Dolar 32,5872
Euro 34,7956
Altın 2.497,71
BİST 9.453,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Piyasa vesayetine önlem

Piyasa vesayetine önlem
19 Şubat 2014 07:47
A+
A-

TISK'IN 50. YIL  KUTLAMALARI

Hükümet, Finansal İstikrar Komitesi’ni piyasa vesayetine karşı etkin çalıştıracak. Kurdaki spekülatif harekete anında müdahale edilebilecek

Ekonomi yönetimi, 17 Aralık operasyonunun ardından güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkarıyor. Piyasaların siyaset üzerindeki vesayetine de son verecek radikal adımlar atılması öngörülüyor. Üç yıl önce kurulan Finansal İstikrar Komitesi’nin yapısı güçlendirilerek daha aktif çalışması hedefleniyor. Komite’nin sadece tavsiye niteliğinde olan kararları bağlayıcı hale getirilecek. Kurda spekülatif hareketlerle sağlıksız fiyat oluşumu yaratılarak piyasayı bozmak isteyenlere yönelik ilgili organlar anında devreye girecek. Operasyonun sorumluları hakkındaki yaptırımlar da artırılacak. 

SİSTEMİK RİSKLERE DARBE 
Türkiye ekonomisini hedef alan operasyonun ardından kriz çıkarmak için döviz, faiz, borsayı kullananlara yönelik tedbirlerde Finansal İstikrar Komitesi’nin rolü artırılacak. BDDK, SPK, Hazine ve TMSF başkanlarından oluşan Komite, sistemik risklerin azaltılması için daha aktif bir şekilde çalışacak. İlgili kurumlardan gelen risk yönetim planlarını değerlendirerek, sorunların çözümünü hızlandırmak için koordinasyonu sağlayacak. 

ŞANTAJCILARA DİKKAT! 
Sermaye Piyasası Kurulu da (SPK) piyasa şantajcılarına karşı arka arkaya bir dizi tedbir alıyor. SPK, bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı durumunda uygulanacak tedbirleri güncelledi. “Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği” ile piyasaların güven ve istikrarını bozacak eylem ve işlemlere yönelik yaptırımlar artırıyor. Tebliğde, haber ve yorumların yayınlanmış olması nedeniyle haksız menfaat temin edilmemesi, haber ve yorumun yayınlanmasından önce sermaye piyasası aracında işlem yapılmaması gerektiğine vurgu yapılıyor.

KRİTİK TEBLİĞ TEMMUZDA

Piyasa dolandırıcılığı suçları hakkında bildirim yükümlülüğü getiren tebliğ de 1 Temmuz’da yürürlüğe giriyor. Yatırım kuruluşlarının faaliyetleri sırasında karşılaştıkları şüpheli işlemlerin en geç beş işgünü içinde Kurul’a bildirilmesi benimsendi. Bu tebliğle de piyasaların güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması ile yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması amaçlanıyor.

REKLAM ALANI