Dolar 32,3266
Euro 35,0806
Altın 2.297,91
BİST 8.987,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

OECD: Türkiye ekonomisi toparlanıyor

OECD: Türkiye ekonomisi toparlanıyor
04 Ekim 2015 14:32
A+
A-

OECD: Türkiye ekonomisi toparlanıyor

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, 2015 için yüzde 3, 2016 için ise yüzde 4 büyüme kaydedebileceğini düşündüğü Türkiye ekonomisinin toparlandığını söyledi

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, ABD Merkez Bankası (Fed) ile Çin’in ekonomik büyümesindeki yavaşlamaya ilişkin endişeleri olduğunu belirterek, “Bununla birlikte, Türkiye ekonomisi bu yıl için yüzde 3, gelecek yıl için ise yüzde 4 büyüme kaydedebilir. Türkiye ekonomisi toparlanıyor” dedi.

OECD’nin, Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı’na sağladığı katkılara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gurria, G20 ile geçmişten bu yana 3 ayrı açıdan çalışmalar yürüttüklerini ve bu çalışmalara devam ettiklerini anlattı.

Gurria, OECD olarak istihdam, üretim, ticaret ve yatırım sorunları üzerinde çalışmalar ürettiklerini aktararak, şunları kaydetti: “Rusya’nın G20 Dönem Başkanlığı’nda Saint-Petersburg’da üzerinde tartıştığımız ve Avustralya’nın G20 Dönem Başkanlığı’nda Brisbane’de onayladığımız büyümenin yüzde 2 daha artırılması üzerindeki çalışmalara devam ediyoruz. Vergilerin teslimi konusunda da çalışmalar yapıyoruz.

Bu yıl Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı’nda önemli bir yıl olacak. Bunun yanı sıra devam eden, tekrar üzerinde çalıştığımız konular da var. Finansal kuralların yenilenmesinin yanı sıra eğitim, istihdam ve girişimcilik alanlarında, cinsiyet eşitliği gibi konularda da çalışmalar yürütüyoruz.”

“TÜRKİYE’NİN G20 AJANDASINI DESTEKLİYORUZ”

Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı süresinde getirdiği yeniliklere işaret eden Gurria, “Türkiye, dönem başkanlığını üstlendiği bu G20 Zirvesi’nde çok ilginç sosyal vurgular ortaya koydu. KOBİ’ler, kadınlar, gençlik, istihdamda kişisel kalite gibi. Elbette ki biz bu ajandayı destekliyoruz” diye konuştu.

Gurria, vergilendirmenin çok önemli bir sosyal ve politik problem olduğuna işaret ederek, dışarıda da neler olduğuna bakılması gerektiğini söyledi.

Göçmen konusu üzerinde çok fazla çalışma yürüttükleri bilgisini veren Gurria, yaklaşık 40 yıldır göçmenlerin görünümüne ilişkin araştırmalar yaptıklarını anlattı.

Gurria, “Uluslararası Göçmen Görünümü 2015” adı altında bir rapor yayımladıklarını da anımsatarak, burada son göçmen hareketlerinin analizini yaptıklarını ve OECD ülkelerinin göçmen konusundaki politikalarını incelediklerini dile getirdi.

“TÜRKİYE’NİN SURİYELİ SIĞINMACILARA TAVRI ÖRNEK VE CÖMERTÇE”

Angel Gurria, göçmenlerin ülkelere entegrasyonun çok önemli olduğunu vurguladı. Gurria, “Türkiye 2 milyondan daha fazla sığınmacıya ev sahipliği yaparken, Avrupa’nın Suriyeli mülteciler konusundaki tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunun iletilmesi üzerine, “Suriyeli sığınmacılara karşı Türkiye’nin tutumuna saygı duyuyorum. Türkiye’nin bu konuda gösterdiği tavır, örnek ve cömertçe” yanıtını verdi.

Suriyeli göçmenlerin birçoğunun Türkiye’ye geldiğine işaret eden Gurria, ancak bunların yüzde 15’inden fazlasının yeniden başka ülkelere geçtiğini söyledi.

“TÜRKİYE EKONOMİSİ TOPARLANIYOR”

Angel Gurria, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına gitmesinin diğer ülkeler üzerindeki yarattığı etki, Çin’in ekonomik büyümesindeki yavaşlama ve küresel ticarete ilişkin de görüşlerini paylaştı.

Yatırımların devam etmesi gerektiğini vurgulayan Gurria, şunları kaydetti: “Şu anda yatırımlar cansız. Yatırımları nasıl koruyabiliriz? Nasıl yatırımları artırabiliriz? Bu çok önemli. Aynı zamanda ticareti nasıl hareketlendirebiliriz? Bu da önemli. Küresel ticaret şu anda yüzde 3’ten daha az büyüyor. Çin’de yavaşlama mevcut. Ancak yatırımların yüzde 5-6 civarında olması lazım.”

Gurria, küresel ekonomideki yavaşlamaya da dikkati çekerek, “Küresel ekonomi yavaşlıyor. Fed ve Çin’e ilişkin ise endişelerim var. Ben Çin’in iyiye gideceğini düşünüyorum ama şu anda yavaşlıyor. Bununla birlikte, Türkiye ekonomisi bu yıl için yüzde 3, gelecek yıl için ise yüzde 4 büyüme kaydedebilir. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi toparlanıyor” değerlendirmelerini yaptı.

AA

REKLAM ALANI