Dolar 32,3582
Euro 34,9598
Altın 2.324,80
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Rusya’ya ihracat Ocak ayında yüzde 66 düştü

Rusya’ya ihracat Ocak ayında yüzde 66 düştü
01 Mart 2016 14:14
A+
A-
rusya
Uçak düşürme kriziyle gerginleşen ilişkilerin etkisiyle Türkiye’nin Rusya’ya yönelik ihracatında büyük düşüş yaşandı. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında sayılan Rusya ilk 20 listesinden de düştü.

Verileri değerlendiren ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “2016 Ocak verileri değerlendirildiğinde; ihracattaki düşüşün ithalattaki düşüşten daha keskin bir şekilde gerçekleştiği görülüyor” dedi ve ekledi:

“İhracattaki sert düşüşün yoğunlukla Irak, İngiltere, Fransa, BAE ve İran pazarlarına yapılan ihracattaki azalma ile gerçekleştiği, ayrıca geçtiğimiz yıllarda en çok ihracat yapılan ülkeler arasında yer alan Rusya’nın da jeopolitik ve ekonomik sorunlar nedeniyle üst sıralardan aşağılara doğru düştüğü görülüyor; öyle ki, Rusya 2016 Ocak ayı verilerinde en çok ihracat yapılan 20 ülkenin arasında yer alıyor. Diğer yandan ihracatımızın yaklaşık yüzde 40’ndan fazlasını yaptığımız Euro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin halen ivmelenememiş olması ve Euro/dolar paritesinin düşük kalmaya devam etmesi de ihracatın zayıf kalmasından önemli etkenlerden birisidir. Nitekim Avrupa Birliği’ne olan ihracatımızın da yüzde 9,7 azaldığı görülüyor.”

İthalattaki keskin düşüşün, “petrol ve emtia fiyatlarının düşük kalmasından” kaynaklandığını da vurgulayan Erkan, “Bu durum Türkiye’nin ithalat faturasını aşağı çekmekle beraber, ithalattaki gerilemenin yapısal değişikliklerden çok konjonktürel avantajlardan kaynaklanması sürdürülebilirlik açısından olumlu bir tablo ortaya koyuyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Son verilere göre imalat sanayi ürünleri, toplam ithalat içinde yüzde 80’lik yer kaplamaktadır. Türkiye ithal ettiği hammadde ve ara malının kayda değer bir kısmını kendisi üretmediği sürece ithalata bağlı ihracat modeli devam edecektir. Gelen veriler ışığında Ocak ayında cari açığın da 3 milyar dolar civarında gelebileceğini bekliyoruz. ”

REKLAM ALANI