Dolar 32,3770
Euro 35,0164
Altın 2.325,59
BİST 9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Piyasalar Trump Şokunu Atlattı mı?

Piyasalar Trump Şokunu Atlattı mı?
11 Kasım 2016 10:29
A+
A-

destek menkuldeğerler

ABD’de yapılan seçimlerde sürpriz bir şekilde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ın seçilmesi piyasalarda şok etkisi yaratmış, kurlArda rekor fiyatlamalar görülmüştü. Peki piyasa şoku atlattı mı? Son durumu değerlendiren Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Aysun Göksu, “Piyasaların düzeltme hareketi gerçekleştirdiğini gözlemledik. Piyasaların normal seyrine dönme çabasının arkasında elbette Trump’ın gerçekleştirmeyi planladığı politikaları bulunuyor.” dedi.

İlk şokun ardından ardından piyasalara düzeltme geldi

ABD’de seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasıyla ve güvenli liman varlıklarının talep görmesiyle birlikte yen dolar karşısında yüzde 4,16, ons atın yüzde 5,44, Euro/dolar paritesinde yüzde 2,79, Euro/TL paritesi ise yüzde 6,26 değer kazandı. Gelişmekte olan ülke piyasalarındaki kaybın TL varlıklarına da yansıması nedeniyle dolar/TL rekor tazeleyerek yüzde 4,57 primlendi. Ons altın üzerindeki baskının da kalkması nedeniyle gram altındaki yükselişlerin önü açıldı ve yükseliş furyasına gram altında katılarak yüzde 8,19’la rekor tazeledi. İzlenecek göçmenlik politikalarına dair belirsizliğin tedirginlik yarattığı Meksika para biriminde peso ise en çok değer kaybeden para birimi oldu. Değer kaybı yüzde 14,42 oldu. Sert kayıplar ABD vadelilerinde de gerçekleşti. S&P500, Dow, Nasdaq’ta kayıplar yüzde 6’ya ulaştı.

İlk reaksiyonun ardından piyasaların düzeltme hareketi gerçekleştirdiğini gözlemledik. Piyasaların normal seyrine dönme çabasının arkasında elbette Trump’ın gerçekleştirmeyi planladığı politikaları bulunuyor.

En hızlı tepki altında yaşandı

Piyasalarda ilk tepki verilirken en hızlı hareketlerin görüldüğü enstrümanın altın tarafında yaşandığını söyleyebiliriz. Yüzde 5’in üzerindeki kaybın ardından kazançların geri verilmesindeki ana sebep ise FED politikaları. Trump’ın seçilmesi ile birlikte FED’in faiz artırımında daha hızlı aksiyon alacağı beklentisi doların kayıplarını telafi etmesine ve altın üzerinde baskı oluşmasına neden oldu. 1337 seviyesine dek yükselen altın bu algıyla birlikte 1270 seviyelerine geri döndü. Bundan sonraki süreçte yeni dönemle birlikte faiz artırım beklentilerinin altın üzerinde baskı unsuru olması kaçınılmaz olacaktır.

Piyasalarda seçim anketlerine paralel Clinton fiyatlaması hakimken sonuçların Trump’ı göstermesi dolarda da şok etkisi yarattı. Ancak Trump’ın ABD ekonomisini daha ileriye taşıyacak (kamu harcamalarını artırmak, vergi indirimi uygulamak gibi) politikalar izleyeceğini açıklaması ve FED’in sıkı para politikasını desteklemesi doların küresel değerinin artmasında etkili oldu ve dolar birçok para birimi karşısındaki kayıplarını azalttı.

Bir diğer önemli hareketlilik ise ABD vadelilerinde yaşandı. S&P500, Dow30 ve Nsdq100 endekslerinde kayıplar yüzde 5’i aştı. S&P 500 hisse opsiyon fiyatlarının kullanılarak ölçüldüğü ve küresel oynaklığın göstergesi olan VIX endeksinde ise bu düşüşle birlikte yüzde 9’luk bir artış söz konusuydu. Her ne kadar piyasa Trump’ı istemese de bu sonucu kabullenip sindirmek zorundaydı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Trump’ın açıklamaları piyasalarda tansiyon düşürücü etki yarattı. İlk tepkinin ardından verilen kayıpların tamamı neredeyse geri alındı. Bu hareketle birlikte VIX endeksi eksi seviyelere geriledi. Trump’ın dış ticaret anlaşmalarını yenileyerek ilişikleri zora sokacağı tedirginliği devam etse de uygulayacağı vergi indirimlerinin ülkenin ticaret ayağını güçlendirmesi ve şirket yatırımlarının destekleneceği beklentisi tedirginliğin azalmasına neden oluyor. Bundan sonraki süreçte bu gelişmelerin yanında Amerika Merkez Bankası (FED)’nın uygulayacağı politikalar piyasa genelinde yakından takip edilecektir.

REKLAM ALANI