Dolar 32,5888
Euro 34,8254
Altın 2.495,83
BİST 9.452,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Otomotivde de ÖTV indirimi olacak mı

Otomotivde de ÖTV indirimi olacak mı
09 Şubat 2017 11:06 | Son Güncellenme: 09 Şubat 2017 11:13
A+
A-

Maliye Bakanı Naci Ağbal, otomotiv sektörünün üretim ve yatırımlarının desteklenmesi taleplerini dikkate alacaklarını ancak ÖTV indiriminin olmayacağını söyledi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 yılında hiçbir vergide bir kuruş dahi artış yapmayacaklarını bildirdi. Ağbal, BloombergHT-Habertürk ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ekonomiyi canlandırmak için hükümetin aldığı tedbirlerin sorulması üzerine Ağbal, söz konusu tedbirlerin sonuçlarının görülmeye başladığını, özellikle büyüme tarafında geçen yılın üçüncü çeyreğindeki aşağı yönlü eğilimin yukarıya doğru gideceğini ifade etti.

Enflasyon konusunda dikkatli olduklarını vurgulayan Ağbal, piyasada moralleri düzeltecek, alışverişi canlandıracak seçici tedbirleri almaya çalıştıklarını kaydetti.

Son açıklanan vergi teşviklerinin piyasalara anında etki ettiğine dikkati çeken Ağbal, “Görüyorum ki bu son bir haftada açıkladığımız yeni destekler, vergi indirimleri gerçekten piyasada moralleri düzeltti, alışverişi canlandırdı. Kararı açıkladık, ertesi gün gazetelerde ilanlar başladı, alışveriş merkezlerinde herkes bu beyaz eşya, mobilya mağazalarına gitmeye başladı. Demek ki doğru bir karar aldık, ekonomi üzerinde bunun canlandırıcı etkisi olacak.” diye konuştu

“İstihdam kampanyası piyasayı canlandıracak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı “istihdam kampanyası”na da değinen Ağbal, şunları kaydetti:

“2016 Aralık ayına göre 2017 yılında işletmelerimizin ilave olarak istihdam edecekleri her kişi için, her çalışan için diyoruz ki vergisi de primi de damga vergisi de gelir vergisi de işsizlik sigortası fonu da hepsi devletten. Sadece siz işçinin çıplak ücretini işveren olarak karşılayın, bütün diğer o kamusal maliyetleri devlet olarak biz karşılayacağız. Bu bile mesela müthiş bir şekilde istihdam piyasasında bir canlanma meydana getirecek.”

“Vergide bir kuruş dahi artış yapmayacağız”

Son alınan tedbirlere ilişkin getirilen “popülist” yakıştırmalarına katılmadığını vurgulayan Ağbal, “AK Parti 15 yıldır iktidarda. Ne zaman seçim oldu da popülizm yaptı?” dedi. Ağbal, alınan tedbirlerin tamamen ekonominin bu devresine ilişkin düzenlemeler olduğunun altını çizdi.

Ekonominin canlandırılması gerektiğini dile getiren Ağbal, millete aş, iş, istihdam üretmenin hükümetin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

Maliye Bakanı Ağbal, vergi artışı olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de “Her yerde de söylüyorum. 2017 yılında hiçbir vergide bir kuruş dahi artış yapmayacağız. Orta Vadeli Programımızı açıkladık, 2017 yılı bütçemizi yaptık. Bütçemizin gelir ayağındaki vergiler, harcama tarafı bellidir. Ekonominin ihtiyaçlarına bağlı olarak birtakım vergi indirimleri yaptık. Bir mali alanımız varsa, bu mali alanı ölçülü olmak koşuluyla kullanmak suretiyle ekonomide yukarı yönlü bir trendi oluşturacağız.” diye konuştu.

“(Otomotivde) ÖTV indirimi yok”

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Başka sektörler için de vergi indirimi olacak mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Beyaz eşya, mobilya ve konut sektöründe geçici bir vergi indirimi yaptık. Bu üç sektör dışında şu anda herhangi bir başka sektöre dönük bir vergi indirim çalışmamız yok. Otomobil sektörüyle ilgili dün de konuşuldu. Otomotiv sektörüyle ilgili geçen yıl sonu itibarıyla bir düzenleme yaparken de istişarelerde bulunduk ve o istişareler sırasında aslında otomotiv sektörünün özellikle yerli üretimin arttırılması, yerli üretimin desteklenmesi ve bu manada da ileriye dönük yatırım çabalarının daha fazla teşvik edilmesi bakımından sektörün talepleri oldu. Biz de her zaman şunu söyledik. Otomotiv sektörüne biz sadece bir gelir kaynağı olarak bakmıyoruz, Türkiye’nin bugün en önemli ihracat sektörlerinden bir tanesidir. İstihdama, katma değere çok önemli katkısı bulunmaktadır.

Biz şu anda otomotivde vergilemede yeni bir sisteme geçiyoruz. Bu sistem doğru bir sistem ama özellikle yerli üretimin arttırılması bakımından sektörel teşviklerle ilgili ne talebiniz olursa Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı beraber otururuz bunları destekleriz. Onun için dün yaptığım açıklamadan asla otomotivde bir vergi indirimi, ÖTV oranlarında bir indirim anlaşılmasın. Sektörle de zaten böyle konuştuk. Üretimin ve yatırımın desteklenmesi anlamında birtakım talepleri var. O talepleri kendileriyle konuşacağız. Gerçekten otomotiv sektörü Türkiye’nin yıldız sektörlerinden bir tanesi ve biz bunu desteklemek istiyoruz ama ÖTV indirimi yok.”

Bordrolu çalışanlara vergi indirimi 2008’den bu yana yapılıyor

“Karnesi pekiyi” olan mükellefler için getirilen yüzde 5’lik vergi indirimi üzerine bordrolu çalışanların da vergi indirimi talepleri olduğunun hatırlatılması üzerine Ağbal, hükümet olarak 2008 yılından bu yana bordrolu çalışanlara zaten asgari geçim indirimi uygulandığını anlattı.

Bakan Ağbal, bu rakamın bordrolu çalışanlarda yüzde 5 de değil, çok daha yukarılarda olduğuna dikkati çekerek, “Mesela, asgari ücretle çalışan bekar birisi için bir vergi hesaplanıyor. Mesela bekar bir kişi 1 yıl boyunca 2 bin 976 lira vergi ödemesi gerekiyor ama biz bordrolu bu çalışanın bu vergisinden yıl içinde bin 600 lira düşüyoruz. Dolayısıyla oran yüzde 53. Yani biz bugün bordrolu çalışanların hesaplanan vergilerinden bekarda yüzde 53, evli, eşi çalışmayan üç çocuklu bir kişinin vergisinden ise yüzde 91 vazgeçiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ağbal, bu çerçevede ücretlilerden alınması gereken yaklaşık 23 milyar liralık vergiden 2016 yılında vazgeçtiklerini bildirdi.

Varlık Fonu

Varlık Fonu ile ilgili eleştirileri de yanıtlayan Ağbal, Fon’a devredilen şirketlerin de vergilerden muaf olup olmayacağına ilişkin, “Türkiye Varlık Fonu’nun kendisi, sahip olduğu ve kuracağı şirketler vergiden muaf olacak. Buna karşın şu anda devredilen kurum, kuruluş ve şirketler vergiye tabi. Onlarla ilgili olarak herhangi bir vergi muafiyeti ve istisnası söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

Ağbal, Varlık Fonu’na devredilen tüm kamu şirketlerinin vergi, personel ve mali mevzuatı açısından durumları ne ise aynen devam edeceğini bildirdi.

Varlık Fonu’na devredilen varlıklar nedeniyle veya bir başka nedenle, 2017 yılında hiçbir vergi artışı yapmayacaklarını yineleyen Ağbal, “Biz bütçe politikamızın gereklerine de dikkat ederek, mali disiplinde bugüne kadar ortaya koyduğumuz politikalara da dikkat ederek bütçemizi yöneteceğiz.” görüşünü dile getirdi.

REKLAM ALANI