı zor hale getirmekte” diye konuştu.

Yatırımın ekseni kaydı

Aynı araştırmaya göre, BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) üreticilerinin Avrupa’ya yatırım yapmalarını bekleyenlerin sayısı bu yıl artış gösterdi. Ancak özellikle Çinli firmaların, yatırım için daha çok Türkiye yerine Doğu Avrupa’yı seçeceğini düşünenlerin sayısı da arttı. BRIC ülkelerinin Türkiye’yi yatırım için seçeceğini düşünenlerin oranı yüzde 26’dan 23’e düşerken, yöneticilerin yüzde 34 gibi büyük çoğunluğu, “Şayet 5 yıl içinde bir yatırım olacaksa, bu, Avrupalı üreticilerden olacak” düşüncesinde.

Ergün Kış, Türkiye’nin otomotiv sektörünün sürdürülebilir büyümesi ve yeni yatırımcı çekilmesi için kritik dönemden geçtiğini belirterek şöyle devam etti:

“Türkiye, otomotiv sektörünün tüm artılarına rağmen katılımcıların BRIC ülkelerinin yatırım için Doğu Avrupa‘yı avantajlı görmeleri, sektör için bir uyarı olarak da algılanabilir. Bu sonuçlar, Türkiye otomotiv pazarının daha cazip kılınması, yatırım ortamının daha etkin hale getirilmesi ve yatırımcılar için öngörülebilirliğin artırılması gibi ihtiyaçlara işaret ediyor.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI
ETİKETLER: