Dolar 32,3119
Euro 35,1160
Altın 2.302,59
BİST 9.055,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Riskler pazar kaybettirebilir

Riskler pazar kaybettirebilir
18 Şubat 2015 12:12
A+
A-

Riskler pazar kaybettirebilir

 Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Rusya, Libya ve Irak başta olmak üzere bölgesel risklerin derinleştiğini ve bu kaybı telafi için yeni pazar arayışlarını yoğunlaştırdıklarını söyledi.

Mithat Yenigün, bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Rusya’nın Türk müteahhitliği için çok önemli olduğunu söyleyen Yenigün, burada kur farkı nedeniyle bir kısım zararlar oluştuğunu, Rus bankaları ve hükümetinin de durmayı tercih ettiğini belirtti. Rusya’nın 2018 FİFA Dünya Kupası ve Kırım’daki yatırımlara yönelik nasıl bir yön çizeceğinin henüz belli olmadığını belirten Yenigün, bu konuda netlik için takiplerini sürdürdüklerini vurguladı.

Yeni pazar bulma konusunda Güney Amerika’nın bir alternatif olarak görülebileceğini kaydeden Yenigün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Amerika gezisinde Kolombiya ve Meksika’da iş imkanı gözlendiğini aktardı.

Yeni bir kalkınma bankası kurulmasını sektör de istiyor 

TMB Başkanı Mithat Yenigün, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından gündeme taşınan yeni bir kalkınma bankası kurulması konusunu kendilerinin de değerlendirdiğini ve bu yönde istekleri bulunduğunu kaydetti. Eximbank’ın ülke alım kredileri içindeki limitlerinin yeterli olmadığını belirten Yenigün, Çin’in müteahhitlerine “sınırsız” kredi açtığını, başka ülkelerde iş alan firmalara projeleri kadar o ülkeye kredi açtıklarını kaydetti. Yenigün konut pazarlama konusunda da yurtdışı fuarlara katılımların Ekonomi Bakanlığı tarafından diğer fuar teşvik programları benzeri bir sistemle desteklenmesini talep ettiklerini ve bakanlığın da buna sıcak baktığını kaydetti.

“Türkiye, Irak’a 2.5 milyar dolarlık kredi açsın” 

Mithat Yenigün, Türkiye’nin alacak sorunları olan Libya’da “umut görünmediğini” belirtirken, Irak’a Türkiye’nin kredi açmasını önerdi. Türk müteahhitlerin hakedişleri tamamlanmış 2.5 milyar dolarlık alacağı bulunduğunu kaydeden Yenigün, bunların çok yavaş biçimde ödendiğini vurguladı. Türkiye’nin Irak’a bu miktarı kredi olarak vermesini teklif eden Yenigün, karşılığının da petrol ya da gaz alımıyla ödenme imkanının karşı tarafa sağlanmasını önerdi. Yenigün, “Bunun iki yönlü etkisi olacak. Birincisi ,Türkiye’nin bir jesti olacak ve sonuçta da borç veriyorsunuz. Diğer unsuru ise bu para hemen Türkiye’ye dönecek. Irak pazarının önemi, coğrafi olarak çok yakın olduğu için, kum, çakıl ve asfalt hariç her türlü inşaat malzemesi Türkiye’den gidiyor. Orada bir iş alındığında her türlü unsuruyla Türkiye’ye para dönüyor” dedi.

“Rant peşinde değiliz, ancak hesaplama çok karmaşık” 

Yenigün, kamuoyuna “rant vergisi” olarak yansıyan, imar değişikliklerinden vergi alınmasına yönelik girişimlere karşı olmadıklarını ancak uygulamanın herkese eşit koşullar sağlaması gerektiğini söyledi. Ada bazında bir imar değişikliği önerdiklerini belirten Yenigün, hesaplamasının da çok karmaşık olduğunu, bu yönde bir öneri için çalışma sürdürdüklerini kaydetti.

REKLAM ALANI