Dolar 32,3296
Euro 35,0509
Altın 2.281,73
BİST 8.994,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Ramazan mı Gezi mi

Ramazan mı Gezi mi
17 Temmuz 2013 07:36 | Son Güncellenme: 17 Temmuz 2013 10:08
A+
A-

turizm

Ramazanın gelmesiyle birlikte sahillerde yer alan otellerdeki doluluk oranları da normalin altına indi. Bazı sektör temsilcileri Ramazan’ın yanında Gezi olaylarının da etkili olduğunu söylüyor. Ancak temsilciler sektörün Ağustos ayı itibariyle özellikle de iç piyasanın talebiyle toparlanarak normal seviyelere dönmesini bekliyor.

Yaz aylarına denk gelen Ramazan, tatil bölgelerindeki otellerin doluluk oranlarını olumsuz etkiledi. Haziran ayına kadar talebin iyi olduğunu belirten sektör temsilcileri, Ramazan ve Gezi olayları nedeniyle Temmuz ve Ağustos aylarında talebin oldukça düştüğünü, fiyatlarda ise bir artışın söz konusu olmadığını belirtti.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, Haziran ayına kadar iyi giden rakamların, Temmuz ve Ağustos’a gelindiğinde oldukça alzaldığını, ancak doluluk oranlarındaki azalmanın Gezi olaylarıyla ilgisi olmadığını söyledi. Çorabatır ” Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesinin özellikle iç piyasanın talebinin azalttı. Ağustos ayından itibaren bu açık kapanacaktır” diye konuştu.

Fiyatlarda bir değişiklik olmadığının da altını çizen Çorabatır “ Fiyatlar Haziran ayına kadar aynıydı. Fakat, Temmuz ve Ağustos aylarında rezervasyonlarda bir duraklama yaşanıyor. Bu yüzden fiyatlarda düşüş değil fakat ayarlamalar yapıldı. Eylül ve Ekim aylarında özellikle Almanya ve Batı Avrupa pazarından müşteriler bekliyoruz” dedi.

“RAMAZAN AYINA ÖZEL PAKETLER HAZIRLANDI”

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt ise otel sahiplerinin bu yıl bilinen sebeplerden ötürü azalan talebi telafi etmek adına Ramazana ayına özel tatil paketleri hazırladıklarını dile getirdi.

Ramazan’ın yanı sıra Gezi olaylarının da doluluk oranlarını etkilediğini belirten Özyurt, hem oruç tutan Türk halkı, hem de Müslüman ülkelerden gelen turistler için Ramazana özel iftar ve sahur paketleri hazırlandığını ifade etti. Bunun yanı sıra otellerin yüzde 15 ile 35 arasında Ramazan indirimi uyguladıklarını söyleyen Özyurt, “Ramazan ayının yaza denk gelmesi ve hava sıcaklarının artmasından dolayı vatandaş Ramazanı evinde geçirmek istiyor. Eylül ve Ekim aylarında talebin artmasını bekliyoruz. Fiyatlarda herhangi bir artış söz konusu değil. Daha önce açıklanan fiyatlar geçerli. Hatta belli oramda bir indirim bile söz konusu olabilir” dedi.

Özyurt ayrıca, yaşanan olaylardan dolayı yurt dışı ve yurt içinden yapılan erken rezervasyonlarının iptal edilmesinin söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi.

“YÜZDE 30’LUK AZALMA VAR”

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel, Ramazan ayı öncesi Çeşme’deki otellerin yüzde 90 ile 95 arasında dolu olduğunu, Ramazan ayının gelmesiyle ise doluluğun yüzde 30 oranında gerileyerek yüzde 60’lara geldiğini belirtti.

Yaşanan Gezi olaylarının yurt dışından gelen talepleri etkilediğini söyleyen Öncel, bu oranın Ağustos ayı itibariyle yüzde 80’i,  Eylül’e gelindiğinde ise daha da artmasının beklendiğini dile getirdi.  Ramazan ayı nedeniyle otellerin yüzde 20 ile 25 arası oramda indirim uyguladığını belirten Öncel,  Ağustos ve Eylül aylarında fiyatlarda bir değişlik yaşanmayacağının,  yani yılbaşında açıklanan fiyatlar geçerli olacağının da altını çizdi.

“MARMARİS’TE SIKINTI YOK”

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu’nun paylaştığı rakamlar ise daha farklı.

Marmaris otellerinin doluluk oranın yüzde 90 olduğunu söyleyen  Bülbüloğlu, herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını belirtti. Marmaris’e ağırlıklı olarak İngiltere ve Hollanda’dan yabancı turistlerin geldiğini bu yüzden ülke içinde yaşanan olaylar ve Ramazan ayının yaza denk gelmesinin otellere olan talepte bir azalma yaratmadığını söyleyen Bülbüloğlu, “Erken rezervasyonlar nedeniyle Temmuz ve Ağustos aylarında yabancı turistler yoğunlukta, bu yüzden iç piyasanın talebine yer ayıramıyoruz. Ramazan ayı bu yüzden otellerin doluluk oranını etkilemedi” dedi.

Ülke içinde yaşanan sıkıntılı süreç ve Ramazan ayının fiyatları etkilemediğini belirten Bülbüloğlu, tam tersine fiyatlarda Temmuz ayında yüzde 10 ile 12 arasında düşüş olduğunu söyledi.

“TAKSİM VE ÇEVRESİ ETKİLENDİ”

Türkiye’de otelcilik sektörüne yönelik genel değerlendirmede bulunan TUROFED Başkanı Osman Ayık ise 2013’e ait rakamların iyi olduğunu, ancak yaşanan gezi olaylarının özellikle Taksim ve çevresinde bulunan otelleri olumsuz etkilediğini söyledi. Ayık 2013’ün önceki aylarında sektöre talepte iki haneli büyümelerin yaşandığını, hatta Haziran ayında bile yüzde 2’lik artış oranının korunduğunu ifade etti.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: