Dolar 32,5807
Euro 34,6753
Altın 2.521,32
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Piyasalar enflasyon verisini sınırlı fiyatladı

Piyasalar enflasyon verisini sınırlı fiyatladı
04 Haziran 2014 10:12
A+
A-

Tuğba Özay

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verisinin aylık %0,40 artış kaydederek yüzde 9,66 seviyesine yükseldiğini gözlemledik. Geçtiğimiz gün gerçekleşen Merkez Bankası sunumu da dahil, son 1 aylık süreçte genel olarak enflasyonda tepe seviyeler bekleyen Merkez Bankası, Haziran ayı itibari ile enflasyondaki bu yükselişin düşüşe geçeceği konusuna dikkat çekmişti.

Verinin detaylarına baktığımızda:

  • Aylık en yüksek artış %9,19 ile giyim ve ayakkabı grubu olarak ön plana çıkarken, yıllık bazda en yüksek artış %14,11 olarak gıda ve alkolsüz içecekler olarak ön plana çıkmakta.
  • Tüketici fiyatları bazında mayısta en yüksek fiyat artışı görülen ürün yüzde 32,97 ile kuru kayısı oldu.
  • İstatistiki Bölge sınıflamasına göre 26 bölge içerisinde, aylık en yüksek artışın %0,97 ile Ankara’da olduğunu görüyoruz.
  • Fiyatları en çok artanlara baktığımızda kuru kayısı, fındık içi, yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, at yarışı, limon, çilek, elma ve Antepfıstığı olarak ön plana çıkmakta.
  • Fiyatları en çok düşenler ise kömür ücreti, koyun eti, benzin, otomobil (dizel), kaşar peyniri ve süt olarak devam etmekte.

Veriyi genel olarak değerlendirdiğimizde, beklentilerden daha iyi açıklanmış olması olumlu değerlendirilebilir ancak hâlâ enflasyonun yüksek seviyelerde olduğu ve Haziran ayı enflasyon rakamının da son dönemlerde yağışlardaki azalma, kuraklık ve bu durumun işlenmemiş gıda ve tarım sektörüne olumsuz yansıma ihtimali olduğundan, önümüzdeki ay gelecek verinin de önemli olduğu unutulmamalı. Diğer yandan, veriye genel olarak baktığımızda Merkez Bankası’nın sert bir faiz indirimi için elini güçlendirecek çok olumlu bir veri olmamakla birlikte, kademeli faiz indirimleri beklenebilir.

Mayıs ayı enflasyonunun beklentilerin altında açıklanmasının ardından gösterge tahvilin faizi yüzde 8.42’ye geriledi, BIST 100’de ise yükseliş hızlandı. Kur tarafında ise etkisi sınırlı kalmakla birlikte işlemler 2,0992 seviyelerinden devam etmekte.

Tuğba Özay / İntegral Menkul Değerler

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI