Dolar 32,4752
Euro 34,9525
Altın 2.437,31
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Piyasalar sakin geçti

Piyasalar sakin geçti
15 Mart 2013 17:09
A+
A-

piyasa_y3

Destek FX analiz araştırma ekibinin haftalık analizine göre haftanın son işlem gününde, genel bir değerlendirme yapacak olursak 11 – 15 Mart haftasının sakin geçtiğini söyleyebiliriz.

Euro Bölgesi’nde, İtalya seçim belirsizliği devam ederken hafta içerisinde gelen ekonomik veriler de Euro için iç açıcı değil. Almanya Ticaret Dengesi 16,9 milyar Euro’ dan 15,7 milyar Euro’ ya gerilerken Fransa Şubat ayı Sanayi Üretimi de -1,2 % seviyesine geriledi.  Almanya Şubat ayı Toptan Satışlar verisine baktığımızda 0,4 %’ den 0,1 %’ e gerilediğini görüyoruz. Hafta içerisinde açıklanan Euro Bölgesi Ocak ayı Sanayi Üretimi’ nin de 0,9 %’ dan -0,4 %’ e gerilemesi endüstri sektöründe işlerin yolunda gitmediğine işaret ediyor. Perşembe ve Cuma günü geçekleştirilen Euro Bölgesi Ekonomik Zirvesi’nde liderler bir araya geldi. Zirvede ana gündem bütçe kesintileri olurken, kemer sıkma politikalarının devam edilmesi konusunda anlaşıldığı bildirildi. Zirvede görüşülen bir diğer önemli husus da Güney Kıbrıs. Ada ülkesine mali yardım yapılacağı belirtilirken şartların Yunanistan ile aynı olmayacağı ve Güney Kıbrıs’ ın yardımı alabilmesi için istenilen şartları yerine getirmesi gerektiği belirtildi.

ABD cephesinden olumlu ekonomik veriler gelmeye devam ediyor. FED’ in uyguladığı parasal genişleme politikalarının karşılığı alındığı söylenebilir. Çarşamba günü açıklanan Perakende Satışlar 0,2 %’ den artış göstererek 1,1 %’ e, Çekirdek Perakende Satışlar da 0,4 %’ den 1,0 % seviyesine yükseldi. ABD Hazinesi’nin gerçekleştirdiği 10 yıllık tahvil ihalesi 2,03 % faiz oranıyla gerçekleşirken 30 yıllık tahvil ihalesi 3,25 % faiz ile gerçekleşti. 10 yıllık tahvillerde faizler düşerken 30 yıllık tahvil faizlerinin bir miktar artış gösterdiği gözlendi. Şubat ayı ÜFE beklendiği gibi 0,7 % olarak gerçekleşirken haftalık İşsizlik Sigortası taleplerinin 332 bine gerilemesi istihdam sektöründeki iyileşmeyi gösteren diğer bir olumlu gelişme oldu. Haftanın son işlem gününde açıklanan Şubat ayı TÜFE oranı 0,7 %’ ye yükselirken Çekirdek TÜFE beklenti dahilinde 0,2 % olarak gerçekleşti. Enflasyondaki artışın sebebi petrol fiyatlarındaki artış olarak gösterilirken FED’ in 2,5 % enflasyon beklentisine de yaklaşılmış oldu.

Bu haftanın faiz bildirimleri Yeni Zelanda (RBNZ) ve İsviçre (SNB) den geldi. RBNZ beklendiği gibi faizleri değiştirmeyerek 2,50 % ‘de bıraktı, 2013 yılı içerisinde de faiz oranını değiştirmek gibi bir planları olmadığı belirtildi. RBNZ’ ye göre Aralık ayından beri ekonomik büyüme güçlenerek ilerliyor, ilerleyen dönemlerde de finansal piyasalarda durağanlık beklenmezken enflasyon riski öngörülmüyor. İsviçre’ ye bakacak olursak, SNB beklendiği gibi faiz oranlarını 0,25 %’ de sabit bıraktı. EURCHF tabanı olan 1,20 seviyesi de değiştirilmedi. 1,20 tabanını devam ettirmek için gerekenin yapılacağı bildirilirken yabancı döviz alınması gerekirse bunda da sınırlarının olmadığı ifade edildi.

Japonya’ da ekonominin güçsüz seyri devam ederken, Makine Siparişleri’ nin azalarak -13,1 %’ e geriledi. Yıllık M2 para arzının da bir miktar artış ile 2,9 % seviyesine yükseldiğini görüyoruz. İlerleyen dönemde para arzının artırılmasına devam edilecek. BOJ’ un yeni yöneticilerinin vakit kaybetmeden ekonomiyi canlandırma çalışmalarına başlaması bekleniyor. Hafta içerisinde açıklanan Hükümetin Başkan adayı olarak sunduğu Kurado ve Başkan Yardımcıları adayları Iwata ve Nakaso meclis tarafından onaylandı. Hükümetin parasal gevşeme politikalarına destek verecek ve teşvikleri artıracak ekip hazır. Parasal gevşeme beklentileri ile değer kaybeden JPY için piyasa artık somut adımları bekliyor.

 

REKLAM ALANI