Dolar 32,3263
Euro 35,1256
Altın 2.296,88
BİST 9.051,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Popülizm rüzgarı endişe yaratıyor

Popülizm rüzgarı endişe yaratıyor
01 Mayıs 2017 13:24
A+
A-

Yatırımcıların kararlarını şekillendiren popülist hareketler sigortacıların en büyük endişe kaynağı haline geldi. Goldman Sachs tarafından yapılan ankete göre sigortacılar yatırım portföyleri için en büyük makro ekonomik risk olarak politik gelişmeleri görüyor.

 

Dünya ekonomisini 2016’da gölgeleyen politik riskler bu yıl da piyasaların şekillenmesinde belirleyici oluyor. 2016’da hem dünyada hem de ülkemizde ekonominin seyrinde siyasetin gölgesi hissedildi. Küresel piyasalarda son aylarda yatırımcının tercihlerinin belirlenmesinde ABD seçimleri, Brexit, Fransa’nın cumhurbaşkanlığı seçimi, Kuzey Kore gerginliği gibi gelişmeler etkili oldu. Siyasi riskler sigortacıların da korkulu rüyası haline geldi. Dünyanın en büyük sigorta şirketlerine göre şu anda politika, dünyada en önemli makroekonomik risk.

Amerikan finans kuruluşu Goldman Sachs’ın portföy yönetim birimi tarafından sigorta sektöründe her yıl yapılan anketin 2017 sonuçları açıklandı. Anket, toplam bilanço büyüklüğü 10 trilyon doları aşan ve dünyadaki sigortacılık varlıklarının yüzde 40’ını temsil eden sigortacılık şirketlerinden 300’den fazla CFO ve CIO’nun görüşleri alınarak hazırlandı. Anket sonuçlarının değerlendirildiği ‘Beklentilerde Tersine Dönüş’ başlıklı bir rapora göre sigortacılar küresel ekonomi konusunda daha iyimser ancak sigortacıların endişe kaynaklarında önemli değişimler yaşanıyor.

Anket, sigortacıların en büyük makroekonomik risk olarak artık politik gelişmeleri gördüğünü ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 26’sı politik olayları en büyük risk olarak nitelerken, yüzde 50’sinden fazlası da politik gelişmeleri en ciddi üç riskten biri olarak görüyor. 2015 yılındaki çalışmada hiçbir şirket siyaseti makroekonomik risk olarak görmezken, 2016 anketinde katılımcıların sadece yüzde 3’ü ilk sıraya bu maddeyi yerleştirmişti.

Popülizm rüzgarı endişe yaratıyor

Goldman anketindeki sonuçlar, 2016’da başlayan popülist haraketlerin bir yansıması. Popülizm rüzgarı Donald Trump’ı Beyaz Saray’a taşımış, İngiltere de Avrupa Birliği’nden çıkma yönünde için oy kullanmıştı. Fransa’da aşırı sağ Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’in cumhurbaşkanlığını kazanma olasılığı da riskleri artırırken, yakında Almanya ve İtalya’da da popülist hükümetlerin kurulması olasılığı az da olsa var. Bazı kesimler popülizmde en üst seviyelere ulaşıldığını da düşünse de Goldman, gelecek yıllarda popülizmin sigortacıların gözünde daha küçük bir riske dönüşeceğini düşünmüyor.

Çin’de ‘sert iniş’ kaygısı azaldı

Önceki yılın anketinde sigortacıların en büyük endişesi Çin ekonomisinde ‘sert iniş’ idi. Ancak bu korkuları 2017’de azaldı. Katılımcıların sadece yüzde 3’ü Çin’de tahminlerden daha hızlı bir yavaşlamayı en büyük kaygıları olarak nitelerken, yüzde 24’ü en büyük üç endişesinden biri olarak Çin’i gösterdi. Anketteki sigortacılar yatırım portföylerine yönelik en büyük makroekonomik riskler arasında ABD’de resesyon ve gelecek yıl hisse senedi ve kredi piyasalarında yaşanabilecek oynaklığı saydı. Ancak sigortacılar siyasi risk endişesi taşımalarına rağmen, ekonomik görünüm konusunda geçen yıla oranla daha iyimser bir tablo çizdiler. Sigortacıların sadece üçte biri yatırım fırsatlarının daha kötüye gittiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 48 civarındaydı.

Portföy dağılımını bölgesel gelişmeler şekillendirecek

Sigortacıların kararlarını siyasi belirsizliklerin etkilemeye başladığını ortaya koyan Goldman anketinden satırbaşları şöyle:

■ Bölgesel olaylar sigortacıların portföy dağılımı kararlarını etkiliyor. Kamu harcamalarında artış beklenirken, ABD ve Avrupa’daki sigortacılar altyapı borçlarındaki yatırımlarının artacağını öngörüyor. Asya Pasifik’teki sigortacıların yarısından fazlası, yatırım yapılabilir notuna sahip Amerikan şirketlerindeki yatırımlarını artırma planları yapıyor. ABD ve Avrupalı sigortcılar ayrıca ticari mortgage kredilerine yatırımlarını büyütmeyi planlıyor.

■ Sigortacılar faiz oranları, hisse senedi piyasaları ve krediler konusunda daha iyimser. Sigortacıların yüzde 88’i bu yıl S&P 500 endeksinin pozitif getiri sağlayacağı tahmininde bulunuyor.

■ Sigortacılar yatırım fırsatları konusunda da daha iyimser. Geçen yıl fırsatların kötüleşeceğini söyleyen yüzde 48’e karşın bu yıl katılımcıların yalnızca üçte biri bu görüşte.

■ Sektör, sermaye yapısıyla ilgili bir endişe duymuyor. Katılımcıların yüzde 90’ından fazlası sektörde ‘sermaye yeterliliği’nin karşılandığını söylüyor.

 Evrim KÜÇÜK
REKLAM ALANI