Dolar 32,5515
Euro 34,9912
Altın 2.426,58
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Riski yönetmeyen ayakta kalamayacak

Riski yönetmeyen ayakta kalamayacak
02 Mart 2013 11:38
A+
A-

rifat hisarciklioglu

Şirketlerin sicil bilgilerini reel sektöre açacak uygulamaya ilişkin TOBB ile KKB arasındaki protokol töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, devrim niteliğinde bir adımı hayata geçirdiklerini belirtti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, vadeli çek ve senet gibi ticari işlemlerin hala şirketler için önemli bir finansman kaynağı olduğuna dikkati çekti.

Şirketlerin sicil bilgilerini reel sektöre açacak uygulamaya ilişkin TOBB ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) arasındaki protokol töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, ticaret hayatını doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek, devrim niteliğinde, çok önemli bir adımı hayata geçirdiklerini belirtti.
Ticarette vadeli alım-satımların önemli bir yer tuttuğunu ve son yıllarda ekonomide artan istikrar ve güvenle, bankaların kredi hacminin hızla arttığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Buna rağmen, vadeli çek ve senet gibi ticari işlemler hala şirketler için önemli bir finansman kaynağıdır” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası verilerine göre, şirketlerin vadeli ticaretten sağladığı finansmanın, bankalardan kullanılan işletme finansmanı kredilerinin tam 1,5 katı olduğunu anımsattı.
2012 yıl sonunda, Türkiye’deki tüm şirketlerin cirolarının, yani toplam yurt içi ticaret hacminin 2,9 trilyon liraya, milli gelirin yaklaşık 2 katına ulaşmış olmasını beklediklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bu yurt içi ticaret hacminin de yaklaşık üçte ikisinin, yani 2 trilyon lirasının, vadeli işlemlerle yapıldığını tahmin ediyoruz. İşte vadeli ticaret, ekonomide bu kadar büyük yer tutuyor” diye konuştu.
Buna rağmen tüccar ve sanayiciler olarak bugüne kadar, vadeli ticareti, sisli bir ortamda yaptıklarını, çoğu zaman yaptıkları vadeli ticarette, karşı tarafın riskini tam ölçemediklerine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
“El yordamıyla, az veya fazla hesap ettik. Böyle olunca ne oldu? Birincisi, işini düzgün yapan müteşebbis zarar gördü. Daha az vade farkı ödeyecekti Veya daha fazla vade alıp, finansman durumunu rahatlatabilecekti. Ama hakkında yeterli bilgi olmayınca, daha riskli kabul edildi ve bu imkanları kaçırdı.
İkincisi, ülkemizde zaten hep sıkıntı yaşadığımız, reel sektördeki sermaye birikimi süreci zarar gördü. Zira bu seferde eksik bilgiyle yanlış hesaplar yapıldı. Mevcut risk hesap edilemedi ve satış yapan şirket parasını batırdı. Sermaye birikimi olmayınca, şirketlerimiz küçük kaldı.”
“Ticaret hayatındaki sisli hava ortadan kalkacak”
Bundan sonra, ticaret hayatında yeni bir dönemin başlayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, dürüst tüccar ve sanayici kazanacaklarını belirterek, reel sektörün sermaye birikiminin ziyan olmayacağını söyledi.
İsteyen şirketin kendi çek-senet-kredi sicilini, vade istediği tüccar-sanayici ile paylaşacağını, malını satmak isteyen, ama karşı tarafı tanımadığı için vadeli satışa tereddütle bakanın da, kime vade yaptığını bilerek iş yapacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Ticaret hayatındaki sisli hava ortadan kalkacak” dedi.
Bu protokolle 81 İldeki Odaların KKB ile birlikte çalışabileceklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, kredi ve çek sicilini görmek isteyen firmaların, Odalar vasıtasıyla KKB’ye başvuru işlemlerini tamamlayacaklarını ifade etti.
Gelecek haftadan itibaren, odalarda buna yönelik sistemin kurulması ve bunun işletilmesini sağlayacak eğitimlerin verilmesine başlanacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu çalışmayı birlikte hayata geçirdiğimiz KKB’ye öncelikle teşekkür ediyorum. Hem dünyaya model olacak güzel bir takip ve bilgilendirme sistemi kurdular. Hem de mali sektör ile reel sektörün aynı vizyon ve amaçla bir araya gelip, birbirlerine destek olabileceklerini gösterdiler. Başta Genel Müdürümüz sayın Kasım Akdeniz olmak üzere, bize yardımcı olan tüm KKB ekibine yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Hisarcıklıoğlu, ayrı bir teşekkürü de Başbakan Yardımcısı Babacan’a borçlu olduklarını belirterek, “Sayın Başbakanımızla birlikte, Türkiye ekonomisinin krizden en hızlı çıkıp, en çok güven veren ekonomilerden biri olmasını sağladı” diye konuştu.
Eskiden özel sektör olarak en büyük korkularının makro ekonomik istikrarsızlık olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, artık defanslarının sağlam ve kendi kalelerine gol atar mıyız diye endişe etmediklerini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Babacan’ın liderliğinde, çek-senet sistemindeki devrim niteliğindeki yapısal düzenlemelerin de hayata geçtiğin değinen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
“Böylece iç piyasada yaşanan sıkıntıların pek çoğu da ortadan kalkacak. Küresel sisteme daha fazla entegre olmaya, etrafımızdaki coğrafyada daha fazla ticaret ve yatırım yapmaya odaklanabileceğiz. Bu vesileyle buradan tüm firmalarımıza sesleniyorum. Bu sistemi kullanın. Rekabet artıyor ve artmaya devam edecek. Dolayısıyla reel sektörümüz artık, riskleri yönetmeyi, riskle beraber yaşamayı ve alınan riskleri çok iyi ölçmeyi öğrenmek zorunda. Zira riskini yönetemeyen şirketler ayakta kalamayacak.”

 

REKLAM ALANI