Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Ramazan fırsatçılığına izin verilmemeli

Ramazan fırsatçılığına izin verilmemeli
29 Haziran 2013 11:10
A+
A-

ibrahim_yetkin_y

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, et, süt, bakliyat ile meyve ve sebze ürünlerine Ramazan ayı dolayısıyla yapılacak zamların hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirterek, yetkilileri ve kamuoyunu Ramazan fırsatçılığına izin verilmemesi konusunda uyardı.

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda maddelerinde her yıl yaşanan spekülatif artışların bu yıl da gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunun giderek merak konusu olduğunu belirtti.

Türkiye’de son iki yıl içinde hayvan sayısında yaşanan artış nedeniyle kırmızı et ve süt ürünleri kıtlığı yaşanmadığını ifade eden Yetkin,  şunları kaydetti:

“Ramazan dolayısıyla bu ürünlerde fiyat artışını gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Kaldı ki son günlerde et fiyatlarında yüzde 7-10 arasında bir artış gerçekleşmiş bulunmaktadır ve bu artış da spekülatiftir. Daha çok Ramazan ayı fırsatçılığı suçlamalarını ortadan kaldırmak için et ticareti yapan kesimlerin bir taktiğidir. Nitekim 120 bin et üreticisini temsil eden Kırmızı Et Üreticileri Birliği adına yapılan açıklamada da bu artış Ramazan fırsatçılığı olarak değerlendirilmiştir.

Et ve Süt Kurumunun, söz konusu spekülatif hareketleri dizginlemek için kıymada yüzde 4, kuşbaşında yüzde 2.2 indirim yapması da et sektöründe bir sıkıntı olmadığının göstergesidir.”

Bakliyat ürünleri

Geçen yıl  62 milyon ton olarak gerçekleşen dünya bakliyat üretiminde 2013’te cüzi sayılabilecek bir düşüş beklendiğini vurgulayan Yetkin, buna bağlı olarak dünya kuru gıda fiyatlarında bu yılın ilk yarısında uluslararası piyasalarda yüzde 20-30 arasında bir artış olduğunu hatırlattı. Türkiye’de de 2012 yılı Haziran ayı ile 2013 yılı Haziran ayı arasında kuru fasulyede yüzde 30, Osmancık pirincinde yüzde 30, bulgurda yüzde 20, kırmızı mercimekte yüzde 15, nohutta yüzde 5’i bulan zam gerçekleştiğini belirtti.

 

Bu yıl baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun yüzde 2,1 oranında azalarak 507 bin ton, kırmızı mercimeğin ise yüzde 1,2 oranında artarak 415 bin ton olacağının tahmin edildiğini ifade eden Yetkin,  toplam bakliyat üretiminde geçen yıla göre iklim koşullarına bağlı olarak bir miktar artış beklendiğini, bu nedenle Türkiye’de önemli bir fiyat oynamasını gerektirecek durum olmadığını kaydetti.

Buğday üretiminde beklenen artış dolayısıyla bulgur fiyatlarında da yüzde 10-20 arasında bir düşüş olabileceğine işaret eden Yetkin, önemli bir bakliyat firması yetkilisinin ürünlerine Ramazan ayında zam yapmayacağını açıkladığını hatırlattı.

Sebze-meyve ürünleri

TZD Başkanı Yetkin, Türkiye’de iklim koşullarının olumlu seyir izlediği ve sebzede tarla ürünlerinin devreye girdiği bir dönem yaşandığına dikkati çekti. Meyve üretiminde olumsuz bir durum olmadığını ve mevsim gereği ürün fiyatlarında düşme yaşanacak bir döneme girildiğini belirten Yetkin, sebze-meyve ürünlerinde artış bir yana düşüş beklendiğini ifade etti.

Et, süt, bakliyat ile meyve ve sebze ürünlerine Ramazan ayı dolayısıyla yapılmış ve yapılacak  zamların hiçbir haklı gerekçesi olmayacağını belirten Yetkin, yetkililerin ve kamuoyunun “Ramazan fırsatçılığına” izin vermemesi gerektiğini kaydetti.

REKLAM ALANI