Dolar 32,5011
Euro 34,7241
Altın 2.486,93
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Rusya ile Türkiye arasında yeni kriz kapıda

Rusya ile Türkiye arasında yeni kriz kapıda
22 Mart 2017 10:06 | Son Güncellenme: 22 Mart 2017 10:07
A+
A-

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya ile siyasi ilişkilerde yaşanan yumuşamanın ekonomik ilişkilere yansımadığını belirterek, “Şu anda 1.8 milyar dolar olan ithalatımız böyle giderse sıfır noktasına inebilir” dedi

Bakan Zeybekci, Rusya ile son zamanlarda yaşanan siyasi yumuşamanın ekonomik verilere yansımadığını belirterek,  “Vize, oradaki şirketlerimize engeller, Türk TIR’larının girişinde yasaklar sürüyor. Tarım ürünlerinin 450 milyon dolarlık kısmındaki yasaklar devam ediyor. İhracatçılarımız dahilde işleme izin belgesi talep ederken ithalat yapacakları ülkelere Rusya’yı yazmamaya başladı. Şu anda 1.8 milyar dolar olan ithalatımız böyle giderse sıfır noktasına inebilir” dedi.

Tarım ürünlerine kısıtlamalar devam ediyor

Rusya, Türkiye’ye uyguladığı ekonomik yaptırımları aşamalı olarak kaldırırken, son olarak soğan, karanfil, tuz, karnabahar, brokoli, ciklet ithalatındaki yasağa son verdi. Buna karşın aralarında domates ve üzümün de bulunduğu 425 milyon dolarlık pazar payı olan tarımsal üründe ithalat engeli hala sürüyor. Önceki yıl bu ürünlerde ihracat değeri karanfilde 3,4 milyon dolar, tuzda 3,2 milyon dolar, kuru soğanda 8,7 milyon dolar, karnabaharda 574 bin dolar, ciklette 2,4 milyon dolar olmak üzere toplamda 18,3 milyon doları bulmuştu.

Söz konusu yılda Türkiye’nin en büyük pazarları kuru soğan ve karnabaharda Rusya, brokolide Gürcistan, karanfilde ise Hollanda oldu. Ambargo sonrası bu ürünlerde diğer pazarlarda ihracat artışları olmasına rağmen Rusya’nın yasağı nedeniyle bir önceki senenin ihracat rakamlarına ulaşılamadı.

Zirai ürünlerde kayıp 1 milyar doların üstünde

Öte yandan, Rusya’nın Türkiye’den tavuk eti, hindi eti, domates, salatalık, turşu, üzüm, elma, armut ve çilek ithalatı yasağı devam ediyor. Bu ürünlerin Rusya’ya 2015 yılındaki toplam ihracat tutarı 425 milyon doları aşıyor.

Bu ürünler arasında sadece domatesin ihracatı 258,8 milyon dolar, üzümün ihracatı da 97,6 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, Türk ihracatçılarının Rusya’ya satamadığı diğer ürünlerin değeri de tavuk etinde 8 milyon dolar, hindi etinde 655 bin dolar, hıyarda 27 milyon dolar, elmada 13 milyon dolar, armutta 3 milyon dolar, çilekte 17 milyon dolar olarak hesaplandı.

 

REKLAM ALANI