Dolar 32,5379
Euro 34,9850
Altın 2.429,46
BİST 9.805,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Sanayi üretiminde ‘imalattan’ toparlanma!

Sanayi üretiminde ‘imalattan’ toparlanma!
09 Nisan 2013 07:56
A+
A-

sanayi

Sanayi üretimi şubatta geçen yılın aynı dönemine göre takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış olarak % 4.4 arttı. Ocak ayındaki düşük performansın şubatta yerini toparlanmaya bırakmasının baş aktörü imalat sanayii oldu.

 Sanayide 2012’ye damgasını vuran ve bu yılın ilk ayında da devam eden düşük performans, şubat ayında yerini bir ölçüde toparlanmaya bıraktı. Sanayi, şubatta takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış endekse göre yüzde 4.4 üretim artışı kaydetti. Arındırılmamış endekse göre ise şubatta sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 2.2 gerilerken geçen yılın şubat ayına göre yüzde 1.6’lık artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) oluşturduğu 2010 temel yıllı, takvim etkisinden arındırılmış yeni endekse göre şubat ayında alt sektörlerden imalat sanayiinde geçen yıla göre yüzde 7 artış, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 3.2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımında ise yüzde 7.2 düşüş yaşandı. Sanayi üretiminde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.4 artış son 9 aylık dönemde kaydedilen en yüksek aylık artışı oranı oldu.

Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış endekste sanayi üretimi şubatta önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 2.2, imalat sanayiinde yüzde 2 artış, elektrik, gaz, su sektöründe yüzde 1.9 düşüş yaşandı. Toplam sanayi üretimi ocak ayına göre yüzde 1.5 artış gösterdi.
Ara malda büyük artış
Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre şubatta geçen yılın aynı ayına göre ise en hızlı artış yüzde 8.6 ile ara mallarında (hammadde) gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre sermaye malı imalatı yüzde 7.8, dayanıksız tüketim malı üretimi de yüzde 7.1’le hızlı artışlar gösterdi. Buna karşılık enerji üretiminde yüzde 8.8, dayanıklı tüketim malları imalatında da yüzde 2.1 düşüş meydana geldi.
Şubat ayındaki toparlanma esas olarak imalat sanayiinden kaynaklandı. Geçen yılın aynı ayına göre imalat sanayiinde yüzde 7 artış kaydedilirken, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 3.2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımında ise yüzde 7.2 düşüş yaşandı.
İmalat sanayinde geçen yılın aynı ayına göre en hızlı üretim artışını yüzde 20 oranı ile ağaç ve metalik olmayan mineraller alt sektörleri kaydetti. Bu iki alt sektörü yüzde 17.9’la kayıtlı medyanın basım ve çoğaltımı, yüzde 11.5’le diğer ulaşım araçları, yüzde 10.3’le giyim eşyası izledi. Tekstil yüzde 7.7, temel eczacılık yüzde 7.2, fabrikasyon metal ürünleri yüzde 7.1, kauçuk ve plastik yüzde 6.9, elektrikli teçhizat yüzde 6.6 üretim artışı gösterdi. Geçen yılın aynı ayına göre en hızlı üretim düşüşü ise yüzde 12.7 ile petrol ürünlerinde yaşandı.
2013 ilk çeyrekte büyümenin pozitif olacağının sinyali
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD)
Yeni yılın ilk ayında başlayan aylık bazdaki yükselişin şubat ayında da devam etmesi oldukça olumlu. Sektörel bazda incelendiğinde endeksin yukarı yönlü hareketine, imalat sanayi ile madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün katkıda bulunduğu görülüyor. Sanayi, 2013’e umut verici bir tabloyla başlamıştır.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük
Sanayimizdeki duruma bakarak, 2013’ün ilk çeyreğinde büyümenin pozitif olacağını şimdiden söyleyebiliriz. İmalat sanayimizdeki durum özellikle dikkat çekici. 2012’nin Şubat’ında yüzde 0,6 oranında büyüyen imalat sanayii, 2013’ün aynı ayında yüzde 7 büyümüş ve bu büyüme, sanayimizin diğer iki alt kolunda üretim düşerken, sanayi genelindeki artışın yüzde 4,4 olmasını sağlamıştır. 2013’ün ilk iki ayında, ihracatımız yüzde 8,3 oranında artarken, bütçe verileri, bu yılın ilk ayında dahilde alınan KDV ve ÖTV’nin geçen yılın ilk iki ayına göre yüzde 27 arttığını gösteriyor. Bunu da, iç pazarın bir miktar canlandığı şeklinde yorumlayabiliriz.
REKLAM ALANI
ETİKETLER: