Dolar 32,3666
Euro 34,9608
Altın 2.325,60
BİST 9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Piyasalar artık Yellen’a inanmıyor

Piyasalar artık Yellen’a inanmıyor
26 Ağustos 2014 09:54
A+
A-

BesteNazSüllü

Merkez bankası yöneticilerini bir araya getiren Jackson Hole toplantısı geçtiğimiz hafta sona erdi. Temmuz ayında gerçekleşen Fed toplantısının ardından, komitenin şahin yöneticileri söylemlerini sıklaştırmış ve ekonomik aktivitelerdeki toparlanmalara işaret etmişti. Toplantı tutanaklarının yayınlanmasının ardından, Jackson Hole‘da tüm piyasanın gözü Fed Başkanı Janet Yellen’daydı. Piyasalar Yellen’dan istihdamda toparlanmalar olduğunu duymak isterken, Yellen bir anda bugüne kadar sergilediği yumuşak söylemleri bu toplantıda da tekrarladı.

Bir önceki Fed Başkanı Bernanke’den daha güvercin olarak bilinen Yellen’ın bu konuşması, piyasaları tatmin etmedi. Yellen’ın konuşmasından önce kürsüye çıkan St. Louis Fed Başkanı Bullard ile San Francisco Fed Başkanı Williams, ilk faiz artışını 2015 yılının ilk çeyreği sonunda beklediklerini açıkladılar. Son FOMC’de Plosser’ın da toplantıya şerh koyduğu ve Yellen’ın yardımcısı Fischer’ın da şahin taraf olduğu biliniyor.  Bu nedenle Yellen’ın güvercin açıklamaları piyasalarda fiyat hareketliliklerine sebep olmazken, yatırımcıların faiz konusunda Yellen’a inanmadığı düşünülüyor.

Küresel piyasalarda Dolar değer kazanıyor

Yellen’ın Jackson Hole’daki konuşmasına rağmen, gün geçtikçe Dolar’ın küresel çapta değer kazanımları artıyor. Dolar endeksi son 1 yılın en yüksek seviyelerine ulaşırken, gelişmekte olan ülke para birimleri ise Dolar karşısında değer yitiriyor. Fed’in yakın zamanda faiz artıracağına ilişkin beklentiler kendisini ABD tahvil faizlerinde gösterdi. Verim eğrisinde 2 yıllık ABD tahvilleri ile 30 yıl uzun vadeli tahvil faizleri arasındaki makas, son 15 ayın en düşüğüne geriledi.

 Lira kayıplarını 4. haftaya taşıdı

Son bir ayda Lira, gelişen ülkeler para birimleri sırasında değer kaybedenler sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. BİST tarafında ise yabancı yatırımcı oranı düşüşe geçerken, 80 Bin seviyelerine doğru hareketlenmelerde de zorlanmalar görülüyor. Dolar/TL kuru ise 2,16 seviyelerinden destek alırken, yukarıda 2,18 bölgesini zorluyor. Euro’da yaşanan değer kayıplarına rağmen, döviz sepeti Dolar’ın değerlenmesine bağlı olarak 2,50 seviyesinin altında kalıcı olamıyor. Yellen’a azalan inanç ile Dolar’ın Lira ve Euro karşısındaki değerli görünümü bir süre daha devam edebilir gibi görünüyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI
ETİKETLER: