Dolar 32,5689
Euro 34,8568
Altın 2.429,22
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Piyasalar cari açık verisine odaklandı

Piyasalar cari açık verisine odaklandı
13 Kasım 2014 10:14
A+
A-

piyasalarKüresel piyasalar önemli bir makroekonomik verinin olmadığı hafta başından bu yana genel olarak pozitif bir seyir izlerken, bugün ve yarın hareketlenecek veri takviminin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

ABD’de dün hisse senedi piyasalarında yatay bir seyir izlenirken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,32 ile yüzde 2,3750 arasında dalgalandı. Dün Dow Jones endeksi günü yüzde 0,02, S&P 500 endeksi yüzde 0,07 ile sınırlı oranda değer kaybederken, endekslerin tarihi zirvelerinde tutunma çabası dikkati çekti. Analistler, bugün açıklanacak JOLT açık iş istatistikleri ve haftalık işsizlik başvuruları ile yarın açıklanacak perakende satışlar ve tüketici güven endeksinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.

Avrupa tarafında dün açıklanan Avro Bölgesi sanayi üretiminin yüzde 0,6 artış ile beklentilerin altında kalmasının ardından hisse senedi piyasalarında satış baskılarının etkili olduğu görülürken, avro/dolar paritesi ise 1,24 – 1,25 bandı arasındaki yatay seyrini devam ettirdi. Bugün Almanya’da açıklanacak TÜFE ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) aylık raporunun takip edileceğini ifade eden analistler, endekslerin dün kısa vadeli destek seviyelerinin altında kapatması nedeniyle negatif görünümün bugüne taşınabileceğine dikkati çekiyor.

Yurt içinde dün analist beklentilerin de üzerinde görülen güçlü alımlar BIST 100 endeksini 80.000 puanın üzerine taşıdı. Son 1,5 ayın en düşüğüne gerileyen gösterge tahvilin bileşik faizi ve sakin seyreden döviz piyasasından destek bulan banka hisseleri yüzde 5’e varan yükselişler kaydederken, analistler bugün yurt içinde cari işlemler dengesi ile yurt dışında açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini kaydediyor.

Cari açığın 48,7 milyar dolara gerilemesi bekleniyor

Bugün saat 10.00’da açıklanacak eylül ayı cari işlemler açığı verisine ilişkin gerçekleştirilen AA Finans beklenti anketine göre, ekonomistlerin cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması 2,6 milyar dolar oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında eylül ayı cari işlemler açığına ilişkin en yüksek beklenti 3,2 milyar dolar, en düşük beklenti ise 2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ekonomistlerin 2014 yıl sonu cari işlemler açığı beklentileri ortalaması 46,5 milyar dolar düzeyinde belirlenirken, eylül ayı cari açık beklentilerinin ortalamasına (2,6 milyar dolar) göre ağustos ayında 48,9 milyar dolar olan yıllıklandırılmış cari işlemler açığının 48,7 milyar dolara gerileyeceği hesaplandı.

Ağustos ayında cari işlemler açığı 2,8 milyar dolar ve yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 48,9 milyar dolar düzeyinde olmuştu.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

09.00 Almanya, ekim ayı TÜFE

10.00 Türkiye, eylül ayı cari işlemler dengesi

11.00 Avro Bölgesi, ECB Aylık Rapor

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI