Dolar 32,4937
Euro 34,7446
Altın 2.422,24
BİST 9.673,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Samsung kendi yazılım platformunu geliştiriyor

Samsung kendi yazılım platformunu geliştiriyor
22 Nisan 2014 06:44
A+
A-

YUN-HEE KIM VE JONATHAN KRIM - samsungSamsung Electronics, Google’ ın popüler Android işletim sistemini kullanan telefonları ile Apple’ı sollayarak dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisine dönüştü. Yazılım alanında da güçlenmeye çalışan Güney Koreli teknoloji devi kendi yazılım platformunu ve mobil cihazlar, giyilebilir teknolojiler, diğer tüketici elektronikleri için uygulamalar geliştirmek amacıyla mühendis alımlarını artırdı.

Samsung’un son hamlesi ise geçen ay ABD’de hayata geçen Milk Music isimli ücretsiz müzik yayın hizmeti oldu. Bu hizmet ile Galaxy akıllı telefonlarını kullanan kullanıcılar radyolardan müzik dinleyebiliyor ve bu müzikleri indirebiliyor.

Oyun alanında da şirket son olarak çıkardığı bir uygulama ve oyun kolu ile kullanıcıların akıllı telefon veya TV’ler üzerinden online oyunlar oynamasına imkan veriyor.

Şirket ayrıca bu ay ABD ve İngiltere’nin de dahil olduğu 11 ülkede yeni bir servisi hayata geçirdi. Bu servis ile tüketiciler evlerindeki elektrikli aletleri akıllı telefonlarındaki uygulama ile kontrol edebiliyor.

Uygulama ve hizmetleri geliştirmekten sorumlu olan Samsung Medya Çözümleri Merkezi Başkanı Wonpyo Hong, şirketin Suwon şehrindeki merkezinde The Wall Street Journal gazetesine son yazılım planları ile ilgili bir röportaj verdi. İşte röportajdan bazı alıntılar:

WSJ: Uygulamalar cephesinde bazılarını siz geliştirdiniz bazılarını ise satın aldınız. Milk Music uygulamasında durum nasıl?

Hong: Bu uygulamayı yeni hayata geçirdik ve uygulama mağazası üzerinden şu ana kadar 380 bin kez indirildi. Uygulama henüz çok erken safhada, başarısı hakkında konuşmak için erken.

Bu servisi diğer [Samsung] cihazlara da getireceğiz. Yakında hem tabletler için hem de diğer büyük ekranlı cihazlar için de müzik servisi hayata geçecek. Ayrıca bazı ek özelliklerin olacağı premium hizmeti de devreye sokacağız.

WSJ: Apple ve Google otomobillerin ön panellerine yazılım platformu sağlamak için yoğun şekilde çalışıyor. Siz de aynı yarışın içinde misiniz?

Hong: Kısmen evet. Tüketici elektroniği şirketlerinin ve otomobil şirketlerinin birkaç yıldır kurmak için birlikte çalıştıkları açık standart MirrorLink’i güçlü şekilde destekliyoruz.

Tüketicilerin akıllı telefonları ve otomobilleri ile etkileşimlerini güçlendirmek istiyoruz. Böylece kullanıcılar cihazlarını kurmaya devam edebilecek. Ancak diğer platformları da destekliyoruz.

WSJ: Kore’de Hyundai gibi önde gelen otomobil üreticileri ile çalışıyor musunuz?

Hong: Çeşitli otomobil şirketleri ile çalışıyoruz. Son olarak BMW BMW.XE +1.89% elektrikli otomobil ile etkileşim içerisinde olan akıllı telefonumuzu ve giyebiliriz cihazımızı BMW’ye gösterdik.

WSJ: Kendi kendine giden otomobillerin gelecekte gerçek olabileceğini düşünüyor musunuz?

Hong: Teknoloji önceden olduğundan daha hızlı gelişiyor. 10 yıl içerisinde olmasını hayal ettiğiniz şeyler beş yıl gibi daha kısa bir sürede olacak. Bizim işimizde son 20 yılda yaşanan bu.

WSJ: Daha fazla şirket alımı olacak mı?

Hong: Şirketimiz birkaç farklı alanla gerçekten ilgileniyor—teknoloji, çözümler ve yetenekli kişileri kapmak. Ortaklıklar ve şirket alımları konusunda önceden olduğumuzdan daha fazla aktif olacağız.

WSJ: Peki harita konusu?

Hong: Bu alanda şirket alımı ile ilgili konuşmak için henüz çok erken. Mobil alanda güçlü olduğumuz için konum tabanlı hizmetler de ilgilendiğimiz alanlar içerisinde.

WSJ: Yazılım sizin için ne kadar önemli?

Hong: Yazılım tabii ki kritik bir bileşen. Araştırma ve geliştirme yapısına baktığımızda donanım mühendisinden çok yazılım mühendisi var. Araştırma ve geliştirme alanında yazılıma yaptığımız yatırım miktarı devasa. Ancak muhtemelen müşteri açısından baktığımızda eşsiz deneyimler sunmak için hala mevcut. Bu, gerçekten daha çok odaklandığımız bir alan.

Benim organizasyonumun amacı donanımımıza ek olarak inovasyonu getirmek için yazılım platformunu güçlendirmek.

WSJ: En çok hangi alanlar için işe alım yapıyorsunuz?

Hong: Yazılım bir çok alandan oluşuyor—Kodlama ve yazılım mühendisliğine ek olarak tasarım da var.

Kurum içi büyük bir veri merkezimiz var. Son olarak cihazlarımızdaki kullanıcı şablonu ile ilgili verileri toplamak için büyük bir veri platformu kurduk. Bizim sahip olduğumuzdan daha fazla bilgiye sahip olan yetenekli insanlar arıyoruz çünkü bu yeni bir alan.

WSJ: Tizen ne kadar önemli? (Samsung’un Intel ve diğer şirketler ile birlikte ortak geliştirdiği işletim sistemi)

Hong: Tizen, piyasaya sunmak istediğimiz bir başka platform.

Şirketimiz; mobil, televizyon ve hatta ev aletlerinin de dahil olduğu tüketicilere yönelik ürünlerimizin genelinde ortak bir platforma sahip olmak istiyor.

HTML 5’in bir platform olarak daha da önem kazanacağına inanıyoruz. Böylece bir çok uygulama ve hizmet HTML 5’e uyarlanabilir. Ancak bu zaman alacak. Bu, tüketicilere birçok seçenek sunmak için yaptığımız diğer bir yatırım.

WSJ: Tizen için zaman çizelgeniz nedir?

Hong: Halihazırda Tizen ile çalışan bir giyilebilir cihazı piyasaya çıkardık. Şirket, Tizen platformunu kullanan diğer ürünler üzerinde de düşünüyor.

Bazı ürünlerin pazara çıkma zamanı geldiğinde sizleri bilgilendireceğiz ancak kesin olarak diğer portföylere doğru genişlemeyi de planlıyoruz.

WSJ: Ancak tüketici markası Tizen olmak zorunda değil?

Hong: Tizen isminin tüketici için önemli bir marka olduğunu düşünme zorunluluğum yok. Büyük bir ürün için yazılımı donanım ile entegre etmek—Tüketici ile iletişimde bunu istiyoruz.

WSJ: Yazılım açısından Samsung’un odaklanacağı diğer alanlar nedir?

Hong: Akıllı ev uygulamaları için bir çok donanım ve yazılım şirketi ile işbirliğine gideceğiz. Akıllı ev cihazlarımızdan ilkini bu ay piyasaya sürdük. Samsung, Internet of Things hizmetini de [akıllı cihazların çok az insan müdahalesi ile iletişim içerisinde olduğu bir ağ] oldukça önemli bir alan olarak görüyor. Bu alanda aktif şekilde katkıda bulunmalı ve bazı yenilikler getirmeliyiz.

WSJ: Bu hizmetler yalnızca Samsung cihazlarına mı özgü olacak yoksa Google gibi özgür platform mu olacak?

Hong: Şu an için cihazlarımıza özgü deneyimler yaratma peşindeyiz. Çünkü işimizin temel merkezi donanım satışları. Bu nedenle yazılım inovasyonundaki asıl amaç cihazlarıma değer katmak. Daha sonra başka bir şey deneyebiliriz ancak şu an için stratejimiz bu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI