Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Piyasalar bu 3 gelişmeye kilitlendi

Piyasalar bu 3 gelişmeye kilitlendi
27 Ekim 2014 11:36 | Son Güncellenme: 27 Ekim 2014 11:42
A+
A-

borsa düşüşGeçtiğimiz haftayı veri akışı bakımından bir nebze sakin geçiren piyasalara bu hafta ikisi ABD ve birisi Avrupa merkezli olmak üzere çok önemli 3 gelişme damgasını vurabilir.

ABD Merkez Bankası Fed’in bu hafta gerçekleştireceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz konusunda ne gibi bir karara varacağı merak edilirken, bundan hemen sonra ABD’nin ekonomik büyüme verileri açıklanacak.

Avrupa’da resesyon endişelerinin yeniden su yüzüne çıkması, Çin ve Japonya’da ekonomilerin kısa bir süre olumlu sinyaller göndermelerinin ardından yeniden yavaşlama trendine girmesi üzerine ihracatının bu yavaşlamadan darbe görmesi beklenen ABD’nin 3. çeyrekte nasıl bir büyüme performansı gösterdiğine dair raporlar Perşembe günü açıklanacak.

İşte piyasanın gözünü çevireceği haftanın 3 önemli gelişmesi:

Fed faiz kararı: Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan Fed toplantısında dünyanın en büyük ekonomisinin en önde gelen ekonomistleri izleyecekleri para politikasını tartışacaklar ve sonrasında Türkiye saatiyle 20:00’da bir açıklama yapacaklar. Fed’in faiz oranını değiştirmesi beklenmese de küresel ekonomik gelişmeleri nasıl okuyacağı yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek. Ayrıca Fed bu toplantısında çok büyük ihtimalle QE olarak da bilinen varlık alımlarına bir son verdiğini duyuracak.

ABD ekonomik büyüme rakamları: Fed toplantısının hemen sonrasındaki gün ABD’den ekonomik büyüme rakamları açıklanacak. Geçtiğimiz çeyrekte yüzde 4.6’lık güçlü bir büyüme kaydeden ABD’nin 3. çeyrekte de yüzde 3 büyümüş olduğu tahmin ediliyor.

Avrupa tüketici fiyat endeksi: Deflasyon korkularını ve Japonya tarzı bir negatif büyüme döngüsüne dair endişeleri gittikçe daha fazla hisseden Euro Bölgesi’nde haftanın son işlem günü Cuma tüketici fiyat endeksi açıklanacak. Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye giderek gerek enflasyonu artırma gerekse ekonomik aktiviteyi hızlandırma çabalarına giriştiği dönemde Euro Bölgesi enflasyonun yıllık bazda yüzde 0.4 olarak açıklanacağı tahmin ediliyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI