Dolar 32,5170
Euro 34,5523
Altın 2.492,23
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Sanayi Sektöründeki Elektrik Maliyetleri Yaklaşık Yüzde 20 Arttı

Sanayi Sektöründeki Elektrik Maliyetleri Yaklaşık Yüzde 20 Arttı
23 Haziran 2017 20:11
A+
A-

Sanayi kuruluşlarının en önemli maliyet kalemlerinden biri olan enerji maliyetleri 2017 yılında artmaya devam edecek. Enexion Enerji Danışmanlık Genel Müdürü Ceren Özdal “Sanayi sektörünün elektrik profil maliyetleri 2017 yılında yaklaşık yüzde 20 oranında artış göstererek ulusal tarifeyi geçti. Yükseliş devam edebilir” dedi

Türkiye’de enerji maliyetlerinin yükselmesi ve serbest piyasanın zor durumda kalması, enerji tedarik fiyatlarına yansıdı. Sanayi kuruluşlarının enerji maliyetleri bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 20 oranında arttı. 2017 yılının ikinci yarısı elektrik ve doğalgaza zam, döviz kurlarındaki artış gibi çok fazla risk içeriyor.

Enexion Enerji Danışmanlık Genel Müdürü Ceren Özdal, enerji maliyetlerindeki yükselişe dikkat çekerek, piyasadaki dalgalanmanın yılsonuna kadar sürmesini öngördüklerini belirtti. Özdal, USD/TL kurunun geçtiğimiz dönemde yüzde 25’e varan yükselişi ile döviz bazlı finansman yükü olan birçok enerji üreticisinin olumsuz etkilendiğini vurguladı. Her ne kadar kur geçtiğimiz birkaç aylık dönemde geri çekilse de şirketlerin risk algısının devam ettiğini bildiren Özdal, önümüzdeki dönemde spot piyasadaki enerji fiyatlarının da yükselme çizgisinde olduğunu ifade etti. Tedarikçilerin geçtiğimiz yıl yaşanılan doğalgaz krizinin bir benzerinin Aralık 2017’de yaşanma ihtimaline karşı Aralık kontratlarında çekimser davrandıklarını söyleyen Özdal, elektrik ve doğalgaz tarifelerindeki beklentilere ve dolardaki hareketliliğe bağlı olarak elektrik maliyetleri artmaya devam edebileceğini sözlerine ekledi.

Almanya’daki enerji tedarik yöntemleri örnek alınabilir

Ceren Özdal, enerji maliyetlerinin en önemli ek kalemi olan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) birim maliyetinin, yenilenebilir enerjide yaşanan yüzde 15 kapasite artışı ve dolar kurundaki yükseliş ile beraber 2017 yılında, 2016 yılına kıyasla yüzde 50 civarında bir artış göstermesi beklendiğini açıkladı. Özdal, YEKDEM’deki artış, elektrik piyasalarında geçen yıla göre yaşanan yükseliş ve tarife zammı ihtimalleri ile beraber ortalama sanayi elektrik profil maliyetinin yaklaşık yüzde 20 oranında artmasına neden olduğunu belirtti. Bu artışlarla birlikte büyük sanayi tüketicilerinin enerji tedariğini toptan piyasalara kaydırmasının beklendiğini belirten Özdal, bu konuda Almanya piyasalarındaki tedarik yöntemlerinin örnek alınabileceğini söyledi.

Sanayi şirketlerine enerji yönetimi için 5 tavsiye

Enerji Danışmanı Ceren Özdal, elektrik maliyetlerinin sanayi firmalarını olumsuz etkilememesi için 5 tavsiyede bulundu:

– Güvenilir enerji tedarikçileriyle çalışılması.

– Enerji ihtiyacının doğru tespit edilerek, enerji piyasalarından en rekabetçi şekilde enerjinin tedarik edilmesi.

– Enerji piyasasından sürdürülebilir en uygun birim fiyatlarla anlaşmaların yapılması.

– Mevzuatların çok yakından takip edilerek, beklenen değişikliklerle oluşabilecek maliyetlerin hesaplanması.

– Enerji tedarik sözleşmelerinin kapsamında ileride oluşabilecek ek maliyetlerin neler olduğunun belirlenerek bunların güvenli sözleşmeler ile güvence altına alınması.

REKLAM ALANI