Dolar 32,5627
Euro 34,8130
Altın 2.418,56
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Otomotiv sektörü kadına yöneldi

Otomotiv sektörü kadına yöneldi
16 Haziran 2014 09:18
A+
A-

bayan-surucuAraç sahibi olmada müşteri alışkanlıkları değişiyor. Türk Ekonomi Bankası (TEB) Cetelem Araştırma Merkezi’nin Türkiye’nin de içinde olduğu 8 Avrupa ülkesinde yapılan araştırmaya göre 20 yıl önce otomobil sahipliği yüzde 52 oranıyla başarı sembolü olarak görülüyordu. Yüzde 37 oran ile ise özgürlük ve bağımsızlık sembolü olarak görülürken bugün bu oran yüzde 52’ye yükselerek araç almada ilk kriter haline geldi.

Ekonomik hayatta kendine daha fazla yer bulan kadınlar arasında bu oran daha da yükseliyor. Hal böyle olunca otomobil markaları reklamlarından pazarlama ve satış stratejilerine kadar ‘kadın müşteri’yi öncelik haline getirdi. Türkiye’nin en büyük ikinci araç finansmanı haline gelen TEB Cetelem’in Satış ve Pazarlama Direktörü Sercan Büyükbayram, müşterileri arasında kadınların yüzde 30 civarında olmasına rağmen araç alırken parayı erkekler ödese de belirleyici kadın olduğuna dikkat çekti.

Ortaklık çok gözde değil

Ankete katılan 4 bin 830 kişinin 10 yıl sonrasının eğilimlerine dair beklentileri ise yüzde 37 oranında otomobilin diğerleri gibi bir ulaşım aracı olacağı yönünde. Raporun sunumunda bulunan Otomobil Editörü Hakan Özenen, önceki yıllarda olduğu gibi bugün ve 10 yıl sonrada aracın masraf kapısı olması görüşünün ilerde araç paylaşımını yaygınlaştıracağına dikkat çekiyor. Burada kiralamayı kapsayan ulaşım paketi, küçük toplulukların bir araya gelecek araç paylaşımında bulunması ve şirketler kanalıyla ortak araç kullanımı söz konusu olacak. Özenen, raporda bu türden sistemlere doğrudan evet demediği halde sıcak baktığını söyleyen Avrupalı erkek sürücülerin oranının yüzde 47’yi bulurken kadınlarda bu oran yüzde 37’de kaldığını ifade etti. Bu da kadınların önceliği gereği araç paylaşımına sıcak bakmadığını ortaya koyuyor. ‘Özel otomobiller gelecekte yeni bir toplu taşıma şeklinin parçası haline gelirse ne olacak?’ sorusuna Avrupalıların ancak yüzde 20’si ‘ortak otomobil kullanırım’ diyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 60’ların üzerine çıkıyor. Her Avrupalıdan en az dördü, önümüzdeki on yıllık dönemde ortak otomobil kullanımına hazır olduğunu belirtirken yüzde 61 ile Türkler, yüzde 45 ile İtalyanlar ve yüzde 44 ile Almanlar daha eğilimli duruş sergiliyor. Belçikalılar ise yüzde 29 ile paylaşıma en az açık olanlar olarak öne çıkıyor.

Türkler aracı borçla alıyor

Otomobil fiyatlarının 10 yıl öncesine göre yüzde 70 arttığı bilgisini veren Sercan Büyükbayram, “Bununla doğru orantılı olarak, Avrupa’da yeni otomobil sahibi olma yaşı 50’nin üzerine çıktı. Türkiye’de ise en çok talep 30-35 yaş grubundan geliyor.” dedi. Tüketiciler, yeni araç alırken kredi seçeneğini kullanıyor. Burada krediden en fazla faydalananlar yüzde 88 ile Türkler. Diğer milletlerdeki oran ise şöyle: yüzde 77 İtalyanlar, ve yüzde 75 İspanyollar. İngilizlerin yüzde 47’si peşin parayla alımı tercih ediyor. Bu oran Almanlarda ise yüzde 42.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI