Dolar 32,4915
Euro 34,9207
Altın 2.436,78
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Pazarlamada yeni trend :Zihinsel pazarlama

Pazarlamada yeni trend :Zihinsel pazarlama
05 Mart 2013 09:44
A+
A-

ICM_Marketing_At_Retail_Baskani_Volkan_Keskinoglu

Tüketicinin koklama, görme, duyma, tatma ve hissetme gibi duyularına hitap eden yeni pazarlama şekli: Zihinsel Pazarlama. Yurt dışında gitgide  popülerliği artmaya başlayan ve Türkiye’nin yeni yeni farkında olmaya başladığı bu trend markaların yakın markajında.

Ürününü doğru geliştir, rekabetçi bir şekilde konumlandır, satış kanalında görünürlüğü sağla, fiyatını doğru belirle ve tanıtımını gerçekleştir. Sonrasında ise tüm pazarlama aktivitelerini düzenli olarak değerlendirerek rekabetin ve piyasanın getirdiği yeni koşullara göre tekrardan ele al. Tüm bu pazarlama unsurlarının bütünü sizin markanızı oluşturuyor. Ancak günümüzde ortaya çıkan rekabetçi ortam ve teknolojik gelişmeler, pazarlama alanını bir adım öteye taşıyor. Markalar, farklılığı yakalamak, marka bilinirliğini artırmak ya da sadakat oluşturmak için artık bütünleşik bir yol izliyorlar. Bunu yaparken de görünümünden kokusuna, kullandığı işitsel yayınlardan verdiği hisse kadar 360 derecede tüketicisini yakalamaya çalışıyor. Yurt dışında gitgide popüler olmaya başlayan ve Türkiye’de de markaların yakın markajında olan bu pazarlama trendi ‘Zihinsel Pazarlama’ olarak adlandırılıyor.

Zihinsel pazarlama, tüketicinin koklama, görme, duyma, tatma ve hissetme gibi duyularına hitap eden yeni bir pazarlama şekli. ICM Marketing at Retail Başkanı Volkan Keskinoğlu, Türk markalarının henüz alışma sürecinde olduğunu; ama global markaların hızla bu trende ayak uydurduğunu belirtiyor ve ekliyor; ‘Tüketici satın alma kararlarının yüzde 79’unu satın alma noktasında veriyor. Bunu iyi kullanan markalar her zaman bir adım öne geçiyor. Abercrombie&Fitch markası en güzel örnek. Markanın hangi mağazasına girerseniz girin aynı ışık sistemi, kışkırtıcı müzik ve koku. Bu tamamen profesyonelce düşünülmüş, başarılı bir strateji. Öyle ki Almanya’nın bir bölgesinde ilk Abercrombie&Fitch mağazası açılmadan iki hafta kadar önce, fizikleriyle dikkatleri üzerine çeken erkek modeller, üzerlerine Abercrombie & Fitch kokusunu sıkıp, markanın kıyafetlerini giyerek kalabalık caddelerde ikili ve üçerli gruplar halinde yürüdüler. Ortalamanın oldukça üzerinde fiziğe sahip bu modellere bakan insanların çoğu bunun Abercrombie & Fitch’in bir tanıtımı olduğunu görsel ve kokusal algılarını kullanarak anladılar. Bu pazarlamanın geldiği son noktayı görmek açısından inanılmaz bir örnek.  Türk markalarından bir örnek verecek olursak, yakın zamanda THY da özel olarak binasında, uçak ve lounge’larında koku kullanmaya başlayacak.’

Zihinsel Pazarlama

 ‘Henüz Tüm Duyuları Toplu Olarak Kullanan Marka Yok’

Türkiye’de zihinsel pazarlama konseptinin daha çok yeni olduğunu ve henüz tam olarak oturmadığını belirten Keskinoğlu; ‘Markalar yeni yeni koku pazarlama ile tanışmaya başladı; ancak henüz tüm duyuları toplu olarak kullanarak markasını tüketicinin zihnine kazımayı başaran herhangi bir marka yok. Türkiye’de havalimanlarından benzin istasyonlarına, otellerden mağazalara kadar pek çok marka şu an yeni yeni bu konseptle tanışma aşamasında. Tüketiciye sorsanız henüz herhangi bir markayı duyusal olarak eşleştirdiği donelere sahip değil. Aslında bu durum, bu alanda hizmet sağlayabilecek üretici ve danışman firmaların da yolunu açıyor. Satış kanalında pazarlama konseptine yepyeni bir bakış açısı getiriyor.’ ifadelerine yer veriyor.

 

REKLAM ALANI