Dolar 32,3833
Euro 35,0293
Altın 2.326,93
BİST 9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Nitelikli İş Gücü En Büyük Sorunumuz

Nitelikli İş Gücü En Büyük Sorunumuz
19 Ekim 2017 10:35
A+
A-

Son zamanlarda ülkemizde ve dünyada sıkça gündeme gelen nitelikli iş gücü sorunu mobilya sektörünü de derinden etkiliyor. Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Q Home markasının Kurucu Ortağı Ozan Maden, “Usta kavramı yok oluyor” dedi.

Günümüzde her geçen gün azalan nitelikli iş gücü kaybını en çok hisseden sektörlerden birinin mobilya sektörü olduğunu söyleyen Q Home markasının Kurucu Ortağı Ozan Maden, “Nitelikli iş gücü kaybı en hızlı mobilya sektöründe oluyor. Bizim mağazamızdaki mobilyaları makineler yapmıyor. Burada yapılan iş el sanatı işi ile de doğrudan etkili” dedi. Otomotiv sanayi ve tekstil alanlarında bireysel haklar daha gelişmiş olduğu için mobilya sektörü kadar nitelikli iş gücü kaybı yaşamadığını belirten Maden, “Q Home markası olarak kişiye özel butik hizmetler veriyoruz. Ürünlerimizin %90’ı el yapımı. Bu alanda hizmet gösteren firmaların atölyelerinde en fazla yirmi-otuz kişi çalışıyor. Daha seri üretim yapan firmalar makine ile işlemlerini yapabilirler ancak bizde durum böyle değil” dedi. Yeni jenerasyonun yeterince kalifiye yetişmediğini söyleyen Maden, “Aileler çocuklarını mobilya imalathanesinde çalıştırmak istemiyorlar. Bu yüzden usta kavramı yok oluyor. Ne yazık ki onbeş-yirmi yıl içerisinde el işçiliğiyle yapılan bu mobilyaları yapan ustalar kalmayacak” dedi.

Şimdiden önlem alınması gerekiyor

Günümüzde ortaya çıkan ve ileri dönemlerde de ciddi sıkıntılar yaratacak olan nitelikli iş gücü sorunu her alanda karşımıza çıkıyor diyen Ozan Maden, “Mobilyacılık sektörünün en önemli sorunlarından birisi, nitelikli personelin yetişmemesi. Bu durumun önüne geçilmesi ve şimdiden önlemlerin alınması gerekiyor. Bunun için özel bir politika uygulanabilir. Yeni nesli meslek gruplarına yönlendirmek, personel alt yapısı oluşturulmak gerekiyor” dedi.

REKLAM ALANI