Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

R&I, Türkiye’nin görünümünü ‘durağan’a çevirdi

R&I, Türkiye’nin görünümünü ‘durağan’a çevirdi
22 Şubat 2014 08:27
A+
A-

Faiz

R&I, Türkiye’nin görünümünü ‘durağan’a çevirdiAsya piyasalarınca daha çok takip edilen Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I (Rating and Investment Information), Türkiye’nin not görünümünü “pozitif”ten “durağan”a çevirdi.

Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I (Rating and Investment Information), Türkiye’nin not görünümünü “pozitif”ten “durağan”a çevirdi.

R&I, not görünümünün değişimine gerekçe olarak, küresel finansal ortamda yaşanan değişimler ve politik belirsizliklerin büyümesi nedeniyle azalan sermaye akışlarını takiben Türkiye ekonomisinde yavaşlama beklentisini gösterdi.

Hükümetin mali pozisyonu ve ülkenin mali sisteminin sağlam olduğuna işaret edilen açıklamada, R&I’nın hükümet ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ekonomik istikrarı sürdürebileceklerine inandığı ifade edildi.

Ancak Türkiye’nin tekrar ekonomik istikrar ve yüksek büyüme yoluna girmesinin önceki durumundan daha uzun zaman alacağı yorumu yapıldı. Tüm bu görüşler temelinde ülke kredi notunun “BBB” seviyesine yükseltilme ihtimalinin azalması nedeniyle not görünümünün “pozitif”ten “durağan”a çevrildiği kaydedildi.

R&I açıklamasında, şunlar kaydedildi:

“ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişleme hızını azaltması gelişmekte olan ülkelerde yabancı sermaye çıkışını tetikledi. Yüksek enflasyon ve fonlama şartları nedeniyle para birimlerinin değer kaybetmesi ve faiz oranlarının kısmen yükselmesi bu ülkelerde kötüleşmeye neden oldu. Özellikle cari işlemler açığının büyümesi ve kısa dönemli borçların hesaplanmasından dolayı Türkiye’ye önemli oranda tesir etti. TCMB, önlenemeyen enflasyon ve yerel para birimini savunmak için faiz oranlarını keskin bir şekilde yükseltti. Kısa dönemli dış borçlar nedeniyle döviz rezervlerinin azalması para politikasının sıkılaştırılmasını kaçınılmaz hale getirdi.”

 

 

REKLAM ALANI