Dolar 32,3656
Euro 35,1270
Altın 2.324,44
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Rekolte artışı sevindirdi, fiyatı üzdü

Rekolte artışı sevindirdi, fiyatı üzdü
03 Ağustos 2015 12:29
A+
A-

Rekolte artışı sevindirdi, fiyatı üzdü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, arpada bu yıl rekolte artışının üreticiyi sevindirdiğini, ancak fiyatının üzdüğünü belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, arpanın, dünya ve Türkiye için önemli bir tahıl niteliği taşıdığını, özellikle hayvansal üretimde temel yemlerden biri olduğunu belirterek, 2013-2014 sezonunda yurtiçinde tüketilen 7,4 milyon ton arpanın, 6,3 milyon tonunun yemlik, 544 bin tonunun tohumluk, 242 bin tonunun endüstriyel, 74 bin tonunun gıda olarak insan beslenmesinde kullanıldığını ifade etti.

Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle arpa üretiminin 6,3 milyon tona indiğini hatırlatan Bayraktar, bu yıl iklim şartlarının iyi gitmesiyle rekoltenin yüzde 27 artışla 8 milyon tona çıkmasının beklendiğine dikkati çekti.
Bayraktar, dünyada bu sene 138,5 milyon ton arpa üretimi beklendiğinin altını çizerek, Türkiye’nin, arpa rekoltesinde 8 milyon tonu yakalaması halinde üretimindeki payının yüzde 5,8’e çıkacağını bildirdi. Son 5 yıla bakıldığında ortalama 2,83 milyon hektar alanda arpa ekildiğini belirten Bayraktar, “Bu alan, Belçika’nın, Ermenistan’ın, Arnavutluk’un yüzölçümüne yakın bir rakamdır. Son 5 yıllık ortalama üretimimiz 7,2 milyon ton civarındadır, üretim artırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Üreticimiz arpayı TMO fiyatının altında satıyor” 

Bayraktar, arpa üretiminin tüketimi ancak karşıladığını, bazı yıllarda yaşanan kuraklık yüzünden üretim düşüşünün ithalatla kapatıldığını belirterek, hasadın başlangıcından bu yana gerçekleşen aşırı yağışlar nedeniyle arpada bazı bölgelerde sararmalar görüldüğüne dikkati çekti. Bu durumun kalitede düşüklüğe yol açtığına işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Odalarımızdan alınan bilgilere göre, kalitenin düşük olması ve bu sene rekoltenin yüksek olacağı beklentisi, serbest piyasada fiyatın gerilemesine neden oldu. Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) müdahale alım fiyatını açıklaması, üreticiyi tüccarın eline bırakmaması sevindirici. Fakat kalite düşüklüğü ve ürün fazlalığı nedeniyle üreticimiz arpayı TMO fiyatının altında bir fiyatla satıyor. TMO, bu sene arpa alım fiyatını kilogramda 64,5 kuruş olarak açıkladı. Arpa fiyatı, son bir yılda yüzde 13,2 azalarak kilogramı 69,4 kuruştan 60,2 kuruşa indi. Konya, Polatlı ve Eskişehir ticaret borsalarında yüzde 9,5 ile yüzde 13 arasında geriledi. Arpada hasat yüzde 81, buğdayda yüzde 68 oranında bitti. TMO, alım merkezlerini, kapasitesini ve mesai saatlerini artırır, pazar günleri de alım yaparsa çiftçimiz tüccara yönelmek zorunda kalmaz, ürününü TMO’ya verir.”

REKLAM ALANI