Dolar 32,3670
Euro 34,9587
Altın 2.325,36
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Piyasalarda operasyon etkisi

Piyasalarda operasyon etkisi
24 Ağustos 2016 12:37
A+
A-

dolar
TSK’nın Cerablus’a operasyonu sonrası dolar/TL 2.96’yı aştı, borsa sert bir düşüşle güne başladı. Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki bozulma ve artan jeopolitik risklere paralel olarak piyasalar önemli kayıplar yaşıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’de özellikle Cerablus’taki IŞİD hedeflerinin temizlenmesi amacıyla koalisyon hava kuvvetleri ile başlattığı operasyonunun ardından dolar/TL bu sabah 2.96 seviyesini aştı. 2,9680’i görerek 2 haftanın en yükseğini gören kurda işlemler saat 12:10 itibariyle 2,9550 TL’den geçiyor.

Borsa İstanbul (BİST) 1042 puan düşüşle 76.290 puandan güne başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 1,35 oranında değer kaybetti. Sonrasında satış baskısının artmasıyla birlikte BİST 100’de kayıp yüzde 2’yi geçti ve endeks 75113 puana kadar düştü.

Emtia fiyatlarına baktığımızda; petrol fiyatları ABD’de stokların beklenmedik bir artış göstermesi ve Çin’de talebin düşebileceği endişeleriyle beraber bugün değer kaybetti. Brent ham petrolünün varil fiyatı bu sabah 49.57 dolara gerilerken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı 47.64 dolar oldu.

Altın fiyatları yatırımcıların Fed faiz artışı konusunda daha fazla ipucu beklemeye geçmesiyle beraber dar bir bantta hareketini sürdürerek yatay kaldı. Spot altının ons fiyatı yatay bir seyirle 1,337.30 dolardan işlem gördü.

Küresel borsalarda son durum

Asya borsaları, erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek karışık bir seyir izledi. Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.3 gerilerken, Haziran sonundan bu yana yüzde 14 yükselerek geçtiğimiz hafta son bir yılın en yüksek seviyesini görmüştü. Japonya Nikkei endeksi yüzde 0.4 yükselirken, Hong Kong borsası gerileme kaydetti.

ABD borsaları dün teknoloji hisselerinin yükselmesi ve konut sektöründen gelen olumlu verilerin ekonomide ivmenin yeniden hızlandığına işaret etmesiyle beraber yükseldi. Bu sabah itibariyle ABD vadelileri yatay seyrediyor.

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

Avrupa borsaları güne satış ağırlıklı başladı.

Açılışın ardından gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,5 düşüşle 341,99 puan, Londra’da FTSE-100 endeksi yüzde 0,6 değer kaybederek 6.828,93 puan oldu.

Frankfurt’ta DAX endeksi yüzde 0,6 azalışla 10.529,51 puana, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,6 değer kaybederek 16.685,51 puana, Paris’te CAC 40 endeksi yüzde 0,8 azalarak 4.388,51 puana, İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 0,6 düşerek 8.525,60 puana geriledi.

Bugün Almanya’da açıklanan 2. çeyrek büyüme verisi, yıllık yüzde 1,8 ile beklentileri karşıladı.

Analistler, Fed Başkanı Yellen’ın cuma günü Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşma öncesinde piyasalardaki dalgalı seyrin devam edebileceğini belirterek, bugün ABD’de ikinci el konut satışları verisinin takip edileceğini ifade ediyor.

Uzmanlar ne diyor?

Bir bankacı, “Dün öğleden sonra gelişmekte olan ülke para birimlerinde genel bir sıkıntı başladı. Güney Afrika Maliye Bakanı’nın bir soruşturma için ifadeye çağrılması da bunda bir etken. Buna paralel TL’de de hareket başladı. Ancak akşam Karkamış’ın boşaltılması ile başlayan sabah ise Cerablus’a harekat haberleri ile devam eden jeopolitik risklerdeki artış TL’deki değer kaybını da hızlandırdı. Haber akışına bağlı olarak dolar/TL’de yükseliş 2.9750 ye doğru devam edebilir” dedi.

Fed Başkanı Yellen’in Cuma günü Jackson Hole’daki konuşmasında faiz artırımının zamanlamasına ilişkin bir sinyal verip vermeyeceğinin izleneceğini söyleyen aynı bankacı, “Piyasada hem paritedeki sınırlı hareket hem de Suriye’ye yönelik haber akışı izlenecek. Dolar/TL’de 2.9665 ve 2.9790 seviyeleri direnç” diye konuştu.

TSK’nın Cerablus operasyonu

TSK ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin IŞİD’den temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı. Askeri kaynaklar, şu an itibariyle F-16’ların Cerablus ve Keklice bölgesine hava harekatı düzenlendiğini söyledi.

Suriye’de özellikle de Cerablus’taki IŞİD hedeflerinin temizlenmesi amacıyla başlatılan operasyon çerçevesinde tankların hudut emniyeti için yer değiştirdiği ve henüz sınırı geçmediği belirtildi.

TSK, dün Suriye’den Gaziantep’in Karkamış ilçesine atılan iki havan mermisine misliyle karşılık vermiş, polis can güvenliği için vatandaşlardan ilçeyi boşaltmalarını istemişti.

REKLAM ALANI