Dolar 32,5976
Euro 34,7428
Altın 2.506,53
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Otomotiv ihracatı beklentileri aşabilir

Otomotiv ihracatı beklentileri aşabilir
11 Temmuz 2013 10:08
A+
A-

otomotiv

TAYSAD Başkanı Dudaroğlu: “2013 yılının ilk yarısındaki toplam sektör ihracatımız 10,5 milyar dolara ulaştı ve yıl sonu beklentisi olan 20 milyar doların aşılacağının sinyalleri verildi”

 Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, “2013 yılının ilk yarısındaki toplam sektör ihracatımız 10,5 milyar dolara ulaştı ve yıl sonu beklentisi olan 20 milyar doların aşılacağının sinyalleri verildi” dedi.

Dudaroğlu, otomobil üretiminin yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 oranında azaldığını belirterek, bu dönemde 304 bini otomobil olmak üzere 569 bin adet araç üretiminin gerçekleştiğini söyledi.

Ocak-haziran döneminde gerçekleşen ihracatta sevindirici gelişmeler yaşandığını anlatan Dudaroğlu, “2013 yılının ilk yarısındaki toplam sektör ihracatımız 10,5 milyar dolara ulaştı ve yıl sonu beklentisi olan 20 milyar doların aşılacağının sinyalleri verildi” dedi.

Dudaroğu, toplam sektör ihracatının 4,5 milyar dolarlık kısmının tedarik sanayisi tarafından gerçekleştirildiğine vurgu yaharak, bu dönemde ana sanayi ihracatının yüzde 4, tedarik sanayisinin ihracatının ise yüzde 6 arttığını bildirdi.

Avrupa’daki üretimin doğuya doğru kaydığına dikkati çeken Dudaroğu, şunları kaydetti:

“Bunu son birkaç yılın küresel üretim rakamlarına baktığımızda da rahatlıkla görebiliyoruz. Bugün itibariyle Avrupa Birliği ülkelerinde kapasite fazlalığı ve karsızlık, ekonomik daralmalara bağlı üretim ve satış düşüşü, yüksek maliyetler, nakit akışında yaşanan sorunlar güncelliğini korumaktadır. Buna mukabil kalitesi, verimliliği, yetişmiş insan kaynağı, dizayn ve Ar-Ge yatırımları ile hizmet verebilecek en yakın ve rekabetçi ülke Türkiye’dir.”

“Yerli otomobil için yüzde 85’e varan yerlilik oranını sağlayabiliriz”

Dudaroğlu, yerli otomobil konusunda tedarik sanayilerine güvendiklerini dile getirerek, gerek altyapı, gerekse bilgi ve deneyimleriyle yerli otomobil için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Yerli araçları şu anda ürettiklerini belirten Dudaroğlu, “Özellikle ticari araçlarda yerli markalarımızla yollardayız, bunları birçok ülkeye ihraç ediyoruz. Şu anki mevcut yapımızla da yerli otomobil markamız için yüzde 85’e varan yerlilik oranını sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Dudaroğlu, son üç yılda atılan adımlar sayesinde bugün Türk otomotiv tedarik sektöründe 48 adet Ar-Ge merkezinin bulunduğunu anlatarak, bunların 46’sının TAYSAD üyesi olduğunu aktardı.

REKLAM ALANI