Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Ole Hansen,petroldeki son durumu değerlendirdi

Ole Hansen,petroldeki son durumu değerlendirdi
15 Ekim 2016 18:41
A+
A-

Ole_Hansen1

Saxo Bank’ın Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, son OPEC toplantısının ardından petroldeki son durumu değerlendirdi. Sekiz yıldan sonra ilk üretimi düşürme kararının etkisinin, var olan belirsizlikler nedeniyle Ocak 2017’den önce hissedilmesinin pek mümkün olmadığını belirten Hansen, anlaşma detaylarının 30 Kasım’daki OPEC toplantısında aydınlığa kavuşması gerektiğine dikkat çekti

Suudi Arabistan tarafından Kasım 2014’te yürürlüğe konan “pompala ve fiyat kır” stratejisi, Cezayir’de yapılan son OPEC üyeleri toplantısında, üretimin günde 700.000 varil düşürülmesi ve tahsisin 30 Kasım’da yapılacak bir sonraki resmi OPEC toplantısında görüşülmesi kararıyla sona erdi.

Bu kararı yorumlayan Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, “Sekiz yıldan sonra ilk üretimi düşürme kararı, birçok OPEC üyesi ile Rusya’nın, son aylarda üretimi artırmaya devam etmesi nedeniyle neredeyse durma noktasına gelen yeniden dengeleme sürecini desteklemek amacıyla alındı” dedi.

Saxo Bank Analisti Hansen, kararın gerekçesi için de şunları söyledi: “Bu karar, global üretim fazlası azalma işaretleri göstermeye başlayana kadar avantajı sınırlı olan piyasanın altına bir zemin oluşturmak için alındı.”

Birçok sorunun cevapsız kaldığını, bu soruların cevaplarının ve anlaşma detaylarının 30 Kasım’daki OPEC toplantısında aydınlığa kavuşması gerektiğini belirten ünlü analist sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir; Nijerya, Libya ve İran’ın da aralarında olduğu bazı üyelerin hariç tutulması beklenirken, üretimi kim düşürecek? İki; Nijerya ve Libya’dan gelen potansiyel üretim artışının varil varil düşürülmesini kim sağlayacak? Üç; bağımsız üretim tahminlerini mi kullanacaklar, yoksa münferit ülkelerin genellikle daha yüksek olma eğilimindeki kendi rakamlarını mı? Son olarak da; üretimi düşürme ne zaman yürürlüğe girecek? Eğer bu soruların üzerinde 30 Kasım’dan önce uzlaşma sağlanmazsa, bu kararın etkisinin en erken 2017 Ocak’tan önce hissedilmesi pek olası değil. “

Bu soruların bazılarının, kısıntıların büyük kısmını yapması gerekenmiş gibi görünen Suudi Arabistan’ı işaret ettiğini söyleyen Ole Hansen bu konudaki görüşlerini de şöyle açıkladı: “Fakat daha yüksek fiyatla daha az varil üretmek büyük olasılıkla krallık için ödenmeye değer bir bedel. Yılın bu zamanında normal olarak üretimi düşürdüğü bilinirken, bu karar hiç de önemsiz değil.

“Hedge fonlar bu haftaki inişli çıkışlı fiyat hareketinin öncesinde, geçen hafta brüt kısa pozisyonlarını %50 artırdılar.Bu seviyeden rallinin devam etmesi, bir ölçüde ne kadar daha pozisyon kısaltma yapılması gerektiğine bağlı. Brent petrolü gecelik %6 artış gösterdi fakat hâlâ Ağustos’ta Suudi enerji bakanının üretimin dondurulması olasılığını ilk kez gündeme getirdiğinde ortaya çıkan tepe noktasının altında.”

Şeytan ayrıntıda gizli

Ole Hansen’e göre OPEC’in yıldızı ve petrol fiyatı, giderek işlevsizleşen bir kartelin bir kez daha bir nokta üzerinde uzlaşma kabiliyeti göstermiş olması gerçeği sayesinde yükselişte: “ABD ve diğer yüksek maliyetli üreticiler de bu kararı, üretimi istikrara kavuşturma ve sonunda artırma potansiyeli sağladığını dikkate alarak sevinçle karşıladılar”, diyen Hansen sözlerini şöyle sürdürdü: “Şeytan ayrıntıda gizli. Bu, 30 Kasım toplantısı öncesinde önümüzde duran sıkı pazarlıkla kıyaslanınca kolay bir karardı. Eğer Rusya da katılırsa, petrolü tekrar Temmuz seviyesine çıkaracak düzgün bir pazarlık olur. Fakat bu aşamada daha yükselmesi olası değil. $45/varil ila düşük $50/varil fiyatı önümüzdeki aylar için tercih ettiğimiz aralık ve bu durum, hâlâ çözümlenmesi gereken birçok önemli detayı olan bu duyuruyu değiştirmiyor.“

REKLAM ALANI