Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Piyasalarda Katar tedirginliği

Piyasalarda Katar tedirginliği
07 Haziran 2017 23:19
A+
A-

Hükümetin Katar ile iki anlaşmayı TBMM gündeminde öne çekmeyi önermesinin ardından kur yükseldi, borsada satışlar arttı.

 Dolar/TL, hükümetin Katar’da TSK unsurlarının konuşlandırılması ve jandarma eğitimi konusundaki iki anlaşmanın TBMM Genel Kurulu gündeminde öne çekilerek bugün ele alınmasını önermesinin ardından 3.54 seviyesini aştı. Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi ise 97.469 puana kadar düşüş yaşadı.

Bankacılar bölgede yaşanan gerginliğin ardından “safların belirginleştiğini” ve Türkiye’nin Katar tarafında yer almasının riskleri artırdığını belirtiyor.

Reuters’ta bugün yer alan bir habere göre; hükümet, gündemin alt sıralarında bulunan, Katar’da TSK unsurlarının konuşlandırılması ve jandarma eğitimi konusundaki iki anlaşmanın TBMM Genel Kurulu gündeminde öne çekilerek bugün ele alınmasını önerdi.

Haber öncesi 3.52’li seviyelerde seyreden dolar/TL, 3.5480’e kadar yükseldikten sonra borsa kapanış saati itibariyle 3.5450 seviyesinde bulunuyordu.

Öte yandan haber öncesi 98,600 seviyelerinde bulunan BIST 100 endeksi de kademeli satışla karşılaştı. 97.469 puana kadar sarkan endeks, günü 715 (yüzde 0,73) puan düşüşle 97.616 puandan kapattı.

Katar konusundaki son gelişmenin TL’nin diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha zayıf performans göstermesine yol açtığını söyleyen bir bankacı, “Bölgede saflar belirginleşiyor, Türkiye de Rusya-İran-Katar grubunda gibi görünüyor. Bu kadar safların belirginleşmesi de tansiyonun artacağını düşündürüyor. Bir de bizim acele etmemiz dahil olmak için riskleri artırıyor” dedi.

Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn, Yemen gibi ülkelerin arasında bulunduğu çok sayıda Körfez ülkesi hafta başında “terörizmi desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkilerini kesmiş ve Katar’a yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ise Ortadoğu gezisi sırasında “radikal ideolojinin” finanse edilmemesi uyarısında bulunduğunu ve bunun ardından görüştüğü ülke liderlerinin Katar’ı işaret ettiklerini ifade etti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün akşam Katar’a uygulanan yaptırımları doğru bulmadığını, Türkiye’nin Katar ile ilişkilerini geliştirerek sürdüreceğini söyledi.

Başka bir bankacı da, “Suudiler ve ABD karşısında yakın ilişkiler nedeniyle Türkiye Katar tarafında. Şu ana kadar Katar konusu dünya piyasalarında çok bozulmaya neden olmadı ancak Türkiye özelinde bir olumsuz fiyatlama söz konusu oldu” dedi.

REKLAM ALANI