Dolar 32,3670
Euro 34,9587
Altın 2.325,36
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Otomotiv İhracatı “Uçuşa” Hazırlanıyor

Otomotiv İhracatı “Uçuşa” Hazırlanıyor
28 Eylül 2015 12:09
A+
A-

Otomotiv ihracatına

Euler Hermes, global otomotiv sektörünü değerlendirdiği “Otomotiv Pazarı: Gerilimli Bir Tel” başlıklı raporunu yayınladı. Euler Hermes, geleneksel otomotiv pazarlarının hız kaybettiğine ve gelişmekte olan ülkelerin pazarlarının zorluklarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, otomobil üreticilerinin Suudi Arabistan ve Türkiye gibi pazarlara yönelerek buralardaki büyüme fırsatlarını değerlendirmeye odaklandıklarını vurguladı. Türkiye otomotiv pazarının “uçmaya hazırlanan bir kuş” olarak tanımlandığı raporda Euler Hermes pazarın 2015’te yüzde 24, 2016’da ise yüzde 15’lik büyüme ile etkileyici bir performans sergileyeceğini belirtti.

Türkiye’de 2015 yılında ruhsat alan otomobil oranının yüzde 24 arttığı bilgisini verenEuler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, “2023’e kadar toplam üretim rakamının 1 milyon 280 bin adet olması öngörülüyor; yine aynı dönemde yaratacağı ihracat geliri ise 10 milyar Euro olarak tahmin ediliyor. Avrupa’ya bir geçit konumunda bulunan Türkiye aynı zamanda Renault, Toyota, Ford ve Hyundai-Kia gibi markaların üretim hatlarına ev sahipliği yapıyor. Hatlarda üretilen araçların yaklaşık yüzde 80’i özellikle Avrupa pazarlarına ihraç ediliyor” şeklinde konuştu.

2015 toplam satış hedefi aşağı yönlü revize edildi

Türkiye otomotiv pazarında yılın ilk sekiz ayında tüm yılların rekorunu kırılarak kamyon dâhil toplam satış adedi 623.000 seviyesinde gerçekleşti. Özüner, bu temponun devam etmesi durumunda yıl toplamında 1 milyonun üzerinde satış adedine çıkılmasının öngörüldüğünü ancak son dönemdeki kur artışlarının fiyat artışını getirmesi ile satış temposunun Ekim-Aralık döneminde yavaşlamasının beklendiğini belirtti. Özüner, “2015 yılında toplam satış adedinin aşağı yönlü revize edilmesi ile 900.000-950.000 aralığında olabileceğini tahmin ediyoruz. Kurlardaki aşırı dalgalanma binek ve ticari araç piyasasında iki farklı türde müşteri reaksiyonu yaratıyor. Bazı müşteriler, özelliklerinde ellerinde döviz varsa, kur artışını fırsat olarak görüp alıma geçiyorlar. Bu durumu daha çok bireysel müşterilerde gözlemliyoruz. Tüketici kredisiyle alım yapan müşteriler ise beklemeyi tercih ediyorlar çünkü tüketici güvenindeki erozyon, alım kararının da ötelenmesine neden oluyor. Bu dönemde filo pazarında da tedirginlik olması nedeniyle durgunluk gözlemleniyor; ileriye yönelik siparişlerin temposunda kayıplar meydana geliyor” dedi.

Global otomobil üretimi 2015’te yüzde 2 yavaşlayacak

Otomotov Pazarı: Gerilimli Bir Tel raporuna göre otomobil üretimi söz konusu olduğunda güç el değiştirdi: Çin, 2007-2014 yılları arasında çıkışlarda yüzde 167’lik artış elde etti. Hindistan yüzde 70, Meksika da yüzde 61’lik artış ile önemli kazançlara imza attı. Bu dönemde Avrupa’da ise İtalya çıkışlarının yüzde 46’sını kaybederken Fransa’nın kaybı yüzde 40 oldu. İspanya pazarında ise yüzde 14’lük daralma kaydedildi.

Euler Hermes, global otomobil üretiminin 2015 yılında yüzde 2’lik yavaşlama kaydedeceğini, gelecekte ise yüzde 3 veya yüzde 4’lük büyüme ile büyüme potansiyelini geri kazanacağını öngörüyor. Ancak otomobil üreticilerinin ana pazarlarda yer edinmeleri için zorlu bir yarışa girmeleri ve aynı zamanda sürekli değişen talebe karşılık verecek şekilde faaliyetlerini geliştirmeleri gerekiyor.

Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Otomobil markalarının işçi maliyetlerini düşürme hedefine paralel olarak üretim faaliyetlerinin ‘otomobil-dostu’ olarak görülen gelişmekte olan ülkelere kaydığını görüyoruz. Buna değişkenlik gösteren talep de eklendiğinde, yerel pazarların özel ihtiyaçlarını etkin bir şekilde karşılayabilecek yeni üretim bölgeleri oluşturulduğunu gözlemliyoruz. Bu kapsamda otomobil üretiminin giderek Doğu Avrupa, Latin Amerika, Kuzey Afrika ve Güneydoğu Asya’ya kaydığını söyleyebiliriz.”

REKLAM ALANI