Dolar 32,3753
Euro 35,0555
Altın 2.326,55
BİST 9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Otomotivde satışlar durma noktasına geldi!

Otomotivde satışlar durma noktasına geldi!
05 Temmuz 2019 12:24
A+
A-

ÖTV ve KDV indiriminin son günü olan 30 Haziran’dan bu yana otomobil satışlarının durma noktasına geldiği belirtiliyor. Otomotivciler üretimde azalma, bayi tarafında ise şirket kapanmaları ve istihdam kaybı yaşanmasından endişe ediyor.

Otomotiv sektörü temsilcileri, geçen yıl kasım ayında başlayan ve bu yıl 30 Haziran’a kadar uzatılan ÖTV ve KDV indiriminin sona ermesinin, otomotiv sektöründe satışları durma noktasına getirdiğini dile getiriyor. Teşviklere rağmen yılın ilk yarısında yüzde 45 daralarak 195 bin 144 adetlik satış adedine gerileyen pazarda, ÖTV ve KDV indiriminin sona erdiği 30 Haziran’dan bu yana ise satışların adeta adeta durduğu belirtiliyor. Bu yılın beklentilerin altında kapanacağını öngören otomotivciler, satışlardaki kayıpların üretim adetlerine de olumsuz yansıyacağını, özellikle bayi tarafında şirket kapanmaları ve istihdam kaybı yaşanmasından endişe ediyor.

“Üretim sürecine de olumsuz yansıyacak”

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, vergi indirimlerinin uzatılmasına yönelik alınacak kararın otomotiv değer zincirinde faaliyet gösteren tüm oyuncular için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Otomotivde mevcut yatırımların korunması, eko-sistemin faaliyetlerini devam ettirebilmesi ve yeni yatırımların çekilebilmesi için iç pazarın cazibesi çok önemli bir etken. İç pazar, yılın başından bu yana vergi indirimi desteğine rağmen yüzde 45 geriledi. ÖTV ve KDV indirimlerinin sona ermesi ile de satışlar adeta durdu. İç pazarın mevcut durumunu koruyabilmesi için otomotiv sektörünün tüm paydaşları olarak ortak beklentimiz, destek programlarının süreç boyunca devamının sağlanması. Söz konusu desteğin devam ettirilmemesi sanayinin üretim adetlerine de olumsuz olarak yansıyacak” diye konuştu.

“Şirketler kapanacak, istihdam azalacak!”

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu da ÖTV ve KDV desteğinin sonlanması nedeniyle sektörünün yılı beklentilerin altında kapatacağına dikkat çekti. Şahsuvaroğlu, “Özellikle yetkili satıcılık müesseselerinin bu adetler ile yaşamlarını sürdürmeleri mümkün olamayacak ve hem şirket kapanmaları hem de yoğun emeklerle kazandığımız istihdam kayıpları yaşanması gündeme gelecek” dedi. “ÖTV ve KDV indirimlerinin devam ettirilmesinin önemine vurgu yapan Şahsuvarolu, “İlk altı ay gerçekleşmelerine baktığımızda bu desteklerin artarak devam etmesinin son derece kritik olduğunu sektörümüz adına belirtmemiz lazım. Bugün tamda uçurumun kenarında durmaktayız, bu desteklerin azalması sektörün dengesini bozar, desteklerin artarak devam etmesi ise bizi uçurumun kenarından almasa da düşmemize engel olur” dedi.

DÜNYA

REKLAM ALANI