Dolar 32,5995
Euro 34,7919
Altın 2.496,49
BİST 9.444,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Okullar açılırken nelere dikkat etmeliyiz?

Okullar açılırken nelere dikkat etmeliyiz?
19 Eylül 2016 13:31
A+
A-

öğrenciler (1)

Okula ilk adımı atan çocuklarda nelere dikkat etmeliyiz

Okul çocuk için sosyal hayatta kendileri ve başkaları için sorumluluk aldıkları, paylaşmayı öğrendikleri ilk adımlar.

Okul çocuğun bütün hayatını olumlu ve olumsuz etkileyeceği için okul ortamını, öğretmenler öğrenci ilişkilerinin ve yaşıtlarıyla ilişkilerin olumlu olmasına dikkat edilmelidir.

Okul öncesi kreş, anaokuluna, oyun grubuna katılan çocuklar, grup içinde paylaşımı ve oyunu bildikleri için, okul onlar için sorumluluk duygusunu da eklendiği bir üst gelişim safhası olacaktır. Çocuğun daha önceden gerek anaokulunca gerek anne-baba tarafından okula hazırlanması şarttır.

Anne baba çocuklar için rol model olarak etkileyiciler

Çocuklara öğrenmenin, bilgilenmenin, disiplin ve kurallara uymanın gerekliğini ve getirileri aşılanıp çocuğun bunları yapmak ve uymak için can atacağı bir hedef haline getirebilir. Yazma ve okuma denemeleri oyunla birlikte çocuğun Motivasyonu’nu artırır. Anne-babalar okul öncesi okulun ve okumanın çocuğa kazançları hakkında örneklerle konuşabilirler, kendilerinden de örnekler vererek ömür boyu arkadaşlıklar, hoş anılar, eğlenceler, okulda öğrendiklerini özel hayatta nasıl uyguladıklarını; okulun daha sonraki meslek ve eğitim için gerekliliğini ve kazançlarını anlatarak sevdirebilirler.  Bütün bunlar çocuğun kaygılarını ve korkularını azaltır. Anne-baba hiçbir zaman okulu bir zorunluluk olarak sunmamalıdır, hele hele okula göndermekle tehdit etmemelidir.  Bu, çocuğun okulu ceza olarak algılamasına sebep olur.

Okul öncesi kaygıları, korkuları Anne Baba olarak nasıl önlenebilinir

Çocuk için okul bir bilinmez olmamalıdır, aksi halde korkuları tetiklenebilir. Bu yüzden aileler çocuğu okulla ilgili bilgilendirmeli. Okulda ne yapıldığı, nelere dikkat edilmesi gerektiği öğretmen, sınıf arkadaşları sınıf düzeni, okulun nerede olduğu okul başlamadan öncede okula götürüp, okul ve sınıflar lavabo, bahçe, teneffüsleri geçirecekleri alanlar gösterilirse, bilgi sahibi olan çocuğun endişe ve korkuları varsa azalır. Okulun ilk gününde çocuk için hiç bilinmeyenleri fazla kâbus olmaktan çıkar.

Çocuğu okul geçiminde de karar aşamasında katarsanız, kendisinin geleceği ile ilgili bir kararda sorumluluk alarak, okulu ve okul hayatını daha fazla sahiplenir ve özgüveni artar.

Aynı zamanda aile çocuğu öğretmenle de tehdit etmemelidir; bu çocukla öğretmen arasında baştan itibaren olumsuz bir ilişkinin oluşmasına sebep olur.

Dr.İnci Şen -Yetişkin,Ergen ve Çocuk Psikiyatri ve Piskoterapi Uzamanı

REKLAM ALANI